Čak 60 milijuna €

Skromni dječak trebao je postati ribar, a sada je najskuplji hrvatski nogometaš. Nadmašio Kovačića i Brozovića

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Skromni dječak trebao je postati ribar, a sada je najskuplji hrvatski nogometaš. Nadmašio Kovačića i Brozovića
21.09.2022.
u 15:25
Mladom braniču vrijednost se udvostručila s 30 na 60 milijuna eura te je na prvom mjestu preskočio Matea Kovačića, koji i dalje vrijedi 42 milijuna eura. Vrijednost se nije promijenila ni Marcelu Brozoviću, koji je na trećem mjestu s 40 milijuna eura.
Pogledaj originalni članak

Joško Gvardiol (20) postao je najvrjedniji hrvatski nogometaš nakon najnovije promjene cijena na Transfermarktu. Mladom braniču vrijednost se udvostručila s 30 na 60 milijuna eura te je na prvom mjestu preskočio Matea Kovačića, koji i dalje vrijedi 42 milijuna eura. Vrijednost se nije promijenila ni Marcelu Brozoviću, koji je na trećem mjestu s 40 milijuna eura.

Od promjena izdvojimo i pad vrijednosti Borne Sose (s 23 na 20 milijuna) te Josipa Brekala (s 15 na 10), dok je Josip Stanišiću vrijednost skočila s četiri na osam milijuna eura. Podsjetimo, u zadnjim danima ljetnog prijelaznog roka Chelsea je Leipzigu nudio čak 90 milijuna eura za Joška Gvardiola, i to kako bi dogovorili transfer za iduće ljeto.

Na kraju se klubovi nisu dogovorili, ali očekuje se da će se pregovori nastaviti u siječnju pa bi Gvardiolov transfer trebao nadmašiti i taj iznos. Zanimljivo, Gvardiol je najvredniji, ali ujedno i najmlađi član Dalićeve momčadi.

Životna priča Gvardiola

Neke stvari zapisane su u zvijezdama, a jedna od njih bila je da će Gvardiol postati zlatni dečko hrvatskog nogometa. Skromni i uvijek nasmijani dječak od ranih dana pokazivao je golem potencijal, a ono što je još bitnije – imao je veliku želju postati uspješan u onome što voli, a to je nogomet. Dečko sa zagrebačkih Srednjaka, tvrde nam oni koji ga poznaju, sve je u životu posvetio tome da jednoga dana zaigra pod svjetlima velikih pozornica.

Sin ribara Tihomira iz Novigrada (zadarskog, nap. a.) imao je tri velike želje: zaigrati za Dinamo, kasnije za reprezentaciju, a onda i negdje u Engleskoj. Dvije je ostvario, a treća je također vrlo izgledna jer za njega su ozbiljno zagrizli otočki velikani Chelsea i Manchester City. Iz dana u dan možemo čitati o tome kako se pred njega bacaju milijuni eura, ali njega kao da to ne dira, i dalje je čvrsto na zemlji, čeka i trenira. Oduvijek je ovaj mladić oduševljavao svojom skromnošću, svima se u sjećanje urezalo kako je nakon prvijenca za seniorsku momčad Dinama sjeo u tramvaj i odvezao se kući.

– Nije čudno što je Joško išao tramvajem nakon utakmice, nije mu to prvi put. Išao je svaki put kad ga nitko od nas nije mogao voziti. Suprug i ja radimo, tako da ga nismo mogli uvijek voziti. Joško je nakon utakmice i pogotka bio sretan, ali znate, on vam je vrlo skroman – rekla nam tom prigodom njegova majka Sanja.

A isto tako Joško bi katkada nakon treninga u Maksimiru znao sjesti na tramvaj broj 11 i produžiti do Trga pa otići na Dolac praviti društvo ocu u ribarnici.

– Da nisam nogometaš, vjerojatno bih krenuo očevim stopama – kazao nam je Joško u jednom od svojih prvih intervjua. No put ga je odveo u nogomet, što je dobro za sve nas jer u njemu smo dobili "dečka od 100 milijuna eura". Toliko bi, naime, mogao ponuditi Manchester City za ovog mladića koji je već postao naš najmlađi debitant na završnom turniru Europskog prvenstva, na kojemu je u utakmici s Englezima nastupio s 19 godina, četiri mjeseca i 21 danom. Kad bi se taj transfer realizirao, bila bi to još jedna igra sudbine jer tamo bi ga vodio Pep Guardiola, a Joška su prijatelji zvali baš Pep, zbog sličnosti u prezimenu sa slavnim Kataloncem. Ode li u City, i još za takav novac, i u Maksimiru bi trljali ruke jer su pametno u ugovor stavili klauzulu prema kojoj plavima pripada 20 posto od sljedećeg transfera, i to od razlike u odnosu na osnovnu cijenu koju je Leipzig platio Dinamu.

I sve to Joško je zaslužio, a njegovi prijatelji, suigrači i treneri uvjeravaju nas da se kod njega ništa promijeniti neće. Da će to i dalje biti onaj isti, skromni, nasmijani dječak koji misli samo o nogometu. I kojeg svi vole, još od malih nogu bio je popularan.

– Bio je vrlo dobar učenik, nije bilo s njim problema. On je temperamentan, bio je zaigran, ali je dobro dijete, voljeli su ga i u osnovnoj i srednjoj školi – kazala nam je jednom njegova majka pa otkrila što Joško najviše voli jesti:

– Joško voli sve, on nije izbirljivo dijete, vrlo je zahvalan i poštuje svaki tanjur koji se stavi pred njega.

Kad je imao 15 godina, Joška su primijetili skauti milanskog Intera i željeli ga dovesti. On, njegova obitelj i menadžer odlučili su tu ponudu odbiti i karijeru graditi, polako, skromno i bez preskakanja koraka. Isplatilo se to već odlaskom u Leipzig, a Joško je tada odlučio svojoj obitelji vratiti zbog svega što su mu pružili u životu, pa im je kupio kuću u Rakitju

>> Šime Vrsaljko oprostio se od reprezentacije Hrvatske: 'Nije lako, ali vrime je...'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

BE
Berri
16:41 21.09.2022.

Gvardiol ne zna što će s lovom, ali to je tržište. Ako će netko platiti 100 milijuna, neka plati.

PE
peronja
14:22 23.09.2022.

Gvardiol je izuzetna osoba, ne mogu prežaliti što on i Majer nisu još sezonu dvije ostali u Dinamu. S njima dvojicom danas bi sanjali i polufinale lige prvaka.

RE
RedTree
16:38 21.09.2022.

Najprecjenjeniji naš igrač debelo izgleda. Svi smo vidjeli Ferencvaroš, prošlo Euro, gdje je samo protiv Španjolske za dva gola odgovoran plus ostalo, u Leipzigu protiv Real Sociedada zakucao loptu rukom u pod kao odbojkaš kod svog gola, a nigdje nikog oko njega, pa Rangersi, sad igra očajno ove sezone izgleda, čak rezerva postaje. Pa po medijima i nekim koji tako procjenjuju igrače, Milinković Savić već godinama za 70, 80 milijuna eura prelazi u neki top klub, a vidimo ništa od toga. Kad ga nije sad uzeo Chelsea teško, koji je panično tražio stopere. Erlić i Lovren prvi izbor miljama, iskustvo i kvaliteta.