Luđak ili genijalac?

Šef UFC-a organizira turnir poput onog u filmu 'U zmajevu gnijezdu'

Foto: Press Association/Pixsell
Dana White
Foto: BigPictures/PIXSELL
Dana White
Foto: DPA/PIXSELL
Dana White
09.04.2020.
u 15:38
S obzirom na to da u SAD-u nema nikakvog sporta i svi su doma, prijenos UFC-a 249 mogao bi potući rekorde televizijske "pay per view" gledanosti - ističe Igor Pokrajac, hrvatski borac s najviše nastupa u UFC-u
Pogledaj originalni članak

Dana White, predsjednik UFC-a, upustio se u vrlo opasnu priču. Prvi čovjek najjače organizacije slobodne borbe u svijetu odlučio je "veslati uzvodno" i organizirati borilačku priredbu baš u vrijeme kada Sjedinjene Američke Države, pod teretom posljedica pandemije koronavirusa, dišu na škrge.

Suprotno preporukama Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, White ne odustaje od organizacije priredbe (UFC 249) predviđene za 18. travnja kada bi se u glavnoj borbi sučeliti trebali Tony Ferguson i Justin Gaethje.

>> Cro Cop poručio: Koronavirus ne prašta nikome, zato ostanite doma

Ne smeta Whitea niti to što u tome nema podršku Udruge liječnika borilačkih sportova baš kao niti Sportske komisije Kalifornije, savezne države u kojoj priredbu namjerava održati.

Uz pomoć odvjetnika, White je pronašao rupu u zakonu pa je svoju priredbu odlučio održati u kompleksu Tachi Palace koji se nalazi u indijanskom rezervatu u Kaliforniji a za plemenske teritorije je poznato da u Americi uživaju veliku autonomiju i da su izvan nadležnosti zakona saveznih država.

Istina, u naumu da dokaže kako se sport može događati i unatoč virusnoj pošasti, White je najavio iznimno stroge mjere koje kažu da će ulazak u kompleks biti dozvoljen samo UFC-ovu osoblju koje je otprije tamo te borcima i njihovim timovima svedenim na minimalan broj. Priredbi će moći nazočiti samo manji broj predstavnika medijskih kuća, a broj liječnika bit će udvostručen.

Šef UFC-a ovih je dana govorio i o otoku kojeg je rezervirao za sljedeća dva mjeseca, a nije poznato da li je s izrazom "otok" mislio na rezervat ili je doista zakupio otok u nekom od mora koja oplahuju američku obalu i na koji bi mogli dolaziti i neamerički borci bez obveze da prođu razdoblje dvotjedne izolacije.

Ako se priredba uistinu i održi, bit ćemo bliže odgovoru na pitanje je li Dana White genijalac ili luđak koji ne preza ugrožavati zdravlje sportaša u naumu da održi biznis iznad vode, što niti jednom američkom profesionalnom sportu trenutačno ne polazi za rukom.

Što o svemu ovome misli Igor Pokrajac, hrvatski borac s najviše nastupa (13) u UFC-ovim kavezima.

- Ta priča o otoku na kojem bi se održavale borbe podsjeća na film "U Zmajevom gnijezdu" u kojem glavnu ulogu igra Bruce Lee. U tom filmu, također na jedan otok, stižu borci različitih stilova iz cijelog svijeta. Taj film je bio neka vrsta najave da će jednog dana postojati borilački sport koji će dozvoljavati tehnike iz svih poznatih borilačkih vještina.

Da ima u džepu ugovor s UFC-om i poziv Dana Whitea, da li bi se Igor upustio u jednu takvu avanturu usred pandemije koronavirusa?

- Išao bih jer, jednog dana će se o tom turniru pričati legende, da je održan u vrijeme kada je cijeli elitni sport na cijelom Planetu bio u potpunom zastoju.

U poslovnom smislu, kaže Pokrajac, to bi mogao biti pun pogodak.

- S obzirom na to da niti jedan sport u Americi trenutno ne funkcionira, UFC bi ovom prilikom mogao pridobiti i dio košarkaških i hokejskih fanova. Ako su svi kod kuće i željni su sportskih zbivanja onda bi prijenos ove priredbe mogao potući rekorde gledanosti po sustavu "plati pa gledaj". U ovakvoj situaciji, ovo je vrhunska poslovna ideja, a White je samo frontman jednog pogona koji osmišljava načine kako podići gledanost UFC-ovih borbi.

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.