Šemperovi vršnjaci

Samo je Donnarumma iz Milana bolji među mladim vratarima

Foto: Reuters/PIXSELL
Gianluigi Donnarumma
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Adrian Šemper
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
Adrian Šemper
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Adrian Šemper
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Adrian Šemper
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Adrian Šemper
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Adrian Šemper
16.09.2016.
u 21:12
Na prste jedne ruke mogu se nabrojiti vratari tinejdžeri koji imaju Šemperovu klasu. Bolji od njega vjerojatno je samo jedan – 17-godišnji vratar Milana Gianluigi Donnarumma
Pogledaj originalni članak

Iako je u Lyonu primio tri gola, Adrian Šemper bio je najbolji dinamovac na terenu te je pokazao da može braniti i u Ligi prvaka iako mu je tek 18 godina.

Uostalom, nedavno je Chelsea za njega nudio sedam milijuna eura, što je najbolji dokaz koliko vrijedi.

Dali mu 5-godišnji ugovor

Prođemo li po europskim nogometnim terenima, na prste jedne ruke mogu se nabrojiti vratari tinejdžeri koji imaju Šemperovu klasu. Bolji od njega vjerojatno je samo jedan – 17-godišnji vratar Milana Gianluigi Donnarumma.

Dečko je to za kojeg je Buffon nedavno rekao: – Donnarumma je bez sumnje najtalentiraniji mladi vratar svijeta, u mnogim stvarima podsjeća na mene. Nevjerojatna je njegova smirenost, djeluje kao da već ima 200 utakmica u Seriji A, a ne 20-ak.

A Donnarumma je već u mnogim stvarima i prestigao legendarnog Buffona. Naime, u Seriji A za Milan je debitirao sa svega 16 godina i osam mjeseci, što je 11 mjeseci manje nego što je imao Buffon kad je debitirao za Parmu.

Kakav je talent Donnarumma, najbolje pokazuje namjera Reala da ga kupi jer u njemu vidi budućeg najboljeg vratara svijeta.

No među vratarima tinejdžerima Adrian Šemper trenutačno je odmah do Donnarumme. Šemper je za Dinamo u HNL-u debitirao u svibnju, a tada je imao svega 18 godina i tri mjeseca.

Mlađi od njega bio je samo Tomo Ivković, koji je 1978. debitirao na golu Dinama s nepunih 18 godina. Primjerice, Ivan Kelava debitirao je za plave s 19 godina i osam mjeseci, a Filip Lončarić s 20 godina i jedan mjesec. Dakle, Šemper je najmlađi vratar Dinama od neovisnosti.

Koliko ga u Dinamu cijene, najbolje pokazuje što su mu ljetos dali novi petogodišnji ugovor prema kojem će svake sezone zaraditi 200.000 eura.

Šemperu je uzor Neuer

Koliko je to puno za mladog vratara, najbolje pokazuje da Donnarumma u Milanu zarađuje 160.000, što je malo s obzirom na to da brani udarce Higuaina, Džeke, Mandžukića, Dybale, Perišića, Icardija, Bacce...

Osim po plaćama i golmanskim kvalitetama, Šemper i Donnarumma vrlo su slični i po stasu.

Vratar Dinama visok je 198 centimetara, a vratar Milana 197.

Donnarummi je uzor imenjak Buffon, dok Šemper kao najdražeg vratara navodi Manuela Neuera. Već sada ima jednu sličnost s Neuerom, obojica su specijalisti za obrane jedanaesteraca.

– Kao dijete sjedio sam pred televizorom i analizirao jedanaesterce. Osjećam da mi je to dosta pomoglo – otkrio je Šemper koji će, nadamo se, jednog dana doći na razinu svog uzora Neuera.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

LJ
LJU39
22:24 16.09.2016.

tako se to radi.djecaku osiguras ugovorom milionce i i ko je buda la rece mamic lopov sto se obaveze nekome djecaku milionce isplatit..nije to sala ljudi moji..a to je moguce ispostovat samo prodajom jer dinamo nema uvjete pun stadion svaku utakmicu i sponzore da ne prodaje i kupuje skupe igrace za ligu prvaka

JU
juma
23:46 16.09.2016.

Biti najbolji sa sedamnaest godina kod vratara ne znači baš puno. Osim toga i Šemper, kao svi naši vratari u situacijama jedan na jedan brzo sjeda na straznjicu i biva lako prebačen loptom umjesto da ostane mirno stajati kao, na primjer M. Neuer i sačeka da napadač brzopleto šutira. To se dobro vidjelo kod drugog gola Lyon-a. Talenat je nesumnjivo tu, ali ovakvi medijski članci mogu mu više štetiti nego koristiti.

DU
Deleted user
22:55 16.09.2016.

hm