ODBOJKA

Recept za zlato – strani trener, bogati klubovi i kadetske lige

Foto: Reuters/Pixsell
Poljska
Foto: Reuters/Pixsell
Poljska
Foto: Reuters/Pixsell
Poljska
Foto: Reuters/Pixsell
Poljska
02.10.2018.
u 20:30
Odbojka je u Poljskoj tradicionalan sport. Svjetske medalje Poljaci su osvajali još tamo krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina kada su dvaput bili brončani.
Pogledaj originalni članak

Odbojkaši Poljske postali su tek četvrta zemlja kojoj je uspjelo obraniti naslov svjetskog prvaka. Prije njih to je uspjelo bivšem Sovjetskom Savezu, i to u tri navrata (1949.-1952., 1960.-1962., 1978.-1982.), Italiji i Brazilu koji su čak triput zaredom bili svjetski prvaci. Talijani su slavili od 1990. do 1998. godine, a Brazilci od 2002. do 2010. godine.

Popularniji od nogometa

– Uspjeh Poljaka nije od jučer. No, njihova obrana naslova možda je vrednija od onih prijašnjih, Italije ili Brazila, jer je na ovom SP-u bilo najmanje pet kandidata za zlatnu medalju. Možda većina ljudi ne zna, ali odbojka je u Poljskoj najpopularniji sport. Da, zvuči možda nestvarno, ali odbojka je popularnija od nogometa – rekao je Ivan Rančić, izbornik hrvatske odbojkaške reprezentacije.

Odbojka je u Poljskoj tradicionalan sport. Svjetske medalje Poljaci su osvajali još tamo krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina kada su dvaput bili brončani. Svjetski naslov osvojili su i 1974. godine, a imaju i srebro iz 2006. godine.

– Većina igrača ove reprezentacije igra u domaćoj ligi. I nisu svi u jednom klubu, nego ima igrača iz Szczecina, Resovije, Gdanjska, Belchatowa, Jastrzebije, Kozlea i Varšave. Svi ti klubovi imaju milijunske budžete, negdje između pet i šest milijuna eura godišnje. Poljska je liga primamljiva i najboljim svjetskim igračima koji u zadnje vrijeme dolaze sve više i više – rekao je Rančić.

Samo dvojica igrača ove zlatne generacije igraju u inozemstvu – Kubiak u Osaki i Nowakowski u Lokomotivu iz Novosibirska.

– Poljska ima odlično razvijen sustav natjecanja u mlađim dobnim kategorijama. Imaju posebne lige u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji. U Hrvatskoj će ove sezone, zahvaljujući novom vodstvu Hrvatskog odbojkaškog saveza na čelu s predsjednikom Ante Bakovićem, početi kadetska liga koja u susjednoj Sloveniji i Srbiji postoji godinama – istaknuo je Rančić.

Izbornik Poljske je Belgijac Vital Heynen.

Andrić jedini Hrvat u Poljskoj

– Sjajan stručnjak. Često se znamo dopisivati i izmjenjivati mišljenja. On je ujedno i trener njemačkog kluba Fridrihshavena. Poljska u posljednjih 15 godina nema domaćeg izbornika. Reprezentaciju su vodili Talijani, Argentinci i Francuzi – istaknuo je naš izbornik.

Od hrvatskih igrača u Poljskoj je igrao tek Leo Andrić.

– Trenutačno nemamo tako kvalitetnog igrača koji bi mogao potpisati za jedan od vodećih poljskih klubova – istaknuo je Rančić.

Leo Andrić igrao je u Kielcu, u gradu u kojem je rukomet ipak bio uspješniji sport.

– Igrao sam u klubu koji se borio za ostanak, ali i koji se borio s financijama. Kad sam otišao, sljedeće godine odmah je ispao iz lige. No, šest-sedam klubova u ligi top su topova. I po rosteru i po financijama. Njihove dvorane rasprodane su mjesecima unaprijed i za domaće i za europske utakmice. Bilo mi je gušt igrati – istaknuo je Andrić.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.