BOŽIDAR ŠIKIĆ:

Prvi čovjek Lokomotive: 'S Mamićem sam i dalje prijatelj'

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Božidar Šikić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Božidar Šikić
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Božidar Šikić
15.05.2019.
u 07:07
Budući da ni Zagreb nije plaćao ništa, kao ni Rudeš, ne plaćamo ni mi, ali sve što je uloženo u uređenje stadiona u Kranjčevićevoj uložila je Lokomotiva. Mi smo postavili stolce na tribinu, sredili smo svečanu ložu, sanitarije... Mi smo i Kajzericu uredili svojim novcem - kaže prvi čovjek Lokomotive
Pogledaj originalni članak

Lokomotivi prijeti najslabiji plasman otkad je Lige 10. Trenutačno je zacementirana na šestom mjestu, a nikada od 2013. godine nije bila plasirana slabije od petoga mjesta. U proljetnom dijelu prvenstva od mogućih 45 osvojila je samo 17 bodova, no čak ni ta poražavajuća statistika neće uzdrmati poziciju trenera Gorana Tomića.

– Tomić je iskren, ušao je u posao otvorenoga srca, ozbiljno i pošteno radi – kaže prvi operativac Lokomotive Božidar Šikić i dodaje: – Mi smo jesenas igrali odlično, podignuli smo letvicu jako visoko i očito nismo moglo to sve skupa pratiti. Prvi koji to nisu mogli pratiti su igrači. Svakome od njih, kada su dolazili kod nas, kazao sam da je Lokomotiva klub u kojemu neće zarađivati veliku lovu, ali da je on odskočna daska za nešto drugo.

Neki su to shvatili, neki nisu. U međuvremenu se pojavila hrpa, nazovimo ih menadžera, koji sustavno pune glave igračima lažnim pričama o lažnim ponudama. Primjerice, Uzuni se vrati s reprezentativnog nastupa za Albaniju, gdje je bio najbolji igrač, i odjednom više nije zadovoljan svojim ugovorom; “Stari, pa potpisali smo prije šest mjeseci novi ugovor, bio si super sretan da sam te izvukao iz vuko...ine, da si došao u grad Zagreb, u izlog i nakon toga si postao reprezentativac.” I sve to odjednom pada u vodu jer mu je netko rekao “ja ću te odvesti tamo gdje ćeš imati 30 tisuća eura, a ovdje imaš tri tisuće”. Takvih je primjera koliko hoćeš. I zato su nestali entuzijazam i energija koju smo imali prošle jeseni.

Trener amnestiran od krivnje

Tomić ostaje i u sljedećoj sezoni?

– Ostaje sigurno. On je apsolutno amnestiran od bilo kakve krivnje.

Iako je rezultat ispod očekivanja?

– Ispod očekivanja je, a ja sam bio uvjeren da ćemo biti bez problema među prva četiri. Očito se sve urušilo na proljeće. Međutim, mi smo i dalje stabilan klub, s puno mladih igrača, odličnom školom... Naši juniori su među prva tri u Hrvatskoj i u finalu Kupa, pioniri su uvjerljivo prvi u Hrvatskoj, sa 16 bodova više od Hajduka, 22 više od Dinama.

>>> Pogledajte slavlje igrača Dinama nakon osvojenog naslova

Je li Lokomotivin pad počeo nakon vašega razlaza s Mamićem?

– Ne kužim, kakvoga razlaza?

Oko izbora u ZNS-u; vi ste podržali Svetinu, Dinamo nije.

– To je miješanje krušaka i jabuka. Ja sam pet puta objasnio zašto sam stao na Svetininu stranu; zato što smo se već prije bili dogovorili da će Svetina biti predsjednik ZNS-a kao predstavnik Dinama. To je odluka koju smo svi potpisali. I onda je Dinamo preko noći promijenio svoga kandidata.

I tu ste se s Mamićem razišli?

– Razišli smo se tu u mišljenjima. No, mi smo i dalje prijatelji, bio sam kod njega dva puta u Međugorju, i dalje međusobno dobro funkcioniramo.

Kakva je perspektiva najboljega igrača lokosa Ivanušeca?

– Bit će ozbiljan igrač.

Ići će u Dinamo?

– Sigurno će otići iz Lokomotive sljedeće sezone. Normalna sljedeća stanica za našega igrača koji želi uspjeti je odlazak u Dinamo; hoće li on odlučiti da ode u Dinamo ili nekamo drugamo, to ne znam. Ja ga neću pustiti u Dinamo, nego će ga Dinamo morati kupiti.

Koja je njegova cijena?

– Imam ponudu izvana za njega od 6,5 milijuna eura. Nisam je prihvatio.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Božidar Šikić

Ako će ići u Dinamo, ići će za puno manju svotu?

– Pitanje je hoće li ići za puno manje, i na koji će uopće način ići.

Je li Majer pogriješio što je išao u Dinamo?

– Nitko tko ode u Dinamo nije pogriješio. Majer se očito ne uklapa u koncepciju treneru, ali Majer je ekstratalent i mene čudi što ne igra. Međutim, Bjelica je svojim radom i rezultatima zatvorio usta svima.

Dobit ćemo licenciju

Zašto Lokomotiva nije dobila prvoligašku licenciju?

– Licenciju nismo dobili isključivo zbog birokratske pogreške vezane uz igralište na Kajzerici. To nema veze sa stadionom u Kranjčevićevoj, i tu licenciju ćemo dobiti.

Koliko plaćate nastupanje u Kranjčevićevoj?

– Budući da ni Zagreb nije plaćao ništa, kao ni Rudeš, ne plaćamo ni mi, ali sve što je uloženo u uređenje stadiona u Kranjčevićevoj uložila je Lokomotiva. Mi smo postavili stolce na tribinu, sredili smo svečanu ložu, sanitarije... Mi smo i Kajzericu uredili svojim novcem.

Kako se financira Lokomotiva?

– Isključivo prodajom igrača te naknadom za razvoj igrača. Od svih naših bivših igrača koji se prodaju jednoga dana nešto nam pripadne; 20, 50 ili 100 tisuća eura...

Koji je smisao postojanja Lokomotive ako je gleda tek nekoliko stotina gledatelja?

– A što mi tu možemo napraviti? Ako tako gledamo, onda će igrati samo Hajduk. Naravno da to sve žalosti, ali nogomet se nigdje više ne gleda kao što se nekada gledao. Kad sam bio klinac, na igralištu Vrapča gdje je igrala Šparta Elektra bilo je po 2000 ljudi, na Končaru 500-600, kao i na Trnju, Ponikvama... U Zagrebu ima pedeset klubova, pa onda preko vikenda svaki od njih ima svoju publiku. Mi se time ne zamaramo. Nama je osnovno opredjeljenje škola nogometa, koja će biti još bolja. Mi ćemo i dalje živjeti od proizvodnje igrača. Uvijek su igrači odlučili na kraju. Ne možeš nikoga prisiliti. 

>>> Pogledajte promjene grba Dinama kroz povijest

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr