Novi problemi

Poljaci iseljavaju studente zbog Eura 2012.

Foto: AFP/Pixsell
Poljaci iseljavaju studente zbog Eura 2012.
03.03.2011.
u 19:10
Nakon problema sa stadionima domaćine Europskog nogometnog prvenstva 2012. muči i gdje će smjestiti silne navijače koji će pohoditi Poljsku i Ukrajinu od 8. lipnja do 1. srpnja iduće godine.
Pogledaj originalni članak

Mnogi navijači pohitali su rezervirati smještaj, no u Poljskoj u većini hotela nailaze na – nema slobodnih mjesta.

Organizatori stoga ozbiljno razmatraju izgraditi ogromne kampove, nešto nalik na šatorska naselja. Prve procjene govore da će u Varšavi biti potrebno 100.000 kreveta, a organizatori tvrde da imaju 101.000 na raspolaganju. No, turističke zajednice manje su optimistične.

– Imamo oko 33.000 kreveta, od toga više od dvije trećine u hotelima – otkrila je Barbara Tekieli, direktorica varšavskog turističkog ureda.

Koliko im je voda došla do grla pokazuje i očajni pokušaj koordinatora smještaja za Euro 2012. Rafala Rosiejaka, koji pritišće sveučilišta da iznajme studentske sobe po cijeni od 40-50 eura za noć. Problem je, naravno, što bi u tim sobama u vrijeme Eura još trebali biti studenti.

No, organizatori imaju “rješenje” i za taj problem.

Zatražili su od sveučilišta u gradovima domaćinima (Varšava, Gdanjsk, Poznan i Wroclaw) da skrate akademsku godinu za tri tjedna, tj. da predavanja uguraju u razdoblje do početka prvenstva. No, neka sveučilišta su se usprotivila takvim idejama.

– Nemoguće je isprazniti studentska naselja za potrebe Eura, a ideja o skraćivanju akademske godine je smiješna! – ističe Anna Korzekwa s Varšavskog sveučilišta.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.