AFERA

Otkrivamo tko je Hrvat kojeg u Njemačkoj prozivaju zbog dopinga

Foto: Reuters/Pixsell
Otkrivamo tko je Hrvat kojeg u Njemačkoj prozivaju zbog dopinga
Autori Hina, Marko Pavić
03.05.2020.
u 17:21
Liječnik iz Erfurta je u subotu na njemačkoj javnoj televiziji naveo, ali ne i imenovao, austrijskog trenera skijaškog trčanja i atletskoga trenera iz Hrvatske, kao one koji su sudjelovali u davanju krvnog dopinga svojim sportašima.
Pogledaj originalni članak

Kontroverzni njemački liječnik Mark Schmidt, idejni vođa međunarodnog programa krvnog dopingiranja, u razgovoru za televiziju ARD otkrio je još dvojicu pomagača među kojima je i hrvatski trener.

Liječnik iz Erfurta je u subotu na njemačkoj javnoj televiziji naveo, ali ne i imenovao, austrijskog trenera skijaškog trčanja i atletskoga trenera iz Hrvatske, kao one koji su sudjelovali u davanju krvnog dopinga svojim sportašima. 

Neslužbeno doznajemo da je spomenuti Hrvat trener naše Lise Nemec. Hrvatska atletičarka 2016. godine kažnjena s četiri godine suspenzije zbog uzimanja dopinga. Tada je u priopćenju Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping navedeno da je analiza uzorka B potvrdila je analizu uzorka A - prisutnost rekombinantnog eritropoetina u biološkom materijalu sportašice, a hrvatska maratonka nije dokazala da kršenje antidopinškog pravila nije bilo namjerno. Zbog toga je suspendirana do 28. listopada 2019. godine. Nemec se zatim žalila Međunarodnom sportskom sudu (CAS), ali je njena žalba u cijelosti odbijena.

Podsjećamo, njemački liječnik Schmidt je uhićen u ožujku 2019. godine, a nakon toga su uslijedile policijske racije diljem Njemačke i Austrije u okviru operacije Aderlass, među ostalim i na poprištu SP-a u nordijskim disciplinama, koje se održavali u austrijskom Seefeldu. Čak 23 sportaša su razotkrivena u toj aferi. 

Taj kontroverzni liječnik sada u zatvoru čeka sudsku presudu za organizaciju krvni doping od 2011., a bio je momčadski liječnik biciklističkih ekipa Gerolstainer i Miram. 

Krvni doping je dostavljao susretima s trenerima i sportašima na benzinskim crpkama u Njemačkoj, ali je putovao i na Havaje i na ZOI u Pyeongchangu. Kako nije mogao s vrećicama krvi u zrakoplov, ubrizgavao je krv sportašima u zračnoj luci u Frankfurtu, a ti sportaši su potom riskirali život s previše krvi u organizmu tijekom prekooceanskih letova. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar CarolVP82
CarolVP82
23:46 03.05.2020.

w︆︅︆w︆︅︆­w︆︅︆.︆︅︆­l­o︆︅︆v︆︅︆­e︆︅︆x︆︅︆x︅︆︆.︆︅︆­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆b