Final four Eurolige

Obradović protiv đaka Dimitrisa i dva bivša igrača Šarasa i Pabla

Foto: Reuters/PIXSELL
Obradović protiv đaka Dimitrisa i dva bivša igrača Šarasa i Pabla
18.05.2018.
u 16:40
Branitelj je naslova istanbulski Fener, koji je u lanjskom finalu nadjačao Olympiakos
Pogledaj originalni članak

U beogradskoj Štark Areni u nedjelju navečer doznat ćemo ime novog klupskog prvaka Europe. Vidjet ćemo hoće li to biti Real Madrid deseti put, CSKA osmi put ili možda Fenerbahçe, odnosno Žalgiris drugi put.

Branitelj je naslova istanbulski Fener, koji je u lanjskom finalu nadjačao Olympiakos, a Obradovićeve trupe opet čeka vrlo težak put. Najprije u polufinalu moraju nadjačati najtrofejniji klub Real, a potom u finalu vjerojatno CSKA.

 

Žalgiris prijeti iz sjene

No, premda su Moskovljani favoriti drugog polufinala, u toj utakmici ne treba podcijeniti ni izglede Žalgirisa, najugodnijeg iznenađenja sezone među 16 euroligaša. Predvođena trenerskim otkrićem Šarunasom Jasikevičusom, nekad velikim litavskim razigravačem, “zelena šuma” za svakoga može biti nagazna mina. Uostalom, sjetite se Milana 2014. i Makabija koji je na turnir došao s jednakim izgledima baš kao i sastav iz Kaunasa ove godine pa se dogodilo svojevrsno čudo.

No, kad bismo mi procjenjivali izglede sudionika, onda bismo to, hineći kiruršku preciznost, učinili ovako: Fenerbahçe 32 posto, CSKA 30 posto, Real 28 posto, Žalgiris 10 posto.

Najveća snaga Fenera svakako je trener Obradović, čovjek koji baš u glavnom gradu svoje domovine Srbije želi osvojiti 10. naslov prvaka Europe i tako samo potvrditi svoju trofejsku nedostižnost.

Zanimljivo je da će mu u tome pokušati pomrsiti račune jedan njegov bivši ‘šegrt’ i dva bivša igrača, a sa svima njima bio je prvak Europe.

Trener CSKA Dmitris Itoudis 13 je godina bio Obradovićev pomoćnik u Panathinaikosu i sa Želom je bio pet puta prvak Starog kontinenta. Samostalno je to postao 2016. kada je u finalu pobijedio upravo učitelja i kuma, i to u spektakularnoj utakmici, nakon produžetka (101:96).

Za taj isti PAO četiri je sezone igrao Jasikevičius koji je u bojama zelenih iz Atene također bio klupski prvak Europe (2009.), a Željko Obradović trener je bio i Pablu Lasu daleke 1995. kada je srpski stručnjak s Realom (eliminiravši Cibonu u četvrtfinalu) osvojio svoj treći naslov. Na tu temu Obradović se ovako našalio:

– Sretan sam što ću ponešto vremena provesti s Dimitrisom, Šarasom i Pablom. Družili smo se već u srijedu navečer, no nije lako to jer oni su mlađi i pokušat će to iskoristiti protiv mene. I zato je jedini pritisak koji ovdje osjećam taj kamo ću izvesti Šarasa van. Stalno traži od mene da ga vodim na nove lokacije.

Dončić: Ja sam zvezdaš

No oni koji dobro poznaju Obradovića reći će da spomenuta trojica nemaju ni približno takvu “kondiciju” kakvu ima njihov uzor pa im je bilo bolje da se s njim i ne upuštaju u bilo kakva duža kasnovečernja druženja.

Inače, u startu će najveća zvijezda Final Foura biti 19-godišnji Slovenac u dresu Reala Luka Dončić. Odluči li se izaći na NBA draft, a on kaže da o tome još nije donio odluku, Luka će gotovo sigurno biti prvi ili drugi pick drafta. Jer, prvi bira klub (Phoenix), odnosno trener (Kokoškov) s kojim je u dresu Slovenije postao prvak Europe, a drugi klub (Sacramento) koji vodi srpska košarkaška legenda Vlade Divac.

S obzirom na onih 0-6 u prošlosezonskom polufinalu upravo protiv Fenera, Luka će imati potrebu naplatiti te dugove.

– U toj sam utakmici stekao vrlo dragocjeno iskustvo – kazao je golobradi branič kojeg će ovdje pratiti mnogi NBA skauti za slučaj da ga Sunsi i Kingsi prepuste na draftu onima iza sebe.

Dončić je dijete Srbina i Slovenke pa se ne stidi priznati da je zvezdaš i da u tom smislu očekuje podršku srpskih ljubitelja košarke.

Pogledajte i galeriju: Seks-bomba stigla u najjaču ligu svijeta! Dizat će temperaturu na tribinama

Foto: Instagram
Natasha Sen-Fizdale
Foto: Instagram
Natasha Sen-Fizdale
Foto: Instagram
Natasha Sen-Fizdale
Foto: Instagram
Natasha Sen-Fizdale
Foto: Instagram
Natasha Sen-Fizdale
Foto: Instagram
Natasha Sen-Fizdale
Foto: Instagram
Natasha Sen-Fizdale

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

SE
serravna
16:52 18.05.2018.

Srbin je Srbin najbolji

DI
Direkt
17:56 18.05.2018.

Našim hrvaticama su samo srbi u glavi i to bi trebalo ispitati.

FU
Fuj
23:15 18.05.2018.

Real dobija