NELE KARAJLIĆ

'Novom svijetu nije u interesu da se zbliže dva najsličnija naroda, Hrvati i Srbi'

Foto: Marko Dimić/PIXSELL
Novak Đoković i Goran Ivanišević
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Kids' Day teniskog megaspektakla Adria Toura održan na zadarskom Forumu
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Kids' Day teniskog megaspektakla Adria Toura održan na zadarskom Forumu
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Zadar: Novak Đoković uživao na Gibonnijevom koncertu
Foto: Danijel Lijović
Adria Tour - Biserka Petrović i Novak Đoković
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Zadar: Novak Đoković uživao na Gibonnijevom koncertu
30.06.2020.
u 11:02
- Tko god ima malo mozga shvatit će da je “međunarodni faktor” na Balkanu stoljećima bio izvor svake zaraze, od nasilnog pokrštavanja do korone - napisao je, između ostaloga, Karajlić
Pogledaj originalni članak

Zadarsko izdanje Adria Toura još uvijek je tema koju brojni rado komentiraju.

Svoje viđenje posljedica naprasno prekinutog finala dao je i upravo Nele Karajlić, nekadašnji pjevač Zabranjenoga pušenja, koji je u objavi na Facebooku zaključio da se "međunarodni faktor" silno razveselio što je koronavirus organizatorima pokvario planove jer nekima nije bilo u interesu da se, citiramo, pomoću sporta približe dva najsličnija naroda na planeti, Hrvati i Srbi.

Evo što je napisao:

- Jedan od mojih omiljenih skečeva posljednje, predratne serije Top liste nadrealista, bio je onaj kada “međunarodni promatrači” s  neskrivenom zluradošću svojoj centrali javljaju da je izbio međuetnički sukob između dva igrača bilijara.

Taj sukob, naravno, izazvali su oni sami, jer je međuetničko neprijateljstvo smisao njihovog postojanja. Dramatični događaji koji su se, nakon emitiranja Nadrealista, redali u nizu, dali su nam jasan znak da je “međunarodna zajednica” učinila sve da se rat u Jugoslaviji rasplamsa, i da po mogućnosti bude što krvaviji i traje što duže.

Nakon završetka rata, svaki potez Zapada njegovao je nesuglasice između zaraćenih strana, garantirajući svima da se taj isti sukob može ponoviti kad god oni požele. Tko god ima malo mozga shvatit će da je “međunarodni faktor” na Balkanu stoljećima bio izvor svake zaraze, od nasilnog pokrštavanja do korone.

Histerija i zluradost kojom je intelektualni i sportski “razvijeni svijet” obasuo Novaka Đokovića i organizatore Adria Toura samo pokazuje s kojim je olakšanjem dočekan poraz jednog plemenitog pokušaja da se preko sporta približe dva najsličnija naroda na planeti, Srbi i Hrvati.

Korona, koja je spriječila veliki trijumf pomirenja, slavljena je po stranicama zapadnog tiska i na društvenim mrežama kao jedini pobjednik ovoga toura.

Meni je jasno zašto ne vole Đokovića. Teško je voljeti nekoga tko u lice kaže što misli, što osjeća i o čemu razmišlja, a pri tom osvaja sve dosad izmišljene trofeje.

Još pride, dolazi iz naroda, koji je, po svakom planu “novih svjetskih poredaka”, trebao odavno nestati. Stoga je jasno da se svaki Noletov poraz, pa makar i od virusa, za kojeg se ne zna ni odakle je došao ni kuda je krenuo, dočekuje kao trijumf.

Dva velika viteza, wimbledonska prvaka, Đoković i Ivanišević, pokušali su učiniti ono što političarima nije uspijevalo posljednjih pola stoljeća, i to na “najvrelijem terenu” u Zadru. Njihova namjera je duboko plemenita, ali je za “međunarodne promatrače” izuzetno opasna.

Jer, što bi se dogodilo na Balkanu kada bi se njegovi narodi složili? Je li je “razvijenom svijetu” potrebna takva jedna nova sila? I na kraju krajeva, odakle njima pravo da se mire i igraju tenis bez odobrenja “odozgo”?

Da je licemjerje osnovna karakteristika Novog svijeta pokazala je i halabuka oko korone. Đoković je proglašen krivim, aklamacijom, iako nitko od sudionika niti gledatelja Adria Tura nije završio na respiratoru niti je, daleko bilo, bio u smrtnoj opasnosti.

Istovremeno, broj mrtvih od ovog opakog virusa samo u Americi dobrano premašuje broj poginulih po raznim ratovima koje “međunarodna zajednica” vodi zarad “širenja demokracije” i “obrane ljudskih prava”.

Ali, poznavajući Đokovića, duboko sam uvjeren da će ideja o Adria Touru preživjeti COVID-19, te da će se igrati narednih godina. Prijavljujem se kao dobrovoljac za skupljanje loptica - napisao je Karajlić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

MU
Muncimir
11:44 30.06.2020.

Odi u Vukovar i u Škabrnju i pokloni se na gorobovima nekoliko stotina tisuća Hrvata ubijena 1945 pa sve do 1995. Nadalje se informiraj o sustavnom genocidu nad Hrvatskoj s početkom već u 19 st. pa onda prodaji svoju propagandu i maglu. Takvi kao ti neće nikad uspjeti dok Hrvatu srce bije.

CO
coky
11:51 30.06.2020.

Ma nemoj, tko nas bre, ba zavadi...i ti imaš mozak amebe, ali zato znaš soliti pamet

NE
nemanatrag
11:33 30.06.2020.

"Novom svijetu nije u interesu da se zbliže dva najsličnija naroda".... nije u interesu dotična dva naroda najviše...