NAŠI U LIGI PRVAKA

Nakon SP-a, Hrvati opet u nogometnoj orbiti

Foto: Reuters/Pixsell
Nakon SP-a, Hrvati opet u nogometnoj orbiti
31.08.2018.
u 22:45
Ovosezonska Liga prvaka mogla bi biti i promocija budućnosti hrvatskoga nogometa, ukupno četvorice bivših ili aktualnih mladih reprezentativaca.
Pogledaj originalni članak

Liga prvaka postaje – liga Hrvata! Hrvatska ima čak 20 nogometaša u novoj, nikad jačoj nogometnoj Ligi prvaka. Prisutnost naših reprezentativaca i njihov golemi utjecaj u najvećim svjetskim klubovima nije od jučer, pa se gotovo pod normalnim smatra plasman nekoga od Hrvata u finale Lige prvaka. To sad već postaje tradicija, budući da je barem jedan naš igrač bio europski prvak još od 2013. godine kada je Mario Mandžukić osvojio naslov s Bayernom. Od tada je naš rekoder po broju nastupa u Ligi prvaka (70) Luka Modrić s madridskim Realom čak četiri puta podizao pehar, Mateo Kovačić pridružio mu se tri puta, a jednom se osladio i Ivan Rakitić s Barcelonom. Dvojac poraženih u finalima bili su Mario Mandžukić s Juventusom (2017.) i Dejan Lovren s Liverpoolom (2018.). Upravo su spomenuti igrači i njihovi klubovi i najveći favoriti za europski naslov u sljedećoj sezoni.

Kalinić je debitant

Toj skupini pretendenata na europski tron treba svakako dodati i madridski Atletico, na čijemu će se stadionu Wanda Metropolitano sljedeće godine igrati finale Lige prvaka. Nakon odlaska Šime Vrsaljka u Inter, Simeone je ponovno posegnuo za jednim Hrvatom, Solinjaninom Nikolom Kalinićem, koji će u 31. godini u Ligi prvaka nastupiti kao – debitant.

Veliku satisfakciju u “sudačkoj nadoknadi” svoje karijere, nakon oproštaja od reprezentacije, doživjet će 32-godišnji stoper Lokomotiva Vedran Ćorluka, koji se u Ligu prvaka vraća nakon šest godina. Tako je u proljeće 2012. godine Vedran posljednji put nastupio u tom natjecanju, u dresu Bayera iz Leverkusena, a prethodno je šest nastupa nanizao i za Tottenham. Šest godina apstiniraju od Lige prvaka i interovci Marcelo Brozović i Ivan Perišić. Naime, Brozović je 2012. godine bio igrač Dinama i kod Čačića i Jurčića odigrao je svih šest utakmica za plave u skupini, po dvije protiv Porta, kijevskog Dinama i PSG-a.

Ivan Perišić pak posljednji je put nastupio u prosincu 2012. godine u dresu Borussije iz Dortmunda, pod vodstvom Jürgena Kloppa, protiv Manchester Cityja. Ivan u svojih ukupno 11 nastupa ima i jedan pogodak u Ligi prvaka, spektakularan volej u susretu s Arsenalom u Dortmundu za 1:1.

Ovosezonska Liga prvaka mogla bi biti i promocija budućnosti hrvatskoga nogometa, ukupno četvorice bivših ili aktualnih mladih reprezentativaca. Sasvim neočekivano, iz Hrvatske lige ravno na zvjezdani poligon Lige prvaka, sigurno ulazi dojučerašnji vratar Hajduka, dvometraš Karlo Letica, danas čuvar mreže Club Bruggea, a priključit će mu se dvojac iz moskovskog CSKA, obojica s Gračanova popisa, Kristijan Bistrović i Nikola Vlašić.

Leko i Kovač jedini naši trener

Grupna faza Lige prvaka u ovoj sezoni imat će i dva hrvatska trenera. Ivan Leko, nekadašnji reprezentativac, kao prvak Belgije s Club Bruggeom igrat će u elitnom Uefinu natjecanju i biti smješten u četvrtu jakosnu skupinu i barem će izbjeći dvoboj s beogradskom Crvenom zvezdom. Tu je i Niko Kovač s Bayernom

I dok naši nogometaši i treneri na velika vrata ulaze u Ligu prvaka, hrvatski suci teško će i ove godine suditi najboljim europskim klubovima. Na njihovu žalost, sudački šefovi Uefe pozorno prate nastupe naših sudaca u domaćim natjecanjima pa već tri godine nisu delegirali nijednoga od Kulušićevih štićenika za elitno natjecanje. Posljednji nastup u LP-u imao je Ivan Bebek, u rujnu 2015. godine, kada je uprskao u utakmici Real – Šahtar.

U svakom slučaju, nakon srebra sa SP-a, Hrvati će biti i te kako popularni u Ligi prvaka. 

>> Pogledajte kako je Marko Livaja udario protivnika

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr