Opasan eksperiment

Novosel: Fifa je spriječila profesionalnu ligu, Fiba nije

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Mirko Novosel
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
03.07.2015., Zagreb - Najtrofejniji kosarkaski trener Mirko Novosel. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
16.05.2016., Zagreb - Na Trgu Josipa Jurja Strossmayera 11 nalazi se kuca u kojoj je nekoc stanovao Milan Lenuci, a trenutni stanar je Mirko Novosel. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
zagi, mirko novosel
21.11.2017.
u 09:40
U petak 24. studenoga istovremeno se igraju i kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo i redovno euroligaško kolo
Pogledaj originalni članak

Predstojeće, prve dvije kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo bit će vrhunac kaosa nastalog u hladnom ratu Svjetskog košarkaškog saveza (Fiba) i Eurolige. Jer, neki euroligaški klubovi otvoreno su zabranili igranje za reprezentaciju svojim igračima (Fenerbahçe, Olympiakos), a neki su skloni popustiti barem kada je u pitanju ona druga utakmica koja se igra u nedjelju (Efes, Makabi).

Jer, u petak 24. studenoga istovremeno se igraju i kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo i redovno euroligaško kolo pa će neki igrači, poput našeg Krune Simona, pokušati pripomoći svojoj nacionalnoj vrsti barem u toj drugoj utakmici.

Fiba nije pokazala čvrstinu

Sve to proizvod je sukoba Fibe i Ece, tvrtke formirane od 11 najbogatijih europskih klubova koja poslovno vodi Euroligu. Taj sukob najprije se očitovao u podijeljenosti europskih klupskih natjecanja tako da dva najjača vodi Euroliga (Euroliga, Eurokup), a dva slabija Fiba (Liga prvaka, Europa kup). Nakon toga Fiba je sucima koji sude Euroligu zabranila da sude na kontinentalnim prvenstvima, da bi sve kulminiralo euroligaškim kalendarom natjecanja koji se poklapa s Fibinim kvalifikacijskim terminima.

– Apsurdno je da mnoge reprezentacije kvalifikacije neće igrati sa svojim najboljim igračima. Do ovakvog katastrofalnog stanja za košarku došlo je jer već 15 godina i jedni i drugi nisu u stanju regulirati svoje odnose i jedni drugima se inate. Fiba želi kopirati Fifu sa svojim kvalifikacijama, a nije riješeno osnovno pitanje. Naime, u nogometu su svi klubovi obvezni pustiti svoje igrače u reprezentaciju. U tome mogu shvatiti NBA ligu koja brani svoje poslovne interese, ali ne mogu shvatiti Euroligu koja hoće kopirati NBA ligu – ističe Mirko Novosel, trener iz Fibine i američke Košarkaške kuće slavnih, koji pak Fibi zamjera sljedeće:

– Odlaskom Bore Stankovića i podjelom Fibe na Fiba World i Fiba Europe došlo je do sukoba s Ulebom, organizacijom koja je pokrenula Euroligu. Fiba, na žalost, nije u stanju koristiti svoje ovlasti jer nije pravovremeno pokazala čvrstinu kao što je to svojedobno učinila Uefa koja najbogatijim europskim klubovima nije dala da se izdvoje kada su oni htjeli sami pokrenuti profesionalnu nogometnu ligu u Europi.

Jednu od ključnih razlika spomenuo nam je Mirkov sin Krešo Novosel, danas direktor regionalne ABA lige.

– Za razliku od košarkaških euroligaša, nogometnim klubovima propisana je financijska kompenzacija. Kada Messi ode na deset dana u Argentinu da bi igrao za reprezentaciju, Barcelona za to bude obeštećena. Nažalost, Fiba za takvo što nije financijski spremna, a i pogriješila je što o tome nije postigla dogovor s NBA ligom pa se sve prenijelo i na Euroligu. A najbolji europski klubovi osjećaju se podcijenjenima u odnosu na NBA klubove pa jedna dobra ideja, a ta je da više nego dosad reprezentacije igraju pred svojom publikom, nije provedena na dobar način – kaže Novosel junior.

Igrača uvijek može zaboljeti...

Zar bi NBA, koji se nametnuo kao nadliga, ikad pristao napraviti prozore u svom kalendaru kao što je to učinila nogometna Liga prvaka?

– Vjerojatno ne bi, no onda se moglo to izvesti tako da je jedan prozor za vrijeme All-Star Weekenda, a da se ostatak utakmica igra krajem lipnja i početkom rujna. Jer tada bi sve kvalifikacijske utakmice mogli igrati i svi NBA igrači.

Pitali smo Krešu i smiju li euroligaši svojim igračima zabraniti igranje u reprezentaciji?

– Gledano legalistički, oni na to nemaju pravo, ali zato uvijek mogu dati “najtopliju preporuku” da bi bilo dobro da ne igraju jer se zna tko ih plaća, a i igrača uvijek može “zaboljeti” koljeno, gležanj, mišić... S druge strane, nije loše da Europska komisija pokuša prisiliti Euroligu i Fibu na neko dugoročno rješenje ili barem Euroligu da ne smije zakazivati svoje utakmice u vrijeme termina za reprezentaciju – kazao je Krešo Novosel, i sam nestrpljiv da vidi na što će izaći ovaj opasan Fibin eksperiment koji bi mogao dovesti do toga da neke velike košarkaške sile (Španjolska, Francuska) ne odu na Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SV
svitilnik
22:46 21.11.2017.

Teško je ovo čitat. Gospodo Novoseli, senior i junior, profesionalne lige u Europi uništavaju sve ono dobro što ima europska košarka, SAD su nešto drugo jer je Europa skup nacionalnih država a SAD to nisu. To se ne može uspoređivat. Kao što je privatna ABA liga smrt za države koje igraju u toj ligi tako je i privatna Euroliga smrt za europsku košarku. To su jednostavno nepobitne činjenice. Nas ne zanima tko je u pravu u sukobu FIBA-e i privatne europske lige, nas zanima interes hrvatske košarke a interes hrvatske košarke je da u europske košarkaške ligu igraju najbolji u nacionalnim prvenstvima a ne oni koji imaju novaca ( Cedevita ) ili imaju privilegije ( Zadar i Cibona )

Avatar links
links
11:39 21.11.2017.

Lova sve diktira, Mirkec to najbolje zna, batem on je volio peneze