Reprezentacija u Turskoj

Marčinković: Karantena nije problem, u top hotelu smo

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Hrvatska i Švedska u kvalifikacijskog utakmici za Eurobasket
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Split: Košarkaška utakmica HT Premijer lige, KK Split - KK Cibona
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Split: Split i Cibona u drugoj utakmici polufinala HT Premijer lige
27.11.2020.
u 10:17
U kvalifikacijskom balonu u Istanbulu za odlazak na Eurobasket 2022. hrvatski košarkaši igraju dvije utakmice, protiv Turske i Švedske
Pogledaj originalni članak

Jedan od iskusnijih Mršićevih izabranika u predstojećim kvalifikacijskim utakmicama u istanbulskom balonu bit će Pavle Marčinković (31), dinamično krilo u čiju energiju se izbornik uzda i u utakmicama s domaćinom Turskom i Švedskom.

- Mislim da je moj slučaj poruka i drugim našim igračima da se i preko domaće lige možete probiti do više razine pa tako i igranja za seniorsku reprezentaciju.

I doista, u godinama erozije domaće klupske košarke ali i košarkaške globalizacije, nije čest slučaj da među 12 reprezentativaca (koji će u petak istrčati protiv Turske) ima čak pet igrača iz domaćih klubova. Dva iz Splita (Marčinković, Vranković), dva iz Cibone (Prkačin, Drežnjak) te jedan iz Zadra (Mavra).

- Izbornik i na taj način šalje poruku da se može do reprezentacije i iz hrvatskih klubova. Ono što sam ja iz reprezentacije donio natrag u klub vjerujem da mogu i drugi. Naime, 90 posto svog pristupa u klubu ja sam donio iz reprezentacije gdje mi je izbornik ukazao na neki način igre s kojim mogu pomoći momčadi, a da ne lutam u stvarima koje nisu za mene.

Ja u Splitu ove sezone statistički ne prednjačim, ali doprinosim s odgovornošću u igri, atmosferom u momčadi. Bitno je da, i kada niste zadovoljni sami sa sobom na statistički način, možete nešto dati svojoj momčadi i da se i tako možete vrednovati. U tome je snaga ovosezonskog Splita.

A žuti su uistinu ugodno iznenađenje nove sezone. A zloguki proroci predviđali su im katastrofalnu sezonu u Prvoj ABA ligi u koju su tek ušli.

- Kao što se pričalo o tome da ćemo imati 0-26, sada se priča o razlozima naših dobrih igara. Pitaju se ljudi je li to zato što nemamo Amerikanaca ili zato što smo pogodili kemiju i slično. Mi se ne trebamo zamarati jesmo li zamalo dobili Zvezdu, Igokeu i Mornar jer dok god se budemo držali tog načina igre ne trebamo strahovati. U toj ulozi autsajdera mi smo se dobro snašli. Imamo odličnu kemiju u momčadi i to me podsjeća na reprezentaciju.

Za razliku od ABA lige koja se igra redovno, uz pokoju odgodu, kvalifikacijske utakmice za Eurobasket 2022. igraju se u balonu. U svojevrsnoj karanteni.

- U top hotelu smo, igramo u sjajnoj dvorani, imamo top uvjete i ovih sedam dana posvećenosti je najmanje što možemo dati reprezentaciji. To što ne možemo izlaziti ih hotela ionako nije važno jer mi smo ionako bili u programu od dva treninga dnevno. Štoviše, ovako se svi više družimo pa se stvorila i odlična kemija i ja stvarno uživam s ovim momcima.

Utakmica protiv Turske (u 17 sati) igrat će se bez publike, a Turska s domaćom publikom i bez nije ista reprezentacija. Ali je zato sa Amerikancem Shaneom Larkinom stigla ekstra kvaliteta.

- Turcima je opsadno stanje, oni traže punu mobilizaciju no tu se i nas nešto pita. Mi nemamo imperativ pobjede, a oni ga imaju. Turska stiže pojačana, s novim izbornikom što može biti njihova prednost, no mi imamo odličnu atmosferu i na tome možemo graditi optimizam. Budući mi imamo 2-0, a oni 0-2, karte su u našim rukama i ne trebamo se bojati.

Kada bi se i dogodio poraz od Turske još uvijek ostaje nedjeljna utakmica sa Švedskom za popravak dojma.

- Mi imamo zasad stopostotni učinak, jedini u skupini, i stvari su u našim rukama. Dakako, pobjeda nad Švedskom bi puno toga riješila.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.