MAXOV I VEČERNJAKOV TURNIR

Lokomotiva juri punom parom na Kajzerici

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
NK Lokomotiva
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Zagići
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Armando Pernar
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Leon Čustić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Trening
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Trening
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Leon Ivančić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Trening
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Stariji limači
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
NK Lokomotiva - NK Spansko
24.09.2014.
u 22:14
U 12 selekcija trenira oko 270 djece te još 70-ak u otvorenoj vrtićkoj školi.
Pogledaj originalni članak

Nogometni klub Lokomotiva osnovan je prije točno 100 godina, 1914. Međutim, tek se posljednjih deset godina može govoriti o vrtoglavom razvoju Lokomotivine nogometne škole.

Jurica Čabraja, dopredsjednik kluba i voditelj škole, kaže kako se u tih desetak godina uložilo oko 20 milijuna kuna u infrastrukturu na Kajzerici pa ne čudi da su se s boljim uvjetima podignule i dječje selekcije, npr. limači, pobjednici prvog Maxova i Večernjakova turnira, održanog u rujnu.

- Ne možemo još konkurirati Dinamovoj školi, no bez lažne skromnosti kažemo da smo među najboljima u Hrvatskoj, odmah uz Rijeku i Osijek – pohvalio se Čabraja. Njihova škola nogometa uključuje 12 selekcija. Sve skupa 270 djece u mlađim zagićima i zagićima, mlađim limačima i limačima, mlađima pionirima I i II, pionirima I i II, kadetima I i II i juniorima. Imaju još 70-ak djece u otvorenoj vrtićkoj školi nogometa koja triput tjedno ima treninge.

- Njih trenira Branimir Šprajc i to su djeca od četiri, pet godina. Igra se s njima, uče stati u vrstu, pozdraviti starije, uče o higijeni i sl. Kad dođu u registriranu prednatjecateljsku skupinu, već ih je 80% odgojeno u nogometu. Dalje se na treninzima stavlja naglasak na nogomet, premda se još igramo – objasnio je Berislav Pernar, trener zagića (2006. godište) i voditelj mlađih dobnih skupina.

- Na pripremama u Medulinu u 4.30 ujutro kucaju na vrata: "Treneru, ja više ne mogu spavati. Je l' mogu probuditi ostale da idemo trenirati?" – ispričao je o čudnovatim zgodama najmlađih.

- Osvojimo prvo mjesto, a oni me pitaju: "A kad ćemo još igrati?" Ipak su to još djeca. Na nama je da od njih dobijemo igrače za prvu momčad, ali prije svega da stvorimo zdravog čovjeka čiji će put, kakav god bio, biti u sportskom duhu – nastavio je Pernar, ponosan na svoju selekciju koja je u 3. kolu 1. zagrebačke lige pobijedila Hrvatski dragovoljac 6:0. Kaže, prije je situacija bila obrnuta.

Još ponosniji je na sina Armanda (7) koji igra za mlađu selekciju (2007./08.). Dragovoljca su pobijedili 14:0, a Armando je zabio četiri gola i asistirao za njih sedam.

- Igram sa starijima koje tata trenira, ali dobro mi je i s mlađima. U nogometu najviše volim zabijati golove, najdraži igrači su mi Messi i Mandžukić – kaže Armando Pernar. Matični klub je svim lokosima najdraži klub HNL-a, pa tako i godinu starijem Leonu Ivančiću (8).

- Nogomet volim jer bih jednoga dana htio biti kao Messi. Bolji je od Ronalda – priznao je Leon, za kojeg trener kaže da je jedan od najboljih.

- Ja sam tu 14 godina i nekad sam morao i djecu i roditelje vući za ruku da bi došli u Lokomotivu. Sve je bilo zaraslo i teren se nije ni vidio. Danas dolaze, što se kaže, na lopate – dodao je Pernar. S kvartovskog igrališta je tako pokupio i Leona Čustića (14), kapetana pionira (2000.).

- Nogomet treniram osam godina. Jednu godinu sam igrao u Zapruđu kada je trener Pernar došao na školsko igralište i pozvao mene i prijatelja da dođemo igrati za Lokomotivu. San mi je da postanem profesionalni nogometaš pa ću upisati i neku lakšu struku da ne moram puno učiti i da se mogu posvetiti treninzima – kaže Leon.

Njegov trener Željko Dacer na temelju svog dugogodišnjeg iskustva kaže da je najteže trenirati pionire.

- To su pubertetlije, hormoni ih pucaju. Sljedeće godine će biti kadeti i onda su već fakini. Drugačije gledaju i doživljavaju igru. Na godinu upravo te pionire čeka niz turnira.

- U prosincu mlađi kadeti (1999.) igraju u Slovačkoj, Dubrovniku... I onda sljedeće godine opet isto s novim mlađim kadetima. Naše selekcije godišnje posjete 40-ak turnira, domaćih, a sve više stranih npr. u Nantesu (Francuska), Žilini (Slovačka), Beču... Skupimo 50-ak trofeja. Pozvani smo i u Izrael, ali tko zna kako će biti zbog sigurnosti – objasnio je Jurica Čabraja. Lokomotiva je u kolovozu prvi put organizirala svoj turnir za mlađe kadete, Kup Etlinger nazvanom prema legendarnom lokosu Miji Etlingeru na kojem su uz Dinamo, Zadar i Šibenik gostovali i klubovi iz Izraela, Makedonije i Slovačke.

>> Savršena nedjelja u Španskom za male igrače, trenere, tate i mame

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

VL
????
00:30 25.09.2014.

Mislim da bi ovu dvojicu u prvom redu trebalo hitno privesti na obavjesni razgovor. Sigurno imaju neku ustašku guju u srcima, ispružili su samo desnu ruku. Sumnjivo.