AMERIČKA NOĆNA MORA

Kukoč nije ljubitelj hit dokumentarca, a ponosan je što su ga i Jordan i Pippen mrzili

Foto: Goran Kovacic/pixsell
Toni Kukoč
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Dino Rađa i Toni Kukoč
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Toni Kukoč
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Toni Kukoč
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Toni Kukoč
28.04.2020.
u 14:14
Jedina Tonijeva želja je da uđe u Kuću slavnih prije nego što mu 82-godišnji otac Ante ode s ovog svijeta.
Pogledaj originalni članak

Dokumentarac "Last Dance" o završetku postojanja ponajbolje NBA momčadi u povijesti, Chicago Bullsa iz devedesetih, pobija sve rekorde gledanosti zbog količine novih, dosad javnosti nepoznatih informacija koje otkriva. Neke od njih odnosile su se, naravno, i na hrvatski doprinos toj generaciji Bullsa, Toniju Kukoču. Budući da je animozitet između domaćih, američkih košarkaša te onih koji pristignu iz Europe tad bio puno veći nego što je danas, znamo da je Toni morao pokazati još nešto dodatno da bi se dokazao u najboljoj momčadi svih vremena. Međutim, o tom njegovom dokazivanju nismo znali detalje, a mnoge je otkrio u velikom razgovoru za ESPN, napravljenom povodom uspješnog dokumentarca.

 

Dan nakon što su Bullsi osvojili svoj šesti naslov, trener Phil Jackson je sve igrače pozvao na večeru, a jedan od tadašnjih Bullsa, danas renomirani trener Steve Kerr je znao kome će posvetiti zdravicu u istinskim posljednjim trenucima te legendarne momčadi.

- Posvetio sam zdravicu Toniju Kukoču. Nitko nije morao proći ono što je on morao da bi zavrijedio poštovanje u momčadi - pritisak Jordana i Pippena. Michael i Scottie su ga konstantno podbadali zato što je Jerryjev tip (nap. a. Jerry Krause, direktor Bullsa koji je sudjelovao u dovođenju Kukoča iz Europe), a Toni je samo htio igrati. Posvetio sam mu zdravicu jer sam mu htio dati do znanja koliko nam je značio u momčadi - prisjeća se Kerr.

Što se tiče te zadnje sezone, Kukoč je bio svjestan da je pred Bullsima uslijedio raspad jer su konkurentne momčadi smanjivale tu razliku, ali i zato što su tenzije između igrača i uprave bile sve snažnije.

- Phil nas je odlično čuvao unutar balona. Bili smo fokusirani na košarku i utakmice, zato ću gledajući "Last Dance" dokumentarac saznati stvari o kojima nisam imao ni pojma - govori legendarni hrvatski sportaš.

Direktor Jerry Krause je početkom devedesetih vjerojatno bio jedini čovjek iz Bullsa koji je htio Tonija u Chicagu. Izabrao ga je na draftu 1990., ali Kukoč je za Chicago potpisao tek 1993. smatrajući da još nije dovoljno dobar za najjaču razinu.

- Volio bih da je Jerry ovdje i da kaže svoju stranu priče. Danas je lako voljeti Michaela, Scottieja, Dennisa i Phila. I ja ih volim. Scottie je bio ultimativni momčadski igrač, Michael će za mene uvijek biti najbolji ikad, čovjek koji je promijenio košarku i svaki igrač bi mu trebao skinuti kapu, ali treba čuti i drugu stranu. Jerry je čovjek koji je sagradio momčad koja je osvojila šest naslova i treba mu odati priznanje - objašnjava Kukoč.

Baš zbog toga što nije odmah potpisao, a znalo se da dolazi i znalo se da mu Krause planira dati ogromnu plaću, veću od Pippenove, Bullsi su, prvenstveno Jordan i Pippen, stvorili animozitet prema Hrvatu. Nije im se sviđao do te mjere da su se 1992. na Olimpijskim igrama uoči dvoboja s Hrvatskom u skupini svađali tko će ga čuvati. Na kraju ga je čuvao Pippen te je jedan od najboljih braniča s perimetra u povijesti Kukoča doveo na šut iz igre 2-11.

- Želio sam ga razbiti i poniziti. Ne mogu staviti Krausea na teren pa ću onda to napraviti njegovom dečku - rekao je Pippen nakon utakmice u skupini.

U revanšu protiv Dream Teama, povijesnom finalu Igara u Barcelone Kukoč je igrao puno bolje, zabivši 16 koševa te dodavši devet asistencija. Međutim, Kukoč je simpatično, više od dva desetljeća kasnije, tek doznao o cijeloj toj situaciji između Jordana i Pippena.

- To da su me Jordan i Pippen toliko mrzili da su se svađali tko će me čuvati saznao sam tek 20 godina kasnije kada su me snimali za dokumentarac o Dream Teamu. Pitali su me jesam li to znao, a ja sam odgovorio: Ne, ali hvala da ste to podijelili sa mnom dva desetljeća kasnije. Barem se mogu pohvaliti da nijednom igraču Dream Team nije posvetio toliko pažnje kao meni - kroz smijeh će Kukoč.

Kad je konačno 1993. došao u Chicago, Pippen i društvo su ga konstantno podbadali da nema pojma igrati obranu, ali Toni je to prihvatio na potpuno drukčiji način.

- Znam da sam morao poraditi na obrani. Ponekad sam izgledao kao budala čuvajući te momke. Tada su bili teži od mene po 15-20 kilograma i doslovno su me mogli podići i maknuti me. Nisam to što su mi govorili shvatio kao zlu namjeru, već kao savjet da postanem bolji.

Mnogi tadašnji suigrači poput Juda Buechlera, Jima Cleamonsa i Dickeyja Simpkinsa izjavili su da su glavne zvijezde Bullsa konstantno zagorčavali život Toniju. Međutim, Kukoč je bio svjestan da je morao napraviti i više nego ostali kako bi ga se smatralo jednako vrijednim.

- Veteranima i zvijezdama sam nosio torbe i služio im hranu, ali to je normalno u NBA ligi i shvaćao sam da moram zaslužiti poštovanje. Došao sam u najbolju momčad na svijetu i morao sam zaboraviti na dotadašnje trofeje, nagrade i ponos. Ono što sam prije toga ostvario u Europi bilo je potpuno nebitno i nisam imao problema s tim - rekao je Kukoč.

Toni je bio ustrajan u vjerovanju da će ga Jordan i Pippen prihvatiti kada shvate kakav je igrač i, još važnije, kakav je čovjek. Naravno, na kraju se ispostavilo da je to istina.

- Kada su Michael i Scottie skužili da je Toni nevjerojatno dobar tip, prigrlili su ga - rekao je suigrač Bill Cartwright.

Toni je postao važan član momčadi, u važnim utakmicama je dobivao "clutch" šuteve i zabijao ih te zavrijedio ulazak u Kuću slavnih bez obzira na to što brojke, prema nekima, nisu izvanserijske. No Toni zna da je te brojke mogao imati da je bio dio neke slabije momčadi, ali on to nije htio. Jedina Tonijeva želja je da uđe u Kuću slavnih prije nego što mu 82-godišnji otac Ante ode s ovog svijeta.

Kukoč nije veliki ljubitelj dokumentarca jer je upoznat s činjenicom da je fokus na manje lijepe trenutke te momčadi, a s tom mišlju je i zaključio razgovor za ESPN.

- Čija je krivica naš raspad? To je trivijalno i u ovom trenutku nije najvažnije. Sve navijače smo usrećili, to je dio kojeg se volim sjećati. Svako malo kad pada kiša ili kad je hladno, mogu otići na YouTube, pogledati i prisjećati se dobrih starih dana - zaključno je rekao Toni Kukoč.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

KR
kronika20
14:46 28.04.2020.

Kukoč je najveći košarkaš u Hrvata uz Dražena Petrovića, pravi čovjek, ljudina za razliku od rađe i sličnih

ME
medvedgrad
17:28 28.04.2020.

Pogledao sam ove 2 epizide. Toni je marginaliziran u priči, a svi znamo koliko vrijedi. Jos mi je vise porastao u očima nakon reakcija na dokumentarac. Ja bih ih sve poslao na jedno mjesto.

ZW
zweistein
15:41 28.04.2020.

kuki se pravi toša....... godinama su kroz intervjue jordan i pipen govorili kako su mu, kukoču, '92 priredili "dobrodošlicu".... a i problem oko love ( pipen - kukoč ) je opće poznata stvar