Svjetski kup

‘Kostelić se iz Wengena ne vraća bez bodova’, pa makar to bio i Ante

20.01.2019.
u 08:19
Danas se u Wengenu održava utrka slalomaša, a na njoj će danas nastupiti četvorica hrvatskih skijaša
Pogledaj originalni članak

Austrijanac Vincent Kriechmayr pobjednik je spustaške utrke Svjetskog kupa održane jučer u Wengenu. Kriechmayr je slavio ispred domaćeg heroja Beata Feuza (+0.14) i Norvežanina Aleksandera Aamodta Kildea (+0.26) koji je pak s pobjedničkog postolja istisnuo svog slavnog sunarodnjaka Axela Lunda Svindala (+0.52).

Nakon Franza, Feuza, Kildea i Parisa, Kriechmayr je već peti spustaški pobjednik ove sezone i trenutačno je drugi u spustaškom poretku (249 bodova) iza Feuza (340).

Foto: Reuters/Pixsell
Spust
Foto: Reuters/Pixsell
Spust
Foto: Reuters/Pixsell
Spust
Foto: Reuters/Pixsell
Spust
Foto: Reuters/Pixsell
Spust
Foto: Reuters/Pixsell
Spust
Foto: Reuters/Pixsell
Spust
Foto: Reuters/Pixsell
Spust
Foto: Reuters/Pixsell
Spust

A 27-godišnji Kriechmayr prvi je skijaš mlađi od 30 godina koji je slavio na Lauberhornu nakon 2013. i Talijana Innerhofera koji je tada imao 28 godina.

A 28 godina upravo sada ima dvostruki olimpijski pobjednik Matthias Mayer (2014. u spustu, a 2018. u super-G-ju) koji je ovaj put napravio banalnu pogrešku. Krivo je ušao u Kernen-S (zavoj u kojem je svojevremeno stradao Švicarac Bruno Kernen) i posve se zaustavio.

Nije oboren rekord

Inače, spust u Wengenu ima više dijelova staze nazvanih po skijašima pa se tako jedan skok zove Russi po nekadašnjem (švicarskom) olimpijskom pobjedniku Bernhardu Russiju.

Dugi padajući zavoj zove se “Kanadski kutak” jer su u njemu 1976. pala dvojica Kanađana, Dave Irwin i Ken Read. Na Lauberhornu postoji i “Austrijska rupa” koja svoje ime nosi još od 1954. kada su na istom mjestu pali svi sudjelujući Austrijanci, uključujući i slavnog Tonija Sailera.

“Minsch-Kante” je pak mjesto gdje je 1965. pao Švicarac Josef Minsch koji je nakon toga proveo nekoliko tjedana u bolnici. Negdje na trećini staze nalazi se “Hundschopf” (Pseća glava), najpoznatiji skok Lauberhorna.

I ove godine, kao i svake kada se staza ne skraćuje zbog loših vremenskih prilika, Wengen je bio najduži spust u Svjetskom kupu (4455 metara), a nastupe najboljih spustaša svijeta pratilo je 37 tisuća gledatelja pa je rekord iz 2012. (38 tisuća) ipak ostao netaknut.

Danas se u Wengenu održava utrka slalomaša, a na njoj će danas nastupiti četvorica hrvatskih skijaša – Istok Rodeš, Elias Kolega, Matej Vidović i Filip Zubčić – od kojih su trojica (Rodeš 19., Kolega 26. i Vidović 27.) – trenutačno u društvu 30 najboljih slalomaša svijeta.

Rekorder Ivica

Bit će to i prilika da se obistini izjava jednog njemačkog novinara koji je kazao da se Kostelić iz Wengena (a Ivica je ovdje rekorder) nikad ne vraća bez bodova.

Ivice na stazi više nema, ali tu je njegov otac Ante čiji je novi štićenik Elias Kolega bio najveće iznenađenje slaloma u Adelbodenu gdje je ovaj mladac bio šesti sa startnim brojem 48.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IL
ilijan
08:33 20.01.2019.

Ajmo dečki!