Tomislav Madžar:

Kako Šuker vodi HNS? Nogomet treba spajati, a ne razdvajati!

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Tomislav Madžar
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Tomislav Madžar
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Tomislav Madžar
29.04.2017.
u 22:00
Moja je misija čišći i pravedniji sport, kaže Madžar.
Pogledaj originalni članak

Savjetnik predsjednice za zdravstvo i sport dr. Tomislav Madžar (37) u intervjuu za Večernji list prvi put govori o svom djelovanju u nogometu, Dinamu i Hrvatskom nogometnom savezu, ali i o svom angažmanu u poduzetničkim vodama.

No tko je uopće Tomislav Madžar?

– Rođen sam u Donjim Radišićima u općini Ljubuški, cijeli sam život u sportu, pa sam tako sa 17 godina nastupao za prvu momčad NK Ljubuški, bio sam suigrač s reprezentativcem BiH Sašom Papcem – kaže Madžar.

Kaže kako ga je na zagriženu posvećenost sportu potaknula prerana majčina smrt...

– Taj me tužni događaj na neki način usmjerio kao zagovaratelja zdravoga života, naglašavanja fizičke aktivnosti i tjelovježbe kao sredstava preveniranja bolesti...

Madžar je diplomirao 2005. godine, a iste je godine iz NK HAŠK-a, kada je Romeo Jozak došao u Dinamovu školu nogometa, prešao u Dinamo.

Bio sam u HNS-u

– Usporedo s angažmanom u Dinamu bio sam zadužen i za mlađe kategorije u HNS-u, a stručnom stožeru A reprezentacije bio sam priključen kada je Ante Čačić postao izbornik – kaže Madžar.

Kako je došlo do angažmana u Uredu predsjednice?

– Nakon što sam sudjelovao u HDZ-ovim kampanjama, pa tako i u kampanji Andreja Plenkovića za Europski parlament, u kampanji predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović bio sam zadužen za organizaciju, potporu i logistiku. Predsjednica je nakon inauguracije oformila svoj savjetnički tim, u kojemu sam kao volonter preuzeo područje zdravstva, sporta i mladih, što i danas obnašam. Nedavno sam stoga ušao u poduzetničke vode, nakon 12 godina rada s vrhunskim sportašima, kao specijalist medicine rada i sporta otvorio sam polikliniku VašPregled. Osim toga, na čelu sam tima stručnjaka, u kojem je i akademik dr. Marko Pećina, koji radi na izradi udžbenika “Sportska medicina”.

Vaš je savjet bio da predsjednica bude na utakmici Rijeka Osijek?

– Predsjednica je već prije u svom rasporedu imala predviđen posjet Rijeci u sklopu kojeg smo posjetili otvaranje studentskog doma, sastali se s ljudima iz inicijative “Rijeka – europske prijestolnica kulture 2020.”, a na utakmicu smo išli u privatnom aranžmanu. Kupili smo ulaznice, uz predsjednicu je na Rujevici bio njezin najuži suradnički tim i njezin brat Branko.

Je li Kolinda Grabar-Kitarović navijačica Rijeke?

– Predsjednica je kao rođena Grobničanka oduvijek dolazila na Kantridu. No želim naglasiti kako je predsjednica najveća navijačica ne samo jednoga kluba i jednog sporta nego prati sve sportove i reprezentacije. Predsjednica na poseban način podržava naše sportaše paraolimpijce, kao i studente sportaše. Njeno je načelo da se sport igra zbog sportaša i navijača, ne zbog svečanih loža, i zato je ona uvijek na tribinama.

Zašto predsjednica i premijer nisu bili na utakmici Hrvatska Ukrajina?

– Taj je dan bila u državničkom posjetu Švedskoj, a za premijera mislim da je bio u Rimu na obilježavanju 60. obljetnice Rimskih ugovora. Ti su državnički posjeti bili unaprijed dogovoreni. Inače, predsjednica se jasno opredijelila za doslovnu primjenu Zakona o sportu, kao i vraćanje sporta sportašima i navijačima.

Sport bez politike

Kako po vama Šuker vodi HNS-?

– Na tu ću temu reći samo ovo: nogomet treba spajati, a ne razdvajati ljude.

Kakav je odnos predsjednice i HNS-a?

– Predsjednica podržava reprezentaciju i reprezentativce i ne bavi se time tko će biti predsjednik HNS-a ni član IO-a. Ona smatra da se politika ne treba miješati u sport.

Ide li predsjednica na utakmice Dinama?

– Posljednji je put na Dinamovoj utakmici bila 2015., na finalu Kupa protiv Splita, kada je bila pokroviteljica finala i tada je predala pehar.

Hoće li predsjednica ove godine biti pokroviteljica finala Kupa?

– Ako od HNS-a dođe zahtjev za pokroviteljstvo, sugestija će biti da ga prihvati – dodao je Tomislav Madžar, inače novi predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping.

Na tu temu rekao je:

– Zahvaljujem Vladi RH i premijeru Plenkoviću na imenovanju i povjerenju, a moja je misija borba za čišći i pravedniji sport. Želim da hrvatski sportaši kao i do sada budu najveći promotori RH u svijetu i da svojim rezultatima pridonose podizanju ugleda RH gdje god nastupali – zaključio je Madžar.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr