MAN CITY NA VRHU

Jesu li najbolji nogometni klub u 2021. godini? 'Ova momčad je posebna'

Foto: Jason Cairnduff/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Jesu li najbolji nogometni klub u 2021. godini? 'Ova momčad je posebna'
13.05.2021.
u 12:00
Za City je ovaj naslov prvaka Engleske sedmi u klupskoj povijesti i treći otkako je Španjolac preuzeo klub prije pet godina. Guardiola je tako prvi menadžer koji je osvojio ligaški naslov u tri od svojih prvih pet sezona još od Kennyja Dalglisha (1985./86., 1987./88. i 1989./90.)
Pogledaj originalni članak

Ako ova godina nije godina Manchester Cityja, ne znamo koja jest. Koronavirus i ove je sezone poremetio planove trenera, igrača i navijača, raspored je bio iznimno gust i težak, ispreplitalo se više natjecanja, odmora nije bilo puno, a u cijelom tom ludilu najbolje se, izgleda, snašao Manchester City.

Klub koji vodi Pep Guardiola (50) i matematički je osigurao naslov u Premiershipu jer do kraja sezone je još samo tri kola, a drugoplasirani Manchester United zaostaje deset bodova.

No tu priči nije kraj, građanima je ovo drugi trofej u nešto više od dva tjedna nakon što su pobijedili Tottenham u finalu Carabao kupa (1:0). Ali ni to nije sve, Manchester City ove je sezone izborio i finale Lige prvaka u kojemu će se 29. svibnja sastati s ligaškim rivalom Chelseajem.

Pehari im dolaze jedan po jedan, a zbog svega toga zadovoljno se smješka strateg Guardiola.

Za City je ovaj naslov prvaka Engleske sedmi u klupskoj povijesti i treći otkako je Španjolac preuzeo klub prije pet godina. Guardiola je tako prvi menadžer koji je osvojio ligaški naslov u tri od svojih prvih pet sezona još od Kennyja Dalglisha (1985./86., 1987./88. i 1989./90.).

– Osjećam veliko olakšanje. Ovu sezonu uvijek ćemo pamtiti po načinu na koji smo pobijedili. Ponosan sam što sam menadžer ovdje – rekao je Guardiola za klupsku stranicu pa dodao:

– Ova momčad je posebna, usprkos svim ograničenjima i poteškoćama s kojima smo se suočavali, pokazali su dosljednost.

Njemu je pobjeda u prvenstvu najvažnija, ipak je engleska nogometna liga najjača na svijetu.

– Na početku svake sezone Premier liga je najvažniji naslov za nas. Jedino ako ste najbolji, iz tjedna u tjedan, možete pobijediti u ovom natjecanju. To je golem uspjeh.

I dok gotovo cijelu sezonu na tribinama nije smjelo biti navijača, posljednja dva kola Premiershipa igrači će osjetiti pravu atmosferu i sam finiš sezone dočekati s gledateljima.

Do 10.000 navijača bit će prisutno na stadionu nakon najnovijeg ukidanja ograničenja što se tiče koronavirusa u Engleskoj. Manchester City posljednju utakmicu igra 23. svibnja protiv Evertona na svom Etihadu.

– Zbog ograničenja uslijed pandemije, cijelu smo sezonu bili bez naših navijača, osim što nas je njih 2000 bodrilo na Wembleyu dok smo osvajali četvrti Carabao kup zaredom. Važno je zahvaliti svim našim navijačima. U najtežim trenucima nismo ih mogli čuti, ali znamo da su s nama kamo god krenemo i to nas je podiglo. Osjećamo njihovu ljubav, cijenimo je i ne bismo mogli učiniti ono što smo učinili bez nje – naglasio je Guardiola kojemu je novi naslov nevjerojatni deveti u 12 godina trenerske karijere provedene u Barceloni, Bayernu i Manchester Cityju.

Otkako je klub u rujnu 2008. preuzela Abu Dhabi Group, City je osvojio 12 pehara i ovo je treći put da su osvojili dvostruki ligaški i EFL kup.

Nije ovo nikakvo čudo s obzirom na to da je Manchester City momčad koja vrijedi više od milijardu eura (prema Transfermarktu), ima igrače poput Raheema Sterlinga, Kevina de Bruynea, a i stratega poput Guardiole. 

Nakon što se potvrdilo osvajanje naslova, pred Etihadom se okupilo i stotinjak navijača. Izgleda da su im već oprostili osnivanje Superlige i ‘izdavanje’ nogometa.

Osim toga, Manchester City svi pamte i po tome da ga je 2020. Uefa izbacila iz Lige prvaka na dvije godine jer je zaobilazio pravila koja se tiču poslovanja sa sponzorima povezanim s vlasnicima kluba. Klub je dobivao financijsku pomoć od investitorske kompanije iza koje stoje Ujedinjeni Arapski Emirati. No Međunarodni sportski sud (CAS) odbacio je te optužbe i City se sada bori za klempavi pehar.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.