Osmina finala

Šok u Istanbulu! Hrvatska ispala, Šved i društvo raspršili naše snove

Foto: fiba.com
Hrvatska - Rusija
Foto: fiba.com
Hrvatska - Rusija
Foto: fiba.com
Hrvatska - Rusija
Foto: fiba.com
Hrvatska - Rusija
Foto: fiba.com
Hrvatska - Rusija
Foto: fiba.com
Hrvatska - Rusija
Foto: fiba.com
Hrvatska - Rusija
Foto: fiba.com
Hrvatska - Rusija
Foto: fiba.com
Hrvatska - Rusija
10.09.2017.
u 22:32
Šved nam je ubacio 27 koševa, a u našoj reprezentaciji najučinovitiji je bio Bogdanović sa 28 poena
Pogledaj originalni članak

Hrvatski košarkaši nisu se uspjeli plasirali u četvrtfinale Europskog prvenstva čija se završnica igra u Istanbulu. Na putu do četvrtfinala zaustavila nas je Rusija (101:78). Ništa novoga. Rusija nas je pobijedila u skupini 2009. godine (59:62), a pobijedili su nas u skupini 2007. godine (70:83), u godini kada su postali europski prvaci.

Prije dvije godine u osmini finala smo teško stradali od Češke u Lilleu (59:80). Povijest se ponovila dvije godine kasnije u Istanbulu. Na novu europsku medalju morat ćemo čekati nove četiri godine. A zadnju europsku medalju osvojili smo davne 1995 godine kada smo u Ateni u susretu za treće mjesto pobijedili Grčku (73:68).

Sergej Bazarevič opet je bio koban za hrvatske košarkaše. Kao igrač uništio nas je u polufinalu na Svjetskom prvenstvu 1994. godine kada nas je Rusija pobijedila sa 66:64. U Torontu se tada njegov brk smiješio sve u šesnaest. No, 23 godine kasnije Sergej više nema tako izražen brk, ali je opet imao velikih razloga za osmjeh.

Šteta, Hrvatska je imala jako dobro priliku da dođe do medalje. Jer, kada u rosteru imate Bogdanovića i Šarića, dva jako dobra NBA igrača, onda se očekuje barem prolaz među osam. No, i dok je Bogdanović opravdao sve svoje kvalitete veliko je pitanje što se dogodilo sa Šarićem koji je jako loše odigrao Europsko prvenstvo.

Nažalost, najlošiju utakmicu odigrao je protiv Rusije, u prvoj eliminacijskoj skupini. Objektivan problem imao je naš izbornik na centarskim pozicijama. Zbog raznih razloga otkazali su Zubac i Žižić, a već od ranije nema ni Tomića.

U prve dvije četvrtine gledali smo prilično izjednačenu utakmicu. U jednom trenutku Hrvatska je vodila s nekoliko koševa razlike a u drugim trenucima Rusija je imala prednost. Nijedna momčad nije vodila s više do šest koševa razlike. Kao što se i očekivalo glavni glumci u svojim reprezentacijama bili su Bojan Bogdanovi kod nas, te Aleksej Šved mod Rusa.

 

Bojan je u prve dvije četvrtine postigao je 13 koševa (tri trice), dok je Šved ubacio 14 koševa (dvije trice). I dok je Šved imao uz sebe raspoložene Mozgova i Zubkova, Bojan je ostao nekako usamljen u realizaciji. Dobro, postigao je Žorić osam koševa, ali smo puno više očekivali od Šarića koji je postigao tek četiri koša.

Aleksandar Petrović, izbornik Hrvatske, znao je da je najopasniji ruski igrač Šved pa je u njegovo čuvanje povjerio Tomasu. Nije to bilo dobro jer je Šved odmah ubacio dvije trice, a onda je nanizao još nekoliko koševa pa je njegovo čuvanje preuzeo Ramljak. I upravo se Ramljak pokazao kao ugodno iznenađenje. Za sedam minuta sakupio je četiri obrambena skoka.

I kada smo pomislili kako će se neizvjesnost nastaviti, Rusija je prilično lako došla do prednosti od desetak koševa razlike. Šved, Mozgov, Fridzon zatrpali su naš koš sve do najveće prednosti - 67:51. Naša igra se potpuno raspala, kako u obrani tako i u napadu. Bogdanović više nije tako lako dolazilo u situaciji za šut, a Šarić je an kraju treće četvrtine imao zaista poraznu statistiku - pogodio je samo 2 od 12 šuteva. Na Švedu su se ponovno izmjeni Tomas i Ramljak, ali obojica bez nekog velikog učinka.

Nekako smo očekivali kako ćemo konačno nešto odigrati u posljednjoj četvrtini. Ali, nije išlo. Rusija je preiskusna momčad da bi dozvolila iznenađenje. Nisu čak ni dozvolili da naša košarkaši spuste razliku ispod deset koševa. Bazarevič je čak dozvolio luksuz da veći dio zadnje četvrtine odmara Šveda.

U nadmetanju Šveda i Bogdanovića po broju ubačenih koševa uspješniji je bio naš reprezentativac. Vjerujemo da ju to i nije neka utjeha. Kao što mu nije utjeha što je koševima u ovoj utakmici postao najefikasniji hrvatski košarkaši svih vremena. Hrvatska ide kući i to samo s dva poraza. Onaj protiv Španjolske u skupini i ovaj protiv Rusije koji je puno, puno bolniji.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 206

DU
Deleted user
22:15 10.09.2017.

Vi meni lupali minuse kada sam rekao da ovo rusi dobivaju 100%. Tko je sada budala? Imao sam pravo! Mi smo sami krivi sto smo sisli s postolja 1995 i zato nas bog kaznjava vjecno!

MA
marac0409
21:56 10.09.2017.

smijeh od repke

NO
nogogaz
22:20 10.09.2017.

Recimo istinu...boli kad te lagano razbija brat antifašit i pravoslavac