Donosi Max!

Ivan Rakitić počasni je građanin Sikirevaca

Ivan Rakitić počasni je građanin Sikirevaca
11.03.2014.
u 23:00
– Rakitićeva obitelj godinama na razne načine pomaže naš klub. Činili su to i dok još nije bio reprezentativac
Pogledaj originalni članak

Ivan Rakitić, koji će 10. ožujka napuniti 26 godina, počasni je građanin Sikirevaca! Inicijativu za to proglašenje pokrenuli su njegovi prijatelji i fanovi iz navijačke skupine Korovi. Oni su prošle godine preuzeli i vođenje kluba koji se natječe u županijskoj ligi.

Iako su odluku skrivali od javnosti, želeći mu je osobno priopćiti na jednoj od utakmica, sve je izišlo na vidjelo kada je jedanaest članova sikirevačkog Općinskog vijeća jednoglasnom odlukom prihvatilo njihov prijedlog. Štoviše, vijećnici su bili oduševljeni i rekli su kako je to prava stvar. Oni su Raketu i službeno “promovirali” u počasnog građanina ovog sela na istoku Brodsko-posavske županije.

– Rakitićeva obitelj godinama na razne načine pomaže naš klub. Činili su to i dok još nije bio reprezentativac. On je najbolji promotor mjesta u inozemstvu i kada se uzme u obzir sve što je napravio, ova simbolična gesta najmanje je što smo mogli učiniti za njega – kaže Mato Majhen, predsjednik NK Sikirevaca.

Gostovanja u klubu “Pajde”

Istina je da Ivan nije rođen u Sikirevcima, nego u Švicarskoj, ali je isto tako istina da će korijenima uvijek biti vezan za mjesto u kojemu je odrastao njegov otac Luka. Prošlog ljeta Rakitići su na susretima dijaspore u Sikirevcima svojim domaćinima donirali garnituru sportske opreme s trenirkama, loptama i originalnim dresovima njemačkog Schalkea, u kojemu je jedna od najvećih Kovačevih uzdanica nastupala do 2011. Sikirevčanima su još u svježem sjećanju i nezaboravna gostovanja u klubu hrvatskih iseljenika “Pajde” u Švicarskoj, gdje ih je već nekoliko puta primio “Rakitić senior”.

Uz Ivana i Luku, članovi kluba neizmjerno su zahvalni i Ivanovu rođaku Stjepanu Rakitiću, poduzetniku koji je, uz Općinu Sikirevci, glavni sponzor kluba.

– Ivan je naš ponos i dika. Kao što Davor ima Olića, tako i mi imamo svog Rakitića. Gdje god dođemo, svi pitaju za njega, je l’ dolazi... - kaže tajnik kluba Darko Banović.

Korovi su poznati po svom transparentu “Rakitiću – Sikirevci su uz tebe”, s kojim idu na sve Ivanove reprezentativne akcije. Ponekad njihova putovanja financira i Ivanov otac, kao primjerice put na susret protiv Gruzije u Splitu 2011. u sklopu kvalifikacija za EP u Poljskoj i Ukrajini. O njihovoj upornosti govori podatak kako su prošle godine cijelu noć kampirali ispred jednoga trgovačkog centra kako bi prvi u Slavoniji kupili ulaznice za utakmicu sa Srbijom. Oni koji nemaju sreće uživo bodriti vatrene, utakmice organizirano gledaju u mjesnim kafićima, gdje je sve u znaku dresova, navijačkih šalova, slika i drugih Rakitićevih obilježja.

Tata Rakitić u Sikirevce će doći za Uskrs, a mještani se nadaju kako će već ovog ljeta u svojemu selu moći pozdraviti i Ivana. Istina, Raketini su se posjeti u posljednjih nekoliko godina malo prorijedili. Sevilla nije baš blizu, a u međuvremenu se i oženio, tako da nije lako pronaći slobodnog vremena. Međutim, da Rakitić ne zaboravlja krajeve iz kojih potječe, govori i informacija da poslije Svjetskog prvenstva u Brazilu namjerava “potegnuti” do majčina rodnog Ponijeva kod Žepča u BiH. Ondje će otvoriti novo igralište s tribinama, reflektorima i pratećim objektom, čiju je izgradnju sam financirao. Bude li tako, Sikirevčani vjeruju kako će navratiti i do njih.

– Uvijek je veselo kada Ivan dođe u Sikirevce. Zadnji put posjetio je osnovnu školu i naš klub, a u jednom kafiću u središtu sela zabavljali smo se do jutra. Ako dođe, priredit ćemo mu veliku feštu – dodaje Majhen.

Uz Rakitića se i brakovi sklapaju

Inače, u posljednjih nekoliko godina Sikirevci su se jako zbližili sa Žepčem, koje jednako kao i oni vole Rakitića. Nerijetko zajedno autobusom putuju na susrete vatrenih. Planirali su ići i na prijateljsku utakmicu sa Švicarskom u St. Gallenu, ali zbog klupskih obveza nisu mogli. Lani su Žepčani u Sikirevcima zajedno sa svojim domaćinima slavili Dan općine. Sa sobom su ponijeli navijački šator u kojemu se okupilo cijelo selo kako bi uz čobanac i pivo na velikom videozidu gledali kvalifikacijski susret sa Škotskom, koji se “poklopio” upravo tog dana.

– Drago nam je što smo i nehotice pridonijeli sklapanju još jednog sikirevačko-žepačkog braka. Naime, jedna cura iz Žepča “spetljala” se s jednim dečkom iz našeg kluba. Veza se u međuvremenu produbila, a evo, u siječnju su se i vjenčali. Tako sada opet imamo žepačku snahu – smiju se Majhen i Banović.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar crnimilan
crnimilan
07:03 12.03.2014.

Uspio čovjek u životu!

Avatar Najsjajniji Hrvatski Vitez
Najsjajniji Hrvatski Vitez
10:15 12.03.2014.

Ivan Rakitić počasni je građanin Sikirevaca ali rođeni građanin Švicarske rodom iz Möhlina koji ne igra balun za svoje domače nego radi profita i promocije za one dolje sa balkana.