BARCELONA U POLUFINALU

Rakitić piše povijest: Još nitko nije osvojio EL pa Ligu prvaka u dvije sezone s dvije momčadi!

Foto: Reuters/PIXSELL
Rakitić piše povijest: Još nitko nije osvojio EL pa Ligu prvaka u dvije sezone s dvije momčadi!
06.05.2015.
u 10:31
Prošle sezone Ivan Rakitić je kao kapetan odveo Sevillu do trofeja namijenjenom osvajaču Europske lige, no naš nogometaš sada ganja i onu prestižniju "kantu" - Ligu prvaka
Pogledaj originalni članak

Ivan Rakitić mogao bi se 6. lipnja upisati u europsku nogometnu povijest. Naime, hrvatski reprezentativac toga bi dana mogao postati prvi igrač koji je u dvije uzastopne sezone s dvije momčadi osvojio dva najprestižnija europska klupska natjecanja - Kup Uefa (ili Europsku ligu) i Ligu prvaka!

Prošle sezone Ivan Rakitić je kao kapetan odveo Sevillu do trofeja namijenjenom osvajaču Europske lige, no naš nogometaš sada ganja i onu prestižniju "kantu" - Ligu prvaka. A njegova Barcelona za sada ionako figurira kao najveći favorit za osvajanje tog natjecanja...

Kup prvaka osnovan je još 1955. godine na prijedlog urednika francuskog L'Equipea Gabriela Hanota, a zamišljen je kao kontinentalno natjecanje za pobjednike svih europskih nacionalnih liga. To je natjecanje pod imenom Kup prvaka trajalo sve do sezone 1992/93. kada se promijenilo u Ligu prvaka.

I zanimljivo, niti jedan nogometaš od te 1992. godine nije uspio dva puta u nizu, s dvije momčadi osvajati Ligu prvaka i Europsku ligu (prijašnji Kup Uefa)!

Ipak, u tom je razdoblju bilo nekoliko nogometaša koji su s istom momčadi dvije godine zaredom osvajali ta dva natjecanja. Karizmatični Jose Mourinho odveo je Porto u sezoni 2002/03. do osvajanja Europske lige, a već sljedeće sezone Porto se domogao i Lige prvaka...

Taj je uspjeh ostvarilo i 13 nogometaša koja su se oba puta našli u zapisnicima finalne utakmice: Vitor Baia, Nuno, Paulo Ferreira, Jorge Costa, Ricardo Carvalho, Nuno Valente, Costinha, Maniche, Deco, Dmitrij Alejničev, Derlei, Ricardo Costa i Pedro Emanuel.

>> Čitavi tekst o Ivanu Rakitiću pročitajte na portalu Goal.com

>> Scholes: Tek sada se vidi koliko Modrić nedostaje Realu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
14:28 06.05.2015.

ako real dobije onda ce ih biti dosta.