OTIŠAO U TURSKU

Hrvati ga pamte, bio je miljenik Nijemaca, a onda im je zbog jedne fotografije okrenuo leđa

Foto: FENERBAHCE.ORG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
German midfielder Ozil arrives in Istanbul
Foto: FENERBAHCE.ORG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
German midfielder Ozil arrives in Istanbul
Foto: FENERBAHCE.ORG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
German midfielder Ozil arrives in Istanbul
Foto: John Sibley/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: Premier League - Arsenal v West Ham United
Foto: FENERBAHCE.ORG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
German midfielder Ozil poses with a Fenerbahce scarf in Istanbul
18.01.2021.
u 12:25
– Nijemac sam kad pobjeđujemo, a imigrant kad gubimo... – kazao je Mesut Özil kada je bacio dres Elfa.
Pogledaj originalni članak

Bivši njemački nogometni reprezentativac Mesut Özil (32) nakon trakavice oko ugovora je napustio Arsenal i novi je igrač turskog Fenerbahčea.

Iza ovoga netipičnog nogometaša rođenog u Gelsenkirchenu zanimljiva je priča. Bio je miljenik Nijemaca, ali im je okrenuo leđa i na kraju završio u Turskoj.

Miljenik nacije svojedobno je Nijemcima stao na žulj zbog jedne fotografije s društvenih mreža, onom s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom i to uoči turskih parlamentarnih izbora. Nakon te objave, sve je otišlo u vjetar. Zbog toga 2018. oprostio od njemačke reprezentacije.

– Nijemac sam kad pobjeđujemo, a imigrant kad gubimo... – kazao je Mesut Özil kada je bacio dres Elfa. Özil je sa 17 godina mogao birati za koga će igrati – Njemačku ili Tursku. Izabrao je Njemačku. I čini se da se tu prevario. Priča je završila svađom.

Digla se prašina oko fotografije njemačkog reprezentativca koji se fotografira s Erdoganom. Netom prije su Nijemci otišli u Rusiju na Svjetsko prvenstvo, gdje su doživjeli generalni potop – nisu prošli ni skupinu. Za sve su, dakako, optužili Özila.

– Za mene, fotografija s predsjednikom, nije bila ni oko politike ni oko izbora. Objavio sam je kako bih pokazao da poštujem najvišeg službenika zemlje iz koje je moja obitelj. Moj je posao biti profesionalni nogometaš, a ne političar. I naš susret nije bio političke naravni. A kako se Njemački nogometni savez ponašao prema meni, i mnogima drugim iz moje zemlje, natjerao me na to da više ne želim nositi majicu Elfa. Osjećam se neželjeno! A sve što sam napravio za njemačku reprezentaciju od mog debija 2009. godine, sada je zaboravljeno... – rekao je Özil.

Za Reinharda Grindela bivšeg predsjednika njihova nogometnog saveza Özil je kazao:

– Kad najviši šefovi ne poštuju moje turske korijene i guraju me u političku propagandu, tada je znak da je - dosta.

Bayerov Uli Hoeneß stao je u obranu Nijemaca i napao nogometaša prilično grubo:

– Özil igra kao govno posljednjih godina. Posljednji je put nekome uzeo loptu prije SP-a u Brazilu 2014. godine. Sve što radi na terenu jest da prosljeđuje loptu. Sad se skriva, sebe i svoje smeće, iza te jedne fotografije. Kad god Bayern igra protiv Arsenala, igramo preko njega. Jer znamo da je on – najslabija karika.

Özil je na to uzvratio:

– Nakon utakmice sa Švedskom prišao mi je njemački navijač i rekao: “Özil, jebeš turski dres, odjebi, ti turska svinjo...” Neću spominjati kakve sve poruke dobivam, što mi pišu na e-mail, što mi sve prijete putem telefona, a što komentiraju na društvenim mrežama i kakve sve prijetnje smrću dobivam. Ti ljudi predstavljaju njemačku prošlosti, Njemačku na koju nisam ponosan. I uvjeren sam da mnogi ponosni Nijemci preziru ovakve stvari - rekao je.

Priča se na kraju rasplela tako da je Özil na Bosporu oženio Miss Turske, a kum mu je bio Erdogan. Time je sve rekao.

– Kao klinac, još dok sam imao četiri godine, nisam znao ni riječ njemačkog. A rodio sam se u Gelsenkirchenu. Govorili smo turski u obitelji. Još uvijek govorimo turski. I odgojen sam kao – Turčin. U našoj je kulturi vrlo važno biti pristojan. Poštovati druge, pogotovo starije. Na to treba dodati vjeru, hranu, mnogo ljubavi i mnogo – vjere u obitelj. Nisam išao u vrtić, ali išao sam u ‘malu školu’. Prije škole. I tada su to sve bili stranci, govorili smo samo turski, samo je profesor govorio njemački. Pa i danas, kad govorim njemački, moram se koncentrirati – prisjetio se jednom nogometaš svog djetinjstva.

Drugi je put Özil dospio u medije zbog svojih objava na društvenim mrežama. Tada je na Twitteru pisao u korist Ujgura koji su u vrlo teškom položaju u kineskoj pokrajini Sinkiang. Ne propustivši pri tome kritizirati i arapske zemlje koje čine malo ili nimalo da bi zaštitile Ujgure iako su muslimani. Podrška u korist prava jedne etničke manjine nije ništa loše, no Mesut Özil otkrio je na samome sebi sve što nije znao o funkcioniranju današnjeg nogometa na najvišoj razini i politike koju vrhunski klubovi vode, a koja sve više zanemaruje opće vrijednosti. Kada je Özil objavio svoj tvit, u Kini je odmah odlučeno da se neće prenositi dvije Arsenalove utakmice. Kada su prijenosi nastavljeni, komentatori tijekom prijenosa jednostavno nisu spominjali njegovo ime.

Özil je u Arsenalu igrao od 2013. godine, a klub mu je bio produžio ugovor do 2023. godine uz nevjerojatnu plaću od 400 tisuća eura tjedno. No, za pandemije klub tražio da igrači pristanu na smanjenje plaća, Özil je rekao – ne. I to je početak kraja. Kada je klub otpustio 55 zaposlenika, Özil je stao uz jednoga posebno, klupsku maskotu Jerryja Quya, vjerojatno tako “trolajući” klub. Zbog toga je izbačen iz momčadi i utakmice je promatrao s tribina. Nakon dugog natezanja, odlučio je raskinuti ugovor, preseliti u Tursku i igrati za Fenerbahče.

S te strane gledajući, ispalo bi da je nogometaš neki svadljivi tip. No, s druge strane, Özil je široka srca i ne pati za novcem iako pliva u bogatstvu.

– U Londonu živim skromno. Nemam kuću koja je prepuna dizajnerskog namještaja. Kupio sam, eto, samo nešto namještaja kako prostorije ne bi bile prazne. Volim bež boju, ne bijelu, čak ni crnu. Bež boja nosi čistu energiju. A zapravo, pravi luksuz je – nekoliko spavaćih soba, u kojima mogu prespavati moji prijatelji ili obitelj kada su u Londonu. To je najvažnije. Da imam mjesta za njih... Bazen mi ne treba. Ne trebam imati ni kino kod kuće. Ne treba mi ni 20 automobila - rekao je Özil.

A sve poklone s vjenčanja je odbio.

– Kao nogometaš, imam sreće da imam novca. I privilegiranu poziciju. Meni novac ne treba. No, treba djeci. Sav novac sa svadbe ići će za operaciju 1000 mališana. Onima kojima to treba.

Nije to prvi put. Novac koji je dobio kao nagradu za osvajanje titule svjetskog prvaka u Brazilu 2014. godine donirao je. Dao je 250.000 eura kako bi 23 brazilska mališana mogla na operaciju.

Na susretu Europske lige, jedan mu je navijač Atletico Madrida, bacio – koricu kruha želeći ga provocirati. Mesut je namjeravao izvesti korner, no kad je vidio što se događa – zaustavio se. Protivno je turskoj i muslimanskoj kulturi da se hrana baca. On je pažljivo uzeo koricu kruha, primaknuo je usnama, poljubio te je pažljivo odložio pokraj terena. Zaradio je pljesak – cijelog stadiona Atletico Madrida.

Za kraj dodajmo da Özila poznaju mnogi hrvatski nogometaši, ali i navijači.. Igrao je s Ivanom Rakitićem u Schalkeu, Lukom Modrićem u Real Madridu, u Werderu s Juricom Vranješom... Znaju ga i naši navijači, zabio je gol Dinamu u dresu Arsenala. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

GE
genex
13:09 18.01.2021.

danas nogometaš i erdoganov pulen, sutra isilovac.rođen u njemačkoj a mora se koncentrirati kad govori njemački.

LI
liliZG
15:58 18.01.2021.

"Kao klinac, još dok sam imao četiri godine, nisam znao ni riječ njemačkog. A rodio sam se u Gelsenkirchenu. Govorili smo turski u obitelji. Još uvijek govorimo turski. I odgojen sam kao – Turčin. "................................................. i tu je sumirao sve čeka se zapad boji kada dolaze takvi migranti ili čak drugo ili treće koljeno nekog naroda, oni se niti ne pokušavaju asimilirati u državu koju su došli već na vrlo grub način nastoje nametnuti svoje vrijednosti ili nepisane zakone i tu dolazi do sukoba dvaju kultura, jezika, morala, nepisanih pravilai sva pričanja o ljubavi i slozi padaju u vodu............................i samim tim izjavama daju nam do znanja da se IMAMO čeka bojati.

Avatar mustafa1
mustafa1
12:56 18.01.2021.

strucnjaci vecernje hartije prevodili izjave uli hoenesa pa zakljucili da njemacka rijec "dreck" znaci "govno" sto nije istina. rijec "dreck" znaci "smece",uli je rekao da je mesutova igra u zadnjoj godini bila za smece a ne da je govno. mesutu su zamjerili sto se slikao sa diktatorom erdoganom a zaboravljaju da se sa tim istim erdoganom naslikavala i merkelica i njemacki predsjednik steinmeier.