NAPETA SITUACIJA

Hoće li se održati Olimpijske igre u Tokiju? 'Odluku moraju donijeti medicinski eksperti'

Hoće li se održati Olimpijske igre u Tokiju? 'Odluku moraju donijeti medicinski eksperti'
27.04.2021.
u 08:01
- Ako pak bude odlučeno da će Igara biti, to treba biti vrlo precizno objašnjeno.
Pogledaj originalni članak

Dok iz Indije, druge najmnogoljudnije zemlje svijeta, stižu uznemiravajuće scene raspada zdravstvenog sustava pod teretom pandemije koronavirusa i u danima kada je u gradu domaćinu na snazi izvanredno stanje, u Međunarodnom olimpijskom odboru i dalje tvrde da će se ovoljetne tokijske Olimpijske igre i održati.

- Oni govore da će se Olimpijske igre održati, a postoje vrlo znakoviti razlozi za zabrinutost.

Tako glasi naslov teksta objavljenog u američkom dnevniku Boston Globe čiji autor naglašava da će Tokio biti zatvoren grad sve do 11. svibnja, a možda i dalje. Sve do tada Tokijci se neće smjeti okupljati na javnim mjestima niti će smjeti putovati izvan grada kako bi se, za vrijeme nacionalnog praznika (Zlatni tjedan), ljudi što manje susretali.

U danima kada i Japanu broj zaraženih raste već osmi tjedan zaredom, takvu odluku Vlade premijera Suge opozicijski političari prokomentirali su isforsiranom samo da bi se komfornije osjećao predsjednik MOO-a Thomas Bach koji bi uskoro trebao posjetiti Tokio.

A zbog svega toga u svijetu je puno olimpijaca, potencijalnih i evidentnih, koji strepe hoće li im se raspršiti olimpijski san. A njihovu skepsu potiče i nedavna izjava četverostruke osvajačice olimpijskog zlata u hokeju na ledu Kanađanke Hayley Wickenheiser. A dotična nije samo bivša sportašica već i članica Međunarodnog olimpijskog odbora koja je podigla prašinu u uredima MOO-a sljedećim izjavama:

– Odluku oko toga hoće li se Olimpijske igre u Tokiju održati ili neće moraju donijeti isključivo medicinski eksperti, nikako korporacije i veliki biznis. Ako pak bude odlučeno da će Igara biti, to treba biti vrlo precizno objašnjeno.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Oneill
Oneill
08:54 27.04.2021.

I ovi kakaju sad ovako pa onako kad Njemac ñešto vodi nemože dobro bjti oni susjede pitaju kako se zovu.