Nikola Katić

Odlučio derbi! Odbio je Hajduk, a sada je Rangersova zvijezda

Foto: Reuters/Pixsell
Nikola Katić
Foto: Reuters/Pixsell
Nikola Katić
Foto: Reuters/Pixsell
Nikola Katić
Foto: Reuters/Pixsell
Nikola Katić
01.01.2020.
u 07:15
Na kultnom Celtic Parku u dresu Rangersa gol nije uspio svojedobno zabiti čak ni legenda Rangersa Dado Pršo, no uspjelo je to sada Nikoli
Pogledaj originalni članak

Hrvatski stoper Nikola Katić (23) zauzeo je naslovnice škotskih sportskih listova nakon što je pogotkom za končanih 2:1 donio pobjedu Rangersu u Old Firmu sa Celticom.

Na kultnom Celtic Parku u dresu Rangersa gol nije uspio svojedobno zabiti čak ni legenda Rangersa Dado Pršo, no uspjelo je to sada Nikoli.

Foto: Reuters/Pixsell
Celtic - Rangers
Foto: Reuters/Pixsell
Celtic - Rangers
Foto: Reuters/Pixsell
Celtic - Rangers

Škotska liga ne prati se puno u Hrvatskoj, no sudeći prema riječima legende Liverpoola, sadašnjeg trenera Rangersa Stevena Gerrarda, Katić je klasni igrač koji zaslužuje pozornost.

– Nikola je osoba koja kad i pogriješi, ne posustaje, ne padne i ne predaje se. Skrivio je jedanaesterac, ali nije pao, pokazao je karakter, ustao i vratio se bolji. Potpuno je zaslužio gol i pobjedu, to će pamtiti do kraja života. Volim imati takvog igrača u momčadi, s njim je naša obrana puno sigurnija. Igra jako dobro ove sezone – rekao je Gerrard.

Izabrao Slaven Belupo prije Hajduka

A te sjajne igre Katića će sigurno približiti hrvatskoj reprezentaciji. Doduše, u njoj je već bio, u debitantskom i zasad jedinom nastupu igrao je svih 90 minuta u pobjedi nad Meksikom 2017. dok je reprezentaciju vodio Ante Čačić.

Zanimljivo, godinu i pol dana prije te debitantske utakmice, Nikola je igrao u Trećoj HNL!

A onda ga je u Neretvancu iz Opuzena zapazio Slaven Belupo.

– Nikola je dečko iz Stolca, koji je u Neretvanac došao kao 17-godišnjak. Kako je opredjeljenje Neretvanca da kroz prvu momčad afirmiramo nogometaše juniorske dobi, Katić je odmah dobio šansu i nametnuo se kao jedan od stožernih igrača. Njemu to nije bilo problem jer osim fizičke konstitucije (visok 194 cm), manifestirao je odlučnost i neustrašivost. Nema toga suparnika ili situacije koja bi ga impresionirala. U Neretvancu smo ga vodili moja malenkost i Goran Proleta – rekao je Katićev trener iz Neretvanca Damir Vučić.

Gdje su u vrijeme Katićeve eksplozije u trećoj ligi bili Hajdukovi skauti?

– Hajduku su se već događali propusti, sjetite se samo primjerice Modrića, no s Katićem je bila drukčija situacija. Istodobno kada ga je zvao Slaven Belupo, dobio je ponudu da igra za Hajdukovu B momčad i tu ponudu Splićana je odbio smatrajući da bi povratak u juniore bio korak unatrag, jer u Koprivnici su ga odmah vidjeli kao igrača za prvu momčad. Katić je dokaz da za mladoga igrača nije neophodno sazrijevanje u Hajduku ili Dinamu, nego da se afirmacija može steći i u manjem prvoligaškom klubu poput Slavena Belupa – rekao je Damir Vučić.

Velika konkurencija za vatrene

Nakon sjajnih igara u Slavenu Belupu, Katića je za dva milijuna eura u ljeto 2018. kupio Rangers. I pogodio, jer Katić je trenutačno možda i najbolji stoper škotske lige, a samim time i kandidat za novi poziv u hrvatsku reprezentaciju.

Doduše, konkurencija mu je vrlo jaka, jer osim nedodirljivih Lovrena i Vide, konkurenti za mjesto na Euru 2020. su mu Ćaleta Car, Mitrović, Perić, Škorić...

Kad govorimo o Katićevim prednostima, to je iznimna duel-igra na tlu, superiornost u skoku sa 194 cm visine, neiscrpna energija. Katić je karakteran i bespoštedan, kako se kaže, baca se na glavu. I zato ne čudi da je veliki ljubimac trenera Gerrarda i Rangersovih navijača.

>> Pogledajte luksuzni kamp vatrenih na Euru 2020.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
08:29 01.01.2020.

Hajdukovci imaju obrnutu logiku , anonimus izvana vrijedi 50 plati ga se 300 u dzep se strpa 250 a igrac je nakon pola godine visak , i onda treba crtat svastike i tuc niku kovaca ,osim toga u to doba kod Ostoje Rankovica nisu bili dobrodosli Hrvati i to iz Hercegovine

KA
kajinx
16:30 01.01.2020.

Hajdukova škola je poznata u svijetu!

RE
rene
11:37 01.01.2020.

ma njima su bolji razni Svatoci i slični ....