ARSENAL Hrvatski reprezentativac odigrao je 45 minuta u utakmici Arsenalovih rezervi te ispunio sva očekivanja

Eduardo pogodio vratnicu u odličnom debiju!

16.12.2008.
u 22:03
Pogledaj originalni članak

Niska temperatura i magla nisu spriječile četiri tisuće Arsenalovih navijača dođu na susret rezervnih momčadi Arsenala i Portsmoutha te pozdrave prvo istrčavanje Eduarda da Silve nakon deset mjeseci stanke zbog teške ozljede gležnja. Susret je završio pobjedom topnika (2:0), ali je mnogo važnije da je Dudu odigrao hrabro i kvalitetno te zadovoljio Arsenea Wengera, koji je susret pratio s tribina stadiona.

U polusatnoj najavi susreta brojni gosti u Arsenalovoj emisiji su govorili samo o jednom čovjeku - Eduardu. Kolika zvijezda je hrvatski reprezentativac potvrdio je i Arsenalov Nizozemac Robin van Persie.

- Jedva čekamo Eduardov povratak, on nam uistinu mnogo znači. Odličan je osjećaj ponovno zajedno trenirati i vidjeti kako ima iste pokrete i kvalitetu kao prije ozljede - rekao je Van Persie.@linkbox@

A zatim je Dudu istrčao na teren s brojem 10 na leđima, krenuo hrabro u susret i pokazao kako talent ne može nestati jednim divljačkim startom protivničkog braniča. Arsenalov komentator je utakmicu najavio kao "najiščekivaniju utakmicu Arsenalovih rezervi u povijesti kluba", a Eduardo je u 45 minuta na travnjaku nastavio tamo gdje je stao prije deset mjeseci.

Manje od tri minute su trebale hrvatskom napadaču da dođe u opasnu situaciju. Dobro proigravanje Simpsona Dudu je iskoristio za dribling unutar šesnaesterca, nakon kojeg je pao, ali sudac je, s pravom, pokazao da je start Portsmouthova braniča bio preslab za najstrožu kaznu.

Sve do 30. minute nije bilo izrazite prilike, ali je Eduardo u nekoliko navrata pokazao kako je željan igre i, što je još važnije, kako ga nije strah duela. Nakon ukradene lopte, uklizavanjem s leđa, Dudu je odlično gurnuo slobodnog suigrača u priliku na lijevoj strani Arsenalova napada, a u 21. minuti je neuspješno prsima pokušao primiriti loptu između dvojice čuvara.

Tada, nakon točno dvije trećine prvog poluvremena, raspoloženi veznjak Ramsey odlično je izveo korner s lijeve strane, ubačaj je završio na drugoj vratnici, gdje je bio Eduardo, ali sa samo dva metra ne uspijeva pospremiti loptu u Portsmouthovu mrežu. Bila je to situacija koju Eduardo, kada je u formi, realizira zatvorenih očiju, ali dugi izostanak ostavio je traga najviše na ubojitosti.

Da nije izgubio osjećaj za pogodak, Dudu je potvrdio i u 42. minuti priredivši najbolju prigodu prvog dijela. Primio je loptu na samom vrhu šesnaesterca, pucao u donji lijevi kut Portsmouthovih vrata, ali njegov udarac gostujući vratar Begović vršcima prstiju izbija od vratnice u korner.

Na odmoru je trener rezervne momčadi Neil Banfield, u dogovoru s Arseneom Wengerom na tribinama, odlučio Eduarda poštedjeti igranja u drugom dijelu, najviše kako se ne bi riskiralo s mogućom ozljedom. U nastavku susreta, Arsenal je slavio pogocima Randalla i Gibbsa s konačnih 2:0.

Hrvatski reprezentativac tako je protiv Portsmouthovih rezervi potvrdio svoj neosporni talent, ali i veliku želju za povratkom u vrhunski nogomet. Nitko iz Arsenala, tko je govorio o Eduardu, nije propustio spomenuti kako se Dudu vratio nakon nevjerojatno kratke stanke od 10 mjeseci, kada se zna da se povratak, nakon ozljede, najavljivao za godinu do dvije godine dana.

Kvalitetan debi će samo ubrzati Eduardov povratak vrhunskom nogometu, a da ipak neće biti nepromišljene žurbe pokazuje izjava trenera Wengera da "očekuje da će Eduardu trebati nekoliko mjeseci da dođe na razinu igre na kojoj je bio prije ozljede". Sve u svemu - dobrodošao natrag, Dudu! Odlično te ponovno vidjeti na nogometnom travnjaku.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr