DETALJNA ANALIZA IGRE

Došlo i do prijetnji bombom: Je li Harry Maguire zaista toliko loš koliko se priča?

Foto: John Walton/PRESS ASSOCIATION
Došlo i do prijetnji bombom: Je li Harry Maguire zaista toliko loš koliko se priča?
27.04.2022.
u 12:55
Osim Europskog prvenstva prošlog ljeta u kojem je bio fantastičan, Maguire se u zadnje dvije godine na terenu ponaša kao da ne zna igrati nogomet, a ne pomažu mu ni izjave u kojima je pokazao da svoje loše forme i statistički nepobitnih činjenica nije ni svjestan
Pogledaj originalni članak

Trenutno u nogometnom svijetu nema nogometaša koji je na većoj meti kritika stručnjaka i navijača nego kapetan Manchester Uniteda i stoper prvotimac engleske reprezentacije Harry Maguire

Foto: Mike Egerton/PRESS ASSOCIATION
Liverpool v Manchester United - Premier League - Anfield
Manchester United, koji je, nemojmo zaboraviti, prije početka ove sezone slovio za jednog od favorita engleske Premier lige sada ne zna hoće li uopće ove sezone zaigrati Ligu prvaka, a možda će čak ostati i bez bilo kakvog europskog nogometa. Vrlo vjerojatno nema momčadi koja je ove sezone odigrala toliko ispod svojih očekivanja, a jedan od glavnih razloga za to je njihova obrana koja je toliko propusna da je nekada teško povjerovati da gledate klub s tako velikim renomeom.

Vrijeđanja i sprdnje na račun Maguirea su postale toliko glasne da su se neki nogometni navijači zapitali zaslužuje li on takav tretman. Istina je da su neke prijetnje i vrijeđanja prevršila svaku mjeru, ali to ne umanjuje činjenicu da je Maguire, trenutno najskuplji stoper svijeta (odšteta od 87 milijuna eura), odigrao nevjerojatno lošu sezonu, što vrlo revno pokazuju i statistike InStata

Naime, Maguire je prema statističkom renkingu te detaljne nogometno-analitičke tvrtke rangiran tek na 38. mjestu stopera engleske Premier lige koji su upisali minimalno 15 nastupa po 90 minuta. Postoji jedna kvaka, a to je da je samo 39 stopera upisalo toliko nastupa što znači da je Maguire po statistikama drugi najlošiji stoper lige, i to pored stopera koji igraju za Norwich i Watford, najlošije momčadi lige koje primaju uvjerljivo najviše golova. 

Foto: Phil Noble/REUTERS
Champions League - Round of 16 Second Leg - Manchester United v Atletico Madrid

United je ove sezone primio 44 pogotka u 28 utakmica u kojima je Maguire bio na terenu, a u čak 42 od 44 primljena pogotka Maguire je uhvaćen izvan pozicije u kojoj je trebao biti. Osim toga, engleski stoper je prvi u poretku lige po nepotrebnim žutim kartonima, a također je i neprikosnoveno na prvom mjestu po pogreškama koje su vodile direktno do protivničkog udarca na gol, ali i po pogreškama koje su vodile direktno do protivničkog pogotka. Ovakve podatke ne samo da nikad nije imao jedan stoper Manchester Uniteda, nego ih nikada nije imao nijedan stoper u povijesti Premier lige. 

Otkako je 2019. postao kapetan Manchester Uniteda, Maguireova forma je krenula drastično nizbrdo. Lako je to sada zaboraviti, ali u dresu Leicestera te u prvih šest mjeseci u dresu Manchester Uniteda Maguire je igrao senzacionalno dobro, i baš zbog toga ova katastrofalna forma ulazi u sferu nevjerojatnog. Osim Europskog prvenstva prošlog ljeta u kojem je bio fantastičan, Maguire se u zadnje dvije godine na terenu ponaša kao da ne zna igrati nogomet, a ne pomažu mu ni izjave u kojima je pokazao da svoje loše forme i statistički nepobitnih činjenica nije ni svjestan.

Foto: RUSSELL CHEYNE/REUTERS
Premier League - Manchester United v Leicester City

- Možda sam imao nekih loših utakmica, ali da ne igram dobro ne bih svaki put bio izabran u prvih 11. Postoji razlog zašto su me oba trenera (Solskjaer i Rangnick) u svakoj utakmici stavila u prvih 11, to mora značiti da nešto radim dobro - poprilično nesvjesno je komentirao Maguire.

Izgleda da jedini Maguire ne zna zašto je svaki put izabran. Svatko tko koristi svoje oči i mozak zna da je u momčadi jedino zbog cijene kojom je plaćen te zbog kapetanske trake koju mu je odlučio uručiti bivši trener Uniteda Ole Gunnar Solskjaer. S njim u vodstvu obrane, Manchester United je primio više prvenstvenih pogodaka od idućih momčadi: Man. City, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham, West Ham, Wolverhampton, Brighton, Brentford, Crystal Palace, Aston Villa, Burnley. To je više primljenih pogodaka od čak 12 momčadi u Premier ligi.

 

 

Da se razumijemo, sve ovo nikako ne opravdava prijetnje bombama koje mu dolaze od navijača, to je jedna posebna vrsta kretenskog ponašanja. Međutim, kad pričamo strogo o nogometu mora se priznati da taj čovjek po prikazanom ne zaslužuje nositi ni dres Manchester Uniteda, a kamo li kapetansku traku.

Zaključno, kad se pogledaju sve statistike i njegove izvedbe. možemo reći - da, Harry Maguire je zaista toliko loš toliko ljudi pričaju, vjerojatno čak i lošiji od toga.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.