Sonja Bašić

Došla sam igrati u Nantes da budem bliže dečku

Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Sonja Bašić
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Sonja Bašić
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Sonja Bašić
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Sonja Bašić
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Sonja Bašić
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Sonja Bašić
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Sonja Bašić
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Sonja Bašić
13.10.2017.
u 09:21
U klubu se dobro snašla s obzirom na to da nema nijedne igračice s prostora bivše Jugoslavije
Pogledaj originalni članak

Sonja Bašić (29) ovu sezonu provest će u Francuskoj, u Nantesu. Već je jednom igrala u Francuskoj kada je u sezoni 2015./16. bila članica Metza. Sonji je Nantes šesti klub u karijeri, nakon Trešnjevke, Lokomotive, Metalurga, Metza i mađarskog Vacija.

– Razlog mojeg dolaska u Nantes ponajprije je dečko Senjamin Burić koji igra za muški klub. Bilo nam je dosta razdvojenosti i, eto, baš se sve sad poklopilo – istaknula je Sonja.

Cilj je biti među prva četiri

Već u prvoj utakmici francuskog prvenstva Sonja je pokazala da će biti od velike pomoći svojem klubu. U susretu protiv Bresta (19:21) postigla je pet pogodaka. To je za sada bila i jedina utakmica koju je odigrala za novi klub.

– Ozlijedila sam se uoči 2. kola. Imam problema s leđima i sada se polako vraćam treninzima. Inače u klubu ima dosta ozlijeđenih igračica pa je zato plasman na tablici dosta loš. Nakon pet kola desete smo – rekla je Sonja.

U klubu se dobro snašla s obzirom na to da nema nijedne igračice s prostora bivše Jugoslavije. Od strankinja uz Sonju igra španjolska reprezentativka Elizabeth Chavez, Norvežanke Anette Hansen i Malit Holta i Njemica Isabelle Klein.

– Cilj je kluba na kraju biti među prva četiri sastava – istaknula je Sonja.

Muški klub u gradu je gotovo najpopularniji.

– Nantes ima jako puno prvoligaških klubova u raznim ekipnim sportovima. No mislim da su rukomet i nogomet tu negdje. Rukometaši Nantesa žele ove godine osvojiti francusko prvenstvo, žele što dalje dogurati u Ligi prvaka. Imaju svoju dvoranu koja je rasprodana za svaku utakmicu – kaže Sonja.

Igrate li vi u toj dvorani?

– Ne, mi igramo i treniramo u jednoj manjoj dvorani. No uskoro će muški klub dobiti novu arenu pa ćemo se mi preseliti u njihovu sadašnju dvoranu – istaknula je Sonja.

S reprezentacijom je gotovo

Što je s igranjem za hrvatsku reprezentaciju?

– To je završena priča. Nazvao me novi stožer, lijepo sam se zahvalila i to je to. Vrijeme je da mlađe djevojke preuzmu odgovornost i da se što prije naviknu da više nema Andreje Penezić i mene – naglasila je Sonja.

Ali, imate tek 29 godina, mogli ste pomoći još koju godinu?

– Nema više smisla. Odigrala sam jako puno utakmica, nažalost nisam s reprezentacijom uspjela osvojiti nijednu medalju na velikim rukometnim natjecanjima. Samo srebro na Mediteranskim igrama – sjetno je kazala Sonja.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
PPD Zagreb - Wisla Plock
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
PPD Zagreb - Wisla Plock
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
PPD Zagreb - Wisla Plock
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
PPD Zagreb - Wisla Plock

Jeste li gledali novu Hrvatsku?

– Da, pratila sam susrete protiv Švicarske i Ukrajine. Imamo pobjedu i poraz i vjerujem da ćemo na kraju otići na Europsko prvenstvo u Francuskoj. Tko zna, možda će Hrvatska igrati skupinu baš u Nantesu pa ću im biti dobar domaćin – rekla je Sonja.

Kako provodi dane u Nantesu kad nema treninga i utakmica?

– Kad je lijepo vrijeme, s dečkom odem do Atlantskog oceana. Sjednemo na kavicu, odemo na ručak. Za kupanje je prehladno. Nantes je lijep grad pa se znamo prošetati, družimo se s Jerkom Matulićem koji također igra za rukometaše Nantesa. Tu je i Kiro Lazarov s kojim se znam još od vremena kada je igrao u Zagrebu – istaknula je Sonja.

Nedavno vam je u gostima bila Sandra Perković, najbolja svjetska diskašica, europska, svjetska i olimpijska pobjednica.

– Sa Sandrom sam jako dobra prijateljica i baš mi je bilo drago što je odvojila desetak dana da je ugostim. Bilo nam je super – istaknula je Sonja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SS
sokac sa drave
14:56 13.10.2017.

Dali netko zna iz koje HR regije su ove rukometasice sto ne zele igrati za svoju domovinu.Ja neznam sa sigurnoscu ali mogao bi dati glavu odrezati ako nisu porijeklom iz kamenjara,makije i poskoka.