"iz čisto ljudskih razloga"

Dalić za Večernji: Bio sam popustljiv, pa mi se obilo o glavu. Toga više nema, sad imam igrače pune želje

09.09.2021.
u 07:00
– Čim osjetim bilo kakvo nezadovoljstvo kod nekog igrača zbog toga što ne igra, čim on to svojim govorom tijela pokaže, taj više neće biti s nama – ističe Dalić
Pogledaj originalni članak

Izborniče, koju biste reprezentaciji dali ocjenu za rujanske nastupe protiv Rusije (0:0), Slovačke (1:0) i Slovenije (3:0)?, pitali smo jučer Zlatka Dalića u Splitu, prije njegova polaska u rodno Livno.

– Da smo pobijedili u Moskvi, dao bih nam čistu desetku. Ovako ipak devetka – odgovorio nam je izbornik Hrvatske.

Zlatko Dalić, uz neznatne trenutke kreativnoga bljedila vatrenih u Moskvi, doista je odradio odličan posao i vratio povjerenje javnosti, poljuljano nakon Europskog prvenstva. Za usporedbu, prije godinu dana bio je to crni rujan za Hrvatsku: 1:4 s Portugalom, 2:4 s Francuskom.

>> Prebolio tešku bolest pa došao navijati za vatrene

Nikoga nisam otpisao

– Naravno da su bodovi važni, ali meni je u ovim akcijama još bitnije bilo vidjeti to htijenje, kompaktnost momčadi, tu količinu trke. Čak ni ja nisam očekivao da će to biti tako jaka energija – istaknuo je Dalić pa nastavio:

– Što je bilo ključno? Rekao bih – odabir igrača. Evo, osim Ćaleta-Cara odlučio sam pozvati igrače koji u klubovima igraju, koji drže dobru formu. I evo, dobio sam “gladne” i željne igrače, dobio sam ono što na Euru nisam imao. Priznajem, i ja sam se u nekim stvarima promijenio. Bio sam previše popustljiv, pozivajući iz čisto ljudskih razloga neke igrače nestandardne u klubovima, pa mi se to obilo o glavu. Nisu ti dečki bili krivi za tu svoju situaciju, ali ja sada više u takve kompromise neću ulaziti.

16.11.2019., stadion HNK Rijeka, Rijeka - Kvalifikacije za Europsko prvenstvo, skupina E, 9. kolo, Hrvatska - Slovacka. Hrvatski izbornik Zlatko Dalic, Ante Rebic. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Izbornik će, kaže, još rigoroznije inzistirati na disciplini unutar redova reprezentacije.

– Čim osjetim bilo kakvo nezadovoljstvo kod nekog igrača zbog toga što ne igra, čim on to svojim govorom tijela pokaže, taj više neće biti s nama – ističe Dalić.

Jesu li izvedba i rezultat protiv Slovenije pravo mjerilo snage Hrvatske? Naime, još ne tako davno u susretima s momčadima iz europskog vrha bili smo ispod njihove razine.

– Neću dopustiti da upadnemo u grešku i budemo euforični nakon ove pobjede, kao što nisam ni poraze doživljavao tragičnima. Neće nas ovo ponijeti, jer naprosto – to nije još to. Mi smo dobri, pokazali smo puno dobrih stvari u našoj igri, ali mi još nismo onakvi kakvi bismo trebali i mogli biti. Sve ovo dobar je pokazatelj i imamo razloga biti zadovoljni, ali mi još ništa nismo napravili – tvrdi Dalić.

Kako nismo? Pa prvi smo u skupini, imamo sve u svojim rukama, otvoren nam je put prema Svjetskom prvenstvu.

– Da, imamo dobru poziciju, ali mi još nismo tamo, u Kataru! Pred nama su četiri utakmice i ne smijemo si dopustiti nikakvo opuštanje. Evo, za mene će utakmica s Ciprom biti kao finale Svjetskog prvenstva, tako je doživljavam! Ja ne vjerujem da Rusi mogu dobiti i Slovence i Slovake, ali ne želim uopće o tome razmišljati. Želim sve razriješiti prije posljednjega kola i susreta s Rusima u Splitu. Ne želim da ta utakmica bude odlučujuća, nego slavljenička – napominje izbornik.

U listopadu se vraćaju Modrić i Budimir, netko će otpasti. Što to znači primjerice za Brekala?

– Ponavljam, nikoga nisam otpisao, nikome zatvorio vrata. Svi se imaju priliku nametnuti svojim igrama u klubovima. Mi ih sve pratimo – odgovara Dalić.

Čak i Rebića? Jeste li uopće pokrenuli postupak protiv njega?

– Nisam, zašto bih pokrenuo? Ja njemu ništa ne zamjeram. Ali, neću sad razgovarati o Rebiću, nije on tema – kaže Dalić.

Pohvalili ste obranu, koja u kvalifikacijama tri utakmice zaredom nije primila gol. No ne možemo pobjeći od činjenice da su nas u Moskvi i Bratislavi spašavali vratari?

Puno smo poboljšali prekide

– Pa ne možete očekivati da dođete u Moskvu i da Rusi ne naprave nijednu šansu. A zar vratari nisu dio momčadi, zar oni nemaju odgovornost? Meni su nastupi naše obrane bili ohrabrujući, nismo primili nijedan gol iz prekida, dakle i u tom segmentu bolji smo nego prije – zadovoljan je izbornik.

I na kraju, dotaknuli ste se u Splitu i kapetana Modrića, čiji se povratak očekuje u listopadu. No dobra je vijest da je reprezentacija pokazala i da može nadomjestiti Luku?

– Luku pojedinačno ne može zamijeniti nitko, jer on je jedinstven. No može ga nadomjestiti momčad svojim angažmanom i u tome je uspjela. Modrić nam je, naravno, važan, mi ga trebamo. U stalnom smo kontaktu, čuli smo se, on je i u kontaktu sa suigračima.

Očekujete li Luku i u Kataru kada već zagazi u 37. godinu?

– Najprije, u Kataru očekujem Hrvatsku, a onda s njom i Luku Modrića – zaključio je Dalić.

27.03.2021., stadion HNK Rijeka, Rijeka - Kvalifikacije za FIFA Svjetsko prvenstvo u Katru 2022., skupina H, 2. kolo, Hrvatska - Cipar. Luka Modric. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

7. kolo, (8. listopada, 20.45): Cipar - Hrvatska, Rusija - Slovačka, Malta - Slovenija

REZULTATI 6. KOLA:

  • Hrvatska - Slovenija 3:0
  • Slovačka - Cipar 2:0
  • Rusija – Malta 2:0

 

 

1. Hrvatska 6 4 1 1 8:1 13
2. Rusija 6 4 1 1 10:4 13
3. Slovačka 6 2 3 1 7:5 9
4. Slovenija 6 2 1 3 4:7 7
5. Malta 6 1 1 4 6:11 4
6. Cipar 6 1 1 4 1:8 4
Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 105

ST
stefj
09:00 09.09.2021.

Rezultati su bili puno bolji od igre. Jedino je u zadnjoj utakmici sa Slovenijom Hrvatska odigrala dobro... I protiv Rusije i protiv Slovačke (naročito Slovačke) imali smo i sreće što nismo primili golove. Protiv Slovenije, trebalo nam je preko 20 šansi da damo 3 gola... Ako gledamo kumulativ, od 3 utakmice, igrači koji se toliko hvale u novinama, nisu baš nešto odigrali. Pašalić je imao ispodprosječno poluvrijeme u Moskvi, i jedno dobro protiv Slovenije, Kramarić je zaboravio doći na utakmice osim ove u Splitu, Livaja nije odigrao nešto niti na jednoj utakmici, no bar je dao gol, isto možemo reći i za Vlašića... Sosa je bio OK i to je možda najveći dobitak ovih kvalifikacija, i naravno, Ivušić, te Kovačić, mada je on tu bio i prije. Fali nam i dalje još jedan standardan u veznom redu, kao i netko u napadu... Vlašić je u ovom ciklusu bio ispod onoga što je pokazivao prije, Pašalić možda, no utakmica protiv Slovenije je premalo. U napadu niti Livaja, niti Čolak, još manje Kramarić nisu pokazali da su rješenje... Po meni je u ovakvoj situaciji nepozivanje Petkovića promašaj, i u Moskvi i u Bratislavi s njim bi bilo puno lakše, netko bi mogao zadržati i proslijediti loptu u napadu. Koliko god iritira sa svojim kompliciranjem, gore navedeni to ne mogu, jer niti ne zadrže loptu...

LL
lijepa_li si
10:07 09.09.2021.

da je nogometna reprezentacija "uspješna" kao košarkaška sve bi bilo fine. kritičari bi bili puni razumjevanja! doprvaci svijeta u nogometu i dalje razveseljavaju hrvatsku naciju. bravo momci, bravo daliću!

Avatar GeniKameni
GeniKameni
12:29 09.09.2021.

Dobro, 7 bodova od mogucih 9 nije lose. Ali sveukupni dojam je daleko od ocjene 9! Ono sto mi se svidjelo, to je zelja i htijenje kod igraca. Ali imam utisak da Hrvatska igra presporo, predugo se gnjavi s loptom na sredini terena, dok se konacno lopta ubaci u protivnicki sesnaesterac svi protivnicki igraci su na svojim mjestima, a Hrvatska nema igraca za takve situacije. Ne sjecam se vise kad sam zadnji put vidio dobru kontru Hrvatske? Ali sam zato u nekoliko navrata vidio da dodjemo do protivnickog sesnaesterca, pa onda jedno dodavanje, drugo, trece... i lopta kod Livakovica! Protiv Slovacke smo imali mnogo srece i vrlo lako je moglo zavrsiti i nerijeseno, a to bi bilo dva boda manje! Cak i protiv Slovenije, kod rezultata 1:0 Slovenci su imali izvrsnu priliku za poravnati ali srecom nisu. Doduse, i Hrvatska je prije te akcije imala priliku za povecati rezultat na 2:0 ali nije. Najvise se slazem s Dalicem u tome da nema mjesta euforiji. Protiv Slovenije su odigrali najbolju utakmicu u ovim kvalifikacijama ali daleko je to od spektakularnog. Niti je to bila utakmica za sjecanje, niti je to bio protivnik pred kojim bi Hrvatska trebala strepiti. Ima tu jos mnogo posla i za Dalica i za igrace. A sto se izbora igraca tice, naravno da svatko ima svoj "idealni" tim. Ja sam to barem jednom vec spomenuo... u ovoj reprezentaciji mora biti mjesta za Petkovica.