ONI DOLAZE

Cro Cop se oprostio, ali ovo su njegovi nasljednici uz koje ćemo bdjeti noćima

Foto: Marko Prpic/PIXSEL
Mirko Filipović
Foto: Privatni album
Satoshi Ishii
Foto: Privatni album
Satoshi Ishii
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Mirko Filipović
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Mirko Filipović
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Mirko Filipović
08.04.2019.
u 22:15
Ne možemo imati kristalnu kuglu i predvidjeti budućnost, no možemo pokušati predvidjeti tko to od hrvatskih boraca ima potencijal za velike rezultate
Pogledaj originalni članak

Kao što već znamo, najboljem hrvatskom borcu svih vremena Mirku Cro Copu Filipoviću zdravstveno stanje više ne dozvoljava ulazak na borilište. Svjetska teškaška ikona zbog moždanog udara prekinula je svoju 23 godine dugu profesionalnu MMA karijeru. Smatran je jednim od najboljih boraca svih vremena, a mnogi smatraju da više nitko nikad na ovim prostorima neće doći na razinu Cro Copa, koji je, podsjetimo, svoju karijeru završio s nizom od deset pobjeda.

Japanac nije novo lice

Ne možemo imati kristalnu kuglu i predvidjeti budućnost, no možemo pokušati predvidjeti tko to od hrvatskih boraca ima potencijal za velike rezultate.

Stoga pogledajte druga MMA lica u Hrvatskoj koja bi nam u postfilipovićevskoj eri mogla donositi dramu, brigu i ponos kao što je to činio i 44-godišnjak iz Privlake.

Hrvat koji trenutačno kotira u najboljim krugovima je novopečeni hrvatski državljanin i vrlo blizak Mirkov prijatelj Satoshi Ishii koji trenira u Cro Cop Teamu u Zagrebu. Iako nužno Ishii nije ni mlado ni svježe lice na sceni, s 32 godine na leđima, tek je od dolaska u Hrvatsku počeo ozbiljno razvijati svoj talent u slobodnoj borbi.

Čovjek koji je s 21 godinom osvojio olimpijsko džudaško zlato u Pekingu prije 11 godina prešao je u MMA, no plan treniranja protkan rigoroznim japanskim uvjetima nije mogao izdržati. Nakon što ga je Mirko 2014. godine porazio dva puta u nizu, Ishii je izrazio želju doći u Hrvatsku i trenirati sa svojim uzorom.

Uz to što svojom karizmom i simpatičnim nastupom iz dana u dan pridobiva sve više navijača u Lijepoj Našoj, Ishii je revitalizirao svoju karijeru, zapravo malo je reći da se u svojoj novoj domovini preporodio. Prije dolaska u Hrvatsku MMA omjer bio mu je 14-7, a pod novim trening-režimom nanizao je izniman omjer 7-1. Treba naglasiti da nije riječ o bilo kakvom omjeru – u posljednjih osam borbi, između ostalog, borio se u japanskom Rizinu, poljskom KSW-u i njemačkom GMC-u, vrhunskim MMA organizacijama u Europi i Aziji. Najozbiljniji je u KSW-u, gdje nakon pobjede nad Brazilcem Fernandom Rodriguesom Juniorom cilja na teškaški naslov koji drži Britanac Phil De Fries što bi bio povijesni uspjeh i za Ishiija i za Hrvatsku. Kad uz njegovo nevjerojatno iskustvo i kvalitetu u parteru nadodamo strašan napredak koji je pokazao u borbi na nogama, Satoshi Ishii još će godinama moći parirati odličnim teškašima diljem planeta.

Nije Satoshi jedini teškaš u formi iz Cro Cop Teama. Dubrovčani Ante Delija je započeo karijeru kao vrhunski potencijal te je od prvih MMA dana imao mentorstvo Cro Copa. Delija je prema mnogima već sad trebao biti teškaška zvijezda u svijetu, no ozljede su mu uzele barem dvije godine karijere i podosta usporile njegov prirodno očekivani napredak. Unatoč lomu desne potkoljenice, zbog kojeg bi mnogi i završili karijeru, Delija se uspio vratiti i zadržati zavidan borilački status. Gubio je isključivo od velikih MMA imena kao što su Dion Staring i Marcin Tybura, a može pobijediti na bilo koji način. Od 15 pobjeda sedam je ostvario na predaju, pet nokautom te tri na odluku.

Dok Delija i Ishii kuju svoj zanat u Cro Cop Teamu, Filip Pejić trenira u American Top Teamu, i to ne u hrvatskoj inačici, već u SAD-u na Floridi. Jedan od rijetkih boraca s ovih prostora koji se uspio progurati do UFC-a u lakšim kategorijama još uvijek ima potencijala za vrhunsku karijeru, iako je zasad njegova epizoda u najjačoj svjetskoj organizaciji zamrznuta, neki bi rekli i završena.

Zagrepčanin je u jedinom UFC ogledu izgubio predajom od Damiana Stasiaka, a osim tog poraza, u preostalih je 16 borbi poražen tek jednom. U međuvremenu je postigao status jedne od glavnih zvijezda u hrvatsko-američkoj FFC promociji gdje je i prvak te se ovog proljeća konačno vraća na borilišta nakon godinu i pol dana izbivanja.

Nitro je bez dvojbe jedan od najcjenjenijih boraca perolake kategorije u Europi. Međutim, sada je 26-godišnji Nitro krenuo u jedan iznimno ozbiljan period karijere.

Redovito u SAD-u trenira s najjačim borcima svijeta kao što su Dustin Poirier, Renato Moicano, Santiago Ponzinibbio. Takva razlika u kvaliteti sparing-partnera, pogotovo u lakšim kategorijama, Pejiću bi mogla donijeti puno, a prvi test na rasporedu je za tri tjedna kad će debitirati u KSW-u protiv poljskog talenta Filipa Wolanskog.

U Ameriku na kampove s Nitrom putuje Ivan Erslan, poluteškaš spomenutog FFC-a koji prošao poprilično specifičan put u svojoj borilačkoj karijeri. Vodi dvostruku karijeru, nastupa i kao boksač i kao MMA borac, ali je zasad bolji u slobodnoj borbi i fenomenalno je krenuo u svoju karijeru koja mu je sada u većem fokusu nego boksačka. Spustio se u polutešku kategoriju i naredao šest protivnika. Branko Busick u Vegasu je zasad bio pretežak zalogaj, ali Erslan sa svojim predispozicijama i koordinacijom ima potencijala već u ranim tridesetima biti na vrhu Europe, ako ne i više.

Sumnjiv poraz Ćurkovića

Možda je i najmanje ljudi od svih ovih navedenih imena čulo za Luku Ćurkovića, 23-godišnjeg velteraša iz Sinja, koji je u svojih sedam dosadašnjih borbi tek jednom poražen.

I taj poraz bio je prljav i sumnjiv budući da ga je suparnik Dimitrije Džankić udarao laktovima u potiljak. To mu je ujedno bila prva borba, a nakon nje se izdignuo i zaredao šest pobjeda.

Doduše, posljednja žrtva pala je prije gotovo dvije godine prvenstveno zbog ozljede ligamenta gležnja. Ove godine vraća se na borilišta, a u skoroj se budućnosti očekuje ponuda KSW-a ili možda čak i Bellatora u kojem je karijeru zbog ozljede prisilno završio još jedan hrvatski borilački talent Luka Jelčić.

>> Pogledajte nježniju stranu Cro Copa

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.