Ogroman biznis

Budućnost hrvatskog sporta: bez države sport će propasti

24.02.2018.
u 16:11
Treba riješiti statut sporta i financiranja. Nekad je u Jugoslaviji sport financijski bio pokriven oko 60 posto, a danas nije - kaže Mirko Novosel
Pogledaj originalni članak

Kakva je budućnost hrvatskog sporta? Pitanje je to koje ponajprije muči sportske djelatnike pa sportaše, na kraju negdje i državu. Naime, na ovim prostorima su svojedobno živjeli europski klupski prvaci u košarci (Cibona i Jugoplastika), rukometu (Partizan iz Bjelovara i Zagreb), vaterpolu (Mladost, Jug i Jadran Split), finalist Kupa prvaka u odbojci Mladost iz Zagreba...

No, kako je sport u svijetu postao ogroman biznis, tako su hrvatski klubovi (osim u vaterpolu) stigli negdje na margine.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Hrvatska - Rumunjska
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Hrvatska - Rumunjska
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Hrvatska - Rumunjska
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Hrvatska - Rumunjska
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Hrvatska - Rumunjska
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Hrvatska - Rumunjska
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Hrvatska - Rumunjska
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Hrvatska - Rumunjska

Slaba su nam nacionalna prvenstva, regionalna natjecanja tek dopuna, ali nisu nam klubovi zbog toga kvalitetniji. Mirko Novosel, otac Cibone, proslavljeni košarkaški trener, to u ovom trenutku vidi otprilike ovako:

Političari moraju pomoći

– Treba riješiti statut sporta i financiranja. Nekad je u Jugoslaviji sport financijski bio pokriven oko 60 posto, a danas nije. U manjim sredinama sve ovisi o tome ima li gradonačelnik afiniteta za sport ili nema, o tome ovisi koliko je sportski kolektiv kvalitetan.

Najveći teret, smatra Novosel, treba prebaciti na državu.

– To je ključno. Nema jake sportske grane, reprezentacije i momčadi koja će uspjeti ako financijski nije mnogo toga posloženo.

Najbolji svjetski vaterpolski trener i izbornik Hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak otkrio je kako je naše vodene junake doveo do svjetskog zlata koje su vrhunskom igrom protiv domaćina zasluženo osvojili prošle godine u Budimpešti.

Svoja razmišljanja o najvažnijim čimbenicima uspjeha te viziju budućnosti u profesionalnom sportu iznio je na tribini “Budućnost vrhunskog ekipnog sporta” kojom je na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu otvorena 16. međunarodna konferencija “Kondicijska priprema sportaša”.

– Simbioza ogromne želje za uspjehom i same mogućnosti da se to ostvari bili su ključni za osvajanje svjetskog zlata – istaknuo je Ivica Tucak te dodao :

– U Hrvatskoj imamo reprezentacije s dobro izgrađenim sustavima koje se na svim velikim natjecanjima bez problema mogu uključiti u borbu za medalje. Treneri i igrači moraju se nastaviti educirati, a uz dobre uvjete za rad i napredak bez sumnje nas čeka još ljepša budućnost hrvatskih ekipnih, ali i individualnih sportova.

Lino Červar, svjetski prvak s Hrvatskom 2003. godine te izbornik koji se ove godine nije uspio plasirati u polufinale Eura u Zagrebu, također ima veliko iskustvo u radu.

– Država je ključ. Bez školskog i amaterskog sporta mi ne možemo napraviti bazu niti možemo razvijati onaj stupanj kvalitetnog sporta koji će u budućnosti postati profesionalan. To je cjelina koja zbog masovnosti izbacuje kvalitetu. Moramo povesti puno računa o financiranju sporta na lokalnoj razini. Bez tog segmenta mi ne možemo naprijed. Nadalje, mi smo zemlja s poprilično skromnom infrastrukturom. Od toga sve polazi.

Pogledao je Lino i u budućnost:

– Moramo slijediti znanost, prilagođavati se novim trendovima u razvoju sporta, ne možemo napraviti pripreme kao prije 40 godina. To su sve segmenti koji čine budućnost našeg sporta.

Briga o kondiciji

Na ovogodišnjoj konferenciji gostuju brojni svjetski stručnjaci kao što je Frances Cos, direktor Barca Innovation Huba nogometnog kluba Barcelona. On u svom predavanju predstavlja koncept ovog projekta koji uključuje učinkovitu selekciju budućih nogometnih talenata, ali i razvoj te razmjenu znanja u područjima poput medicine, tehnologije, timskog sporta, društvenih znanosti i drugog.

Očekuje nas i predavanje trenera Julia Calleje, cijenjenog znanstvenika i kondicijskog trenera kojeg je najviše proslavio rad s najboljom španjolskom košarkaškom generacijom u povijesti, europskim i svjetskim prvacima.

Tu je i Francesco Cuzzolin, sportski stručnjak čije je ime uz brojne druge uspjehe u svijetu prepoznato i po uspješnom kondicijskom vodstvu NBA košarkaške momčadi Toronto Raptors. Svoja znanja iznijet će kondicijski trener košarkaškog kluba Baskonia Luka Svilar te Igor Čerenšek čiji mentalni trening profesionalne sportaše dovodi do samog vrha i pruža jedan novi, suvremen i sveobuhvatan pogled na kondicijsku pripremu sportaša.

Nakon sportske tribine tradicionalno je proglašen najbolji kondicijski trener, a titulu je za proteklu 2017. godinu ponijela kondicijska trenerica Tamara Despot koja je posljednjih 16 godina radila sa svim dobnim skupinama mladih i vrhunskih nogometaša nogometnog kluba Dinamo.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

IS
istinaizlike
16:32 24.02.2018.

Treba financirati samo školski sport. Svi drugi neka se financiraju sami ili nađu sponzore.

Avatar titanov sin 2
titanov sin 2
20:38 24.02.2018.

Medije sustavno uništavaju Hrvatski sport. Tko prati nogomet zna o čemu pišem. Treba samo vidjeti kakvi licemjeri sjede u studiju HRT-a. Normalno da interes pada zbog velikim djelom izmišljenih afera, zbog neobjektivnih osobnih stavova nekih danguba koji poslije propale karijere glume moralnu vertikalu. Sramota da sve na svijetu valje samo naš sport je dno dna i nije samo sport u pitanju. Sustavno se želi sve uništiti što imalo asocira na lijepu našu. Ne mogu vjerovati koliko inficiranih osoba ima koji ne vjeruju svom mozgu nego kleknu pred perfidnom propagandom naših medija. Ponekad se čovjek srami što je dio takvog društva. Nije samo Hrvatska u pitanju, bilo bi lijepo da smo samo mi u kur.....

KA
kajinx
16:39 24.02.2018.

Dizači tegova se brinu za hrvatski šport! Unišatavaju svaki uspjeh pojedinačni i timski. Navedite jedna primjer državne brige za šport, ja ću vam navesti stotine primjera nebrige i čak sabotaže. Pronađite bar jednu zemlju sa gorim nogometnim "stadionima" od naših.