KLUB IZ PREČKOG

Bubamara tražena od Kine do Amerike

Foto: Vecernji.hr
Bubamara
Foto: Vecernji.hr
Bubamara
Foto: Vecernji.hr
Bubamara
Foto: Vecernji.hr
Bubamara
Foto: Vecernji.hr
Bubamara
Foto: Vecernji.hr
Bubamara
Foto: Vecernji.hr
Bubamara
Foto: Vecernji.hr
Bubamara
Foto: Vecernji.hr
Bubamara
Foto: Vecernji.hr
Bubamara
Foto: Vecernji.hr
Bubamara
08.11.2018.
u 00:30
Ambicioznost projekta najvjernije oslikava činjenica da je NK Bubamara redoviti sudionik najozbiljnijih omladinskih turnira u svijetu na kojima su Tokićevi klinci nerijetko osvajali i najveća priznanja
Pogledaj originalni članak

Već 14 godina Stipe Tokić u svom programu NK Bubamare iz Prečkog vodi generaciju klinaca rođenih 1999./2000. Teško da se, čak i u globalnim okvirima, može pronaći sličan primjer. Baš kao što je teško pronaći takvu razinu fanatične posvećenosti projektu poput onog u NK Bubamari. Deseci, stotine klinaca prošli su kroz Bubamarin filter.

– Tu generaciju počeo sam trenirati dok su još bili vrtićke dobi pa sve do danas kada su izlazni juniori. Da, prošlo je 14 godina. Zvuči nevjerojatno. U počecima je to bilo jako teško. Mučili smo se na svim razinama, posebice na problemima tehničke prirode. Danas je puno lakše jer imamo i puno bolju logistiku, a planiramo našim klincima omogućiti rad na najozbiljnijoj razini – počeo je Stipe Tokić, prvi čovjek NK Bubamare.

Naravno, u cijelu priču bio je uključen njegov tim ljudi s kojim je prošao sva iskušenja.

– U ovih 14 godina radio sam s odabranim pomoćnicima. To su Branimir Repić, pomoćnik, Bruno Peterman, trener vratara, Zlatko Hajduković, snimatelj i informatičar. Petar Mitić, tehniko, Slavko Fofić, Maja Drobnjaković, trenerica gimnastike, Nikola Glavaš, Mladen Čavić, kondicijski trener, zatim Ronald Šiklić, kao i Stipica Pilj koji je zadnjih osam godina sa mnom – napominje Tokić.

U NK Prečkom počeli su od najniže lige i sada su ušli u Prvu HNL središte.

Najveći je to uspjeh u povijesti kluba, na što smo posebno ponosni. Pokazali smo da se napornim radom i planiranjem mogu ostvariti rezultati. No nije dovoljan samo entuzijazam. Treba raditi sa srcem, ali i pomalo biti i lud. Već deset godina organiziramo turnir Bubamara kup na kojem sudjeluju 32 momčadi iz 11 država, čak 48 u kvalifikacijskom dijelu turnira. Kvalifikacije se igraju u Hrvatskoj, BiH i Makedoniji. Također, s nogometnom školom Prvi gol iz Rijeke organiziramo kamp koji je zapravo selekcija za odvođenje talentiranih klinaca u Englesku. Taj je projekt pod pokroviteljstvom Pro Touch Soccer Academy iz Londona – kaže Tokić.

No ambicioznost projekta najvjernije oslikava činjenica da je NK Bubamara redoviti sudionik najozbiljnijih omladinskih turnira u svijetu na kojima su Tokićevi klinci nerijetko osvajali i najveća priznanja. Ni ozbiljniji nogometni sustavi ne mogu se pohvaliti tolikim brojem nastupa na međunarodnim turnirima po kojima klinci iz Bubamare često sudjeluju.

– Između ostalih turnira po Španjolskoj, Portugalu, Italiji, Engleskoj, Mađarskoj, Srbiji, Makedoniji, BiH... sudjelovali smo i na Gothia Cupu. Čak smo 11 puta predstavljali Hrvatsku na tom neslužbenom svjetskom omladinskom prvenstvu. Dvaput smo bili treći u konkurenciji 80 država. Nije to baš zanemariv uspjeh.

Tokić je skupljao iskustvo surađujući s ozbiljnim europskim sredinama poput Arsenala, Liverpoola, Bayerna, Salzburga, Norwich Cityja, QPR-a...

– To su kontakti putem kojih smo stekli brojna prijateljstva, ali i učili kako se radi po zadnjim svjetskim nogometnim trendovima.

Više od 30 klinaca iz NK Bubamare igra Prvu HNL juniora i kadeta, dokaz je to da Tokićev koncept itekako ima smisla. Zadnjih nekoliko godina Bubamara se sve više okreće Dalekom istoku. Tako je Tokić sa svojim momčadima u zadnjih godinu dana čak triput bio na turnirima u Kini.

– Tamo smo igrali na nekoliko turnira. Igrali smo s prvacima Kine, Japana, Koreje i Vijetnama. Naravno da su i oni vidjeli kako je naša škola konkurentna. Ne samo to već imamo nekoliko ponuda za posao u Kini. Stalno nas zovu. No, iskreno, teško mi se nakon 14 godina odreći ovog projekta u Bubamari. Ipak je to posebna razina emocija za nas u Prečkom. Imamo pozive iz Sjedinjenih Američkih Država. Nadam se da ćemo u bližoj perspektivi krenuti u pohod na američki kontinent – zaključio je Tokić.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.