Mate Barišić

Australski Hrvat pobjegao iz Lijepe naše i svijetu prepričao kako su se prema njemu ovdje odnosili

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija
Grad Zagreb
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Grad Zagreb
18.06.2020.
u 17:23
- Bilo mi je teško, često sam bio meta napada zato što sam Australac. I nije pomoglo moje znanje hrvatskoga jezika, kao niti hrvatska putovnica - ispričaš je Barišić
Pogledaj originalni članak

Mate Barišić, dijete australskih Hrvata, nažalost Lijepu našu nije upamtio po dobrome. Stigao je ovdje u nadi da će krenuti stopama Marka Viduke ili Joea Šimunića, a na kraju je pobjegao jer nije mogao podnositi što su mu činili.

A kako je rekao u razgovoru za portal The World Game, neprestano je bio meta šikaniranja zbog svog podrijetla, pa i unatoč tome što govori hrvatski jezik i ima hrvatsku putovnicu.

U Hrvatsku je stigao 2018. godine kao osamnaestogodišnjak, pridružio se U-19 momčadi Sesveta, ali unatoč tome što je zabio devet golova u jedanaest utakmica predsezone, uskoro su stvari krenule nizbrdo.

- U jednom smo trenutku bili drugi, a ja sam činio ono što se od mene tražilo, zabijao pogotke. Ali izgubili smo sljedeću utakmicu te se trener okomio na mene. Posvađali smo se i više mi nije davao priliku u momčadi.

Bilo mi je teško, često sam bio meta napada zato što sam Australac. I nije pomoglo moje znanje hrvatskoga jezika, kao niti hrvatska putovnica - ispričaš je Barišić, koji je 'pobjegao' u Sloveniju i pridružio se Krškom.

- Više nisam htio ostati u Hrvatskoj, sjediti na klupi i trpjeti go*na. Otišao sam u Sloveniju, u klub koji se mučio s financijama. Ondje me dočekalo puno korupcije, svlačionicu su vodili daleko više igrači negoli trener, a te sezone smo i ispali. 

Doduše, bilo je to zanimljivo okruženje, uz dosta talentiranih igrača, ali momčad je promijenila tri trenera u godinu i pol dana i naprosto nisam uspijevao doći na 'štih'- prepričao je mladić, koji se vratio kući kada je shvatio da ga misle poslati na posudbu u treću ligu.

Bio je toliko razočaran da se čak namjeravao ostaviti nogometa, ali je s 'loptanjem' ipak nastavio na nagovor oca. Potpisao je za  St Albans i u tom klubu ponovno osjetio strast prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, piše u nastavku The World Game.  

Mate Barišić

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

DU
Deleted user
18:11 18.06.2020.

Ovaj se toliko naljutio da je progutao loptu... U komadu.

DH
dalibor.hren
17:36 18.06.2020.

Biĺo bi dobro čuti i drugu stranu.

QO
qoxo
17:59 18.06.2020.

Ako je ovo za naslovnicu onda nam dobro ide