glazbena akcija Zlatka Turkalja

'Zimzeleno, a novo' – spaja stari i novi naraštaj domaćih glazbenika

Foto: Promo foto
zimzeleno a novo
Foto: Promo foto
zimzeleno a novo
26.10.2015.
u 12:13
Cilj je akcije očuvati hrvatsku glazbenu kulturu predstavljanjem važnih autora i pjesama mlađim generacijama, kazao je Turkalj.
Pogledaj originalni članak

U četvrtak 29. listopada u 12 sati u Bogovićevoj ulici u Zagrebu bit će predstavljena glazbena akcija Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT –HR 2) pod imenom Zimzeleno, a novo. Nakon toga će se od 14 do 16 sati s istoga mjesta uživo emitirati emisija Svijet diskografije – Hrvatska top lista.

Zimzeleno, a novo naziv je ploče na kojoj se nalazi deset pjesama, odnosno pet uspješnica (evergreena) u izvornim inačicama Kuća za ptice Gabi Novak, Sreća Josipe Lisac, Negdje postoji netko Drage Mlinarca, Stare ljubavi Tereze Kesovije i Svijet je moj Radojke Šverko, ali i obrade tih pjesama.

Zamisao je to urednika i voditelja Zlatka Turkalja koja se provodi u suradnji s diskografskom kućom Croatia Records i emisijom Music pub.

-Cilj je akcije očuvati hrvatsku glazbenu kulturu predstavljanjem važnih autora i pjesama mlađim generacijama. Objavljivanjem izvornih snimaka te njihovih obrada u akustičnim inačicama i u izvedbi mlađih glazbenika želi se podsjetiti na antologijske glazbene materijale, koji su u vrijeme nastanka bili korak ispred vremena i obilježili glazbenu produkciju 60-ih, 70-ih i 80-ih godina te ih vratiti u radijske i televizijske programe- rekao je Zlatko Turkalj.

-Kad mi je Turki iznio svoju ideju, odmah sam vidio da je to nešto što nam treba. Zimzeleno je pravi primjer ponovnoga otkrivanja odličnih pjesama. Mlađi su izvođači u potrazi za novim pjesmama, a glazbeni svijet pokazuje da se može uzeti i pjesma koja stoji u ladici i pokazati je svijetu u novome ruhu, na poseban i svakome izvođaču svojstven način- rekao je predsjednik uprave diskografske kuće Croatia Records Želimir Babogredac.

Novu verziju pjesme Sreća koju je sedamdesetih godina proslavila Josipa Lisac snimila je Antonela Doko, mlada pjevačica iz Rijeke. -Bravo! Ja ću reći bravo, bravo, bravo, petnaestogodišnja Antonela. Ja sam inače pjesmu preslušala dvadesetak puta, ako ne i više, i oduševljena sam- komentirala je Josipa Lisac.

Tereza Kesovija je 1976. godine snimila pjesmu Stare ljubavi, a za akciju Zimzeleno, a novo pjesmu je obradila grupa M.O.R.T. iz Sinja. -Prije svega čestitke na ovome lijepom i vrijednom albumu. Bravo! Sve mi je izvrsno. M.O.R.T.? Otkud im to ime, jesu li to inicijali njihovih imena? Sjajno su izveli Stare ljubavi, baš dobro! Uživala sam u slušanju, želja mi je da barem toliko uživaju i svi oni koji će na svoje gramofone staviti ovaj album zvan Povratak u budućnost- izjavila je Tereza.

Foto: Promo foto

Zagrebačka grupa Bang Bang uspješno je obradila pjesmu Svijet je moj autora Alfija Kabilja. -Ma izvrsno i vrlo pohvalno jer vi ponajprije cijenite našu baštinu te znate odabrati koje su pjesme bile u prošlim generacijama jako tražene i jako važne. Ideja je sjajna- rekao je Alfi Kabiljo.

-Drago mi je da je na ovu kompilaciju uvrštena pjesma Svijet je moj, za čiju sam izvedbu davne 1970. u Rio de Janeiru dobila posebnu nagradu. Bilo mi je iznimno ugodno surađivati s bendom Band Bang koji je dao svoje viđenje te pjesme- izjavila je Radojka Šverko.

Mladi glazbenici počašćeni su što su sudjelovali u ovome projektu koji spaja dva potpuno različita naraštaja Posebno ih veseli što je kompilacija objavljena na vinilu, mediju koji je sve omiljeniji i među mladim ljubiteljima glazbe.

Na prvome izdanju, vinilu akcije Zimzeleno a novo nalazi se i grupa Gatuzo s obradom pjesme Drage Mlinarca Negdje postoji netko. Legendarnu je pjesmu Arsena Dedića i Drage Britvića Kuća za ptice u akustičnoj verziji snimila zagrebačka kantautorica Queen of Sabe. -Uživala sam u stvaranju tako divne vinil-ploče. Kuća za ptice je prekrasna pjesma s tako dirljivim tekstom. Ima taj određeni retro štih u koji nisam željela dirati i zato sam se odlučila za intimniju, akustičnu verziju. Moram priznati da sam je radila s velikim emocijama, osjećala sam kao da je moja- izjavila je pjevačica Sabina Herman poznatija kao Queen of Sabe.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) posljednjih godina više pozornosti posvećuje hrvatskim autorima i izvođačima te promicanju mladih autora. „Ovaj je projekt samo nastavak tih naših nastojanja. Spojili smo različite generacije i tako dobre stare, kvalitetne i poznate pjesme s povjerenjem prepustili novim, mlađim i darovitim izvođačima da predstave svoje inačice tih pjesama i tako ih približe današnjim generacijama. Zlatko Turkalj i Croatia Records odradili su vrhunski posao, od odabira pjesama, izvođača do dizajna gramofonske ploče Zimzeleno, a novo“, rekla je glavna urednica Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) Jadranka Rilović.

>>Tereza Kesovija održala u Dubrovniku koncert posvećen Arsenu Dediću

>>Josipi Lisac uručena nagrada za pjesmu 'Tu'

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.