U 80. GODINI

Umro Branko Lentić, dokumentarist i prvi direktor Hrvatske televizije

Foto: HRT
Branko Lentić
Foto: HRT
Branko Lentić
14.02.2018.
u 18:15
Za njegova mandata uvedeni su kvizovi, snimane serije i počela je proizvodnja programa u boji. Nakon toga postaje vrhunski dokumentarist koji je iza sebe ostavio više od 200 filmova o običnim ljudima - radnicima, ribarima i seljacima.
Pogledaj originalni članak

U Zagrebu je u 80. godini umro poznati hrvatski novinar i dokumentarist Branko Lentić, objavio je HRT.  Među ostalim, bio je glavni urednik programa Televizije Zagreb i prvi direktor Hrvatske televizije.



Rođen 1938. u Milni na Braču, Branko Lentić na Televiziju Zagreb dolazi 1966. godine. Autor i urednik emisija za mlade, zahvaljujući talentu brzo se uspinje do glavnog i odgovornog urednika. Nakon sloma Hrvatskoga proljeća 1972. bio je prisiljen dati ostavku.

Za njegova mandata uvedeni su kvizovi, snimane serije i počela je proizvodnja programa u boji. Nakon toga postaje vrhunski dokumentarist koji je iza sebe ostavio više od 200 filmova o običnim ljudima - radnicima, ribarima i seljacima.

Posebno su zapaženi i nagrađivani "Dinamitaši" ,"Jozo i mnogi", "Bič s dva kraja" i "14 gnjevnih." Većina ih je otkupljena i prikazivana na četrdesetak svjetskih televizija.

Branko Lentić bio je iznimno važan i kao mentor mlađih novinara kojima je strpljivo otkrivao tajne zanata. Jedan je od osnivača dugovječne emisija Alpe-Dunav-Jadran, a bio je i presjednik konzorcija za koprodukciju dokumentarnih filmova. Dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva "Otokar Keršovani" za životno djelo.

U povodu smrti Branka Lentića na Prvom programu HTV-a večeras, nakon Dnevnika i Teme dana, u 20:05 prikazat će se njegov dokumentarni film iz 1969. "Zagreb, bijeli grad".

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

PR
pritiskovic
19:32 14.02.2018.

Počivaj u miru....pamtim tvoje sjajne dokumentarce...hvala ti.

GI
gii
21:15 14.02.2018.

Veliki profesjonalac i sjajan čovjek kao i njegov pokojni brat Ivo Lentić, povjesničar umjetnosti i konzervator, koji je spasio Varaždin od socialističkog betona zajedno sa suprugom Ivy Kugli.