kreativac

Tom Gretić: Lud sam za bolonjezom koji kuham četiri sata

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
17.02.2015., Zagreb - Tomislav Gretic, clan zirija u showu 3,2,1 kuhaj. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: RTL
tom gretić
Foto: Danijel Berkovic/Pixsell
12.04.2013., Rovinj - Otvorenje restorana Kantinon. Tom Gretic i Priska Thuring. Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL
Foto: RTL
tom gretić
21.02.2015.
u 17:30
Član žirija "3,2,1 - kuhaj" veliki je kolekcionar kuharica, priznaje da i danas radi greške u kuhinji, otkriva žali li što nije postao kipar a podijelio je i par savjeta kuharima amaterima Ne komplicirajte i ne spajajte, recimo, meso, čokoladu, naran
Pogledaj originalni članak

Kandidatima je spreman baciti namirnice s tanjura ako ih smatra suvišnima, ali isto tako neće štedjeti komplimente za jela i kandidate koji su ga oduševili. Tako bismo ukratko mogli opisati način na koji Tomislav Gretić ocjenjuje kandidate u RTL-ovu showu "3,2,1 - kuhaj" gdje je uz Željku Klemenčić i Tomislava Špičeka član žirija.

Oprezno s kreativnošću

– Čistoća, maštovitost i poštovanje namirnica moji su glavni kriteriji u ocjenjivanju jela kandidata – govori nam Tom i nastavlja odgovarati na naše pitanje koliko ovakav show pridonosi popularizaciji kulinarstva.

– Donosi popularizaciji gastronomije, ali možda je bolje reći da malo širi vidike i ljudi koji gledaju "3,2,1 - kuhaj" možda dobiju malo drukčiju percepciju o kuhanju. Ali sumnjam da radimo neki pionirski posao i širimo horizonte hrvatske gastronomije. Mislim da to i nije cilj showa koji je namijenjen zabavi i da ljudi vide kako se malo drukčije kuha i kako se kuha pod stresom – govori Gretić.

Kroz show, radeći sa zaljubljenicima u kulinarstvo, uočio je i koji postupci ih najčešće koštaju grešaka.

– Prevelika želja najveći je problem kuhara amatera, ljudi bi si trebali postaviti neke realistične ciljeve i onda polako početi graditi prema višim ciljevima, a ne doći u show i željeti kuhati kao Marco Pierre White (slavni britanski kuhar, op.a.) što na kraju završi jako loše – objašnjava Gretić i daje savjet kandidatima, ali i drugim kuharima amaterima.

– Opustite se, to je osnovno. Zatim, nemojte komplicirati. Prvo naučite osnovna i jednostavna jela pripremati i polako to graditi prema nečem višem. Ne pokušavajte biti kreativni tamo gdje ne treba i raditi recimo meso s čokoladom, narančom i hrenom jer to zajedno ne ide – upozorava kuhar koji je od 2007. godine do nedavno, bio je glavni chef luksuznog hotela Monte Mulini u Rovinju, a sada je u privatnim vodama. Prije dvadesetak godina, kada je trebao donijeti odluku o životnom pozivu, po glavi mu se vrzmala ideja da bude i kipar. Žali li danas što nije ostvario taj san?

– Ni za čim u životu nisam zažalio, pa tako ni za tim da postanem kipar. Mislim da sam napravio dobru karijeru u kuharstvu koje me provelo kroz svijet. Da sam bio kipar, možda bih kruha bio gladan i spavao pod savskim mostom. Zadovoljan sam ovim čime se bavim, a s druge strane kiparstvo mi može biti hobi – kaže. Kao chef radio je u hotelima diljem svijeta od Dubaija, Egipta, Züricha do Dubrovnika i Rovinja i svaki od ovih gradova obogatio ga je za nova iskustva. – Svako mjesto je podjednako utjecalo na moje kulinarstvo jer u svakom mjestu, gradu i hotelu gdje sam živio i radio naučio sam nešto novo. Ta raznovrsnost formira nas kao kuhare u određenom smjeru i mislim da je širina vrlo bitna, a to uključuje upoznavanje što više namirnica, kultura i tehnika kuhanja sa što više prehrambenih navika jer se iz toga crpe ideje i na kraju postaje se boljim kuharom – kaže kuhar. Nakon što cijeli radni dan provede uz štednjak, uvijek ima volje i živaca za kuhanje kod kuće. – Veliki sam ljubitelj stvari koje treba dugo kuhati da bi rezultat bio izvrstan, nešto što se kuha šest sati nije mi problem kuhati. Doma radim stvari koje inače ne radim u restoranu jer à la carte restoranska kuhinja je možda malo kompleksnija od onoga što bih želio doma kuhati. Pacijent sam za bolonjezom, doma ga kuham četiri sata, jednostavne stvari pokušavam napraviti najbolje što mogu. I uvijek kuham za nekog jer inače sam za sebe nemam ni volje ni želje kuhati – otkriva Tomislav.

I profesionalci presole jelo

U kućnoj biblioteci Toma Gretića prevladavaju kuharice jer je, priznaje, nekada bio ovisan o kupnji kuharica. A pridržava li se recepata kada kuha? – Iz kuharica crpim inicijalnu ideju i priznajem da mi se i sada dogodi da mi nešto ne ispadne dobro. U kuhinji u kojoj ima deset kuhara dogodi se da se dva puta nešto posoli, tko radi, taj i griješi – govori Gretić. Krajem prošle godine u medijima je procurila vijest o Tomovu razvodu od supruge Priske, također kuharice. Tada nije bio raspoložen za razgovor na tu temu. Dva mjeseca poslije objave te informacije pitamo ga stoji li još uvijek iza svoje izjave kako je za kuhare besmisleno tražiti supružnika izvan branše. Gretić odlučno odgovara: – Ne stojim više iza te izjave.

>>Gretić dobio slom živaca zbog Ivanove fritaje

>>Tom Gretić: Nismo se razveli već razdvojili 

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

LO
lojtra1
19:19 21.02.2015.

Ako zaista kuha bolonjez 4 sata ne čudim se da ga je ostavila žena!

HR
hrxxx111
19:51 21.02.2015.

U njegovom restoranu na rucak cekas samo 3 dana.

DU
Deleted user
20:27 21.02.2015.

da po pesu 3 do 4 sata ali radio si ti njih i za 10 minuta