Glazbenicima isplaćeno 72,4 mil. kn!

Evo tko najviše zarađuje na naknadi za autorska prava

Foto: Pixsell
zamp
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
neno belan
Foto: Tino Jurić/Pixsell
Massimo
Foto: Facebook
severina
Foto: Tino Jurić/Pixsell
Tonči Huljić
18.07.2014.
u 11:16
Među deset najplaćenijih su Miro Buljan, Boris Đurđević, Ante Pecotić, Gibonni, Neno Belan, bračni par Huljić...
Pogledaj originalni članak

Televizijski i radijski eter posljednjih je dana okupiran kampanjom “Autori čine svijet ljepšim”. A da društvo ipak cijeni svoje autore, barem one glazbene, govore i najnoviji podaci ZAMP-a za 2013. godinu prema kojem je od naknada za autorska prava prikupljeno 104,6 milijuna kuna, od čega će 72,4 milijuna biti isplaćeno autorima (razlika se izdvaja za poslovanje ZAMP-a i socijalnu i kulturnu namjenu).

Naknada je to za sve pjesme emitirane u medijima ili izvedene na koncertima i priredbama, a u prošloj godini zabilježeno je više od 8,1 milijun izvođenja za 238.460 autorskih djela.

Najveći dio naknada prikupljen je na ime prava javnog priopćavanja, čak 93,3 milijuna kuna. Zanimljivo je da je u prošloj godini zabilježen skok u razredu koncerata gdje prikupljena naknada iznosi 7,4 milijuna kuna u odnosu na 5,3 milijuna iz prethodne godine.

Velike isplate

A tko su oni koji imaju najviše razloga za trljanje rukama? Među deset najizvođenijih autora smjestila se već poznata ekipa – Ante Pecotić, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić Hus, Miro Buljan, Neno Belan, Nenad Ninčević, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Zdenko Runjić i Zlatan Stipišić Gibonni.

Foto: Pixsell

Lista je slagana po abecednom redu da bi se zaštitili privatni podaci o točnoj zaradi pojedinih autora, ali, kako doznajemo, pojedini honorari nekih autora navodno iznose i nekoliko stotina tisuća kuna.

I u Danskoj nas slušaju

Što se tiče najizvođenijih pjesma, to su Massimo i ”Suze nam stale na put" (Predrag Martinjak), Parni valjak i “Samo da znaš” (Husein Hasanefendić Hus) te Natali Dizdar (Dino Šaran i Đani Pervan) i njezin “Grijeh”. Najprodavaniji albumi u prošloj godini bili su “Ora et labora” Marka Perkovića Thompsona, “Tišina mora” Olivera Dragojevića te Severinin “Dobrodošao u klub”. Najizvođenija strana pjesma u protekloj godini bio je hit „Get Lucky“ u izvedbi Daft Punka i Pharrella Williamsa.

Foto: Tino Jurić/Pixsell

Klasična diskografija nastavlja pad pa je tako na ime autorskih naknada prikupljeno 1,14 milijuna kuna u odnosu na 1,17 prethodne godine. Iako mnogi ističu predsjednika Ivu Josipovića kao jednog od autora koji profitira radom ZAMP-a, doznajemo da njegova naknada za klasična djela nije ni blizu vrha najprofitnijih i iznosi desetak tisuća kuna.

Iz inozemstva je, od sestrinskih društava koja na svojim teritorijima prikupljaju naknade za hrvatske autore i nositelje prava, prikupljeno 5,2 milijuna kuna – što je također blagi rast u odnosu na godinu prije. Zemlje koje su Hrvatskoj isplatile najviše autorskih prava očekivano su susjedne – Srbija, Mađarska, Slovenija, Makedonija, ali na petom je mjestu – iznenađujuće – Danska.

>>Severina protiv Rozge – čiji će singl postati pravi ljetni hit?

>>Jelena Rozga pokreće svoj glazbeni reality show!

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 48

LE
LeonardS
12:09 18.07.2014.

Umoljava se država da im plaća socijalno i mirovinsko kao zaslužnim građanima te da im osigura stanove

Avatar Hulk007
Hulk007
12:20 18.07.2014.

Oni bi trebali plaćati onome tko sluša to smeće od glazbe!

SI
Sinatra
11:58 18.07.2014.

zar naš drago predsjednik Josipović nije među prvih deset?