Bio je inspiracija mnogima

Svijet mode ostao je bez još jedne ikone, preminuo je dizajner Issey Miyake

Foto: KIM KYUNG HOON/REUTERS
FILE PHOTO: Japanese designer Issey Miyake talks to reporters at the exhibition "U-Tsu-Wa" in Tokyo, Japan
Foto: KIM KYUNG HOON/REUTERS
FILE PHOTO: Japanese designer Issey Miyake poses at a photo opportunity at the exhibition "U-Tsu-Wa" in Tokyo, Japan in 2009
Foto: STEPHANE MAHE/REUTERS
FILE PHOTO: Issey Miyake show at Paris Fashion Week
09.08.2022.
u 15:19
Karijera Isseyja Miyakea protezala se kroz više od pola stoljeća, a poznat je po kreacijama inspiriranima tehnologijom i parfemima.
Pogledaj originalni članak

Japanski modni dizajner Issey Miyake, utemeljitelj istoimene modne kuće, umro je u dobi od 84 godine, objavili su u utorak mediji. Miyake je umro od karcinoma 5. kolovoza, objavila je agencija Kyodo.

"Umro je 5. kolovoza navečer", rečeno je iz njegovog ureda u Tokiju, bez dodatnih detalja. Karijera Isseyja Miyakea protezala se kroz više od pola stoljeća, a poznat je po kreacijama inspiriranima tehnologijom i parfemima. Rođen je u Hirošimi 1938. pa je kao dječak svjedočio eksploziji atomske bombe u tom japanskom gradu.

O tome je progovorio u intervjuu tek prije desetak godina, jer nije želio da se o njemu govori kao o "dizajneru koji je preživio atomsku bombu".

"Kada zatvorim oči, još uvijek vidim stvari koje nitko ne bi trebao doživjeti: svijetlu crvenu boju, crni oblak odmah nakon toga, ljude koji trče u svim smjerovima očajnički pokušavajući pobjeći - sjećam se svega", rekao je Miyake. "U roku od tri godine, moja majka je umrla od radijacije", dodao je.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.