zdravlje je hit

Spektakularan uspjeh! Projekt Večernjeg lista i Sanje žuljević ruši sve rekorde

Foto: PR
Foto: Vecernji.hr
Sanja Žuljević
01.12.2018.
u 14:00
112.400 pregleda imaju emisije Sanje Žuljević na Facebooku Večernjeg lista, a 65.825 puta pregledane su sve četiri epizode na našem portalu.
Pogledaj originalni članak

“Male tajne velikih rezultata Sanje Žuljević“ – zajednički projekt Večernjeg lista i portala LeeZona trenerice Sanje Žuljević doživio je neviđen uspjeh! Publika je na našem portalu i Facebooku četiri videa, preračunato, gledala čak 182 dana, što smatramo doista spektakularnim uspjehom!

Tema koja je predstavila kako kvalitetno gubiti kilograme i kako se posvetiti zdravijem životu očito je pogođena jer je gledanost bila rekordna – videi su pregledani 112.400 puta te imaju 182 sharea na Facebooku. 65.825 puta gledane su ukupno sve četiri epizode u playeru što znači da su gledatelji pred kompjutorom gledajući savjete proveli ukupno 4368 sati. Naravno, gledanje na portalu vecernji.hr traje i dalje...

Tijelo čuva rezerve

Što smo još naučili od trenerice koja je ljudima pomagala da skinu više od 100 kilograma? Za sakupljački mod znate, ali vjerojatno ne po imenu. Riječ je o nečem što se dogodilo vjerojatno svakome tko je želio naglo smršavjeti – skinuti makar jedan konfekcijski broj.

Prestali ste jesti i očekujete da ćete se istopiti. No tijelo ne funkcionira tako – ono čuva rezerve. Ne smijete preskakati obroke jer je sakupljački mod pod nadzorom sustava za preživljavanje i svaki put kad na određeni način svojem tijelu govorite da nemate dovoljno hrane, energije, bilo čega što ugrožava sustav za opstanak, on će uključiti sakupljački mod i nećete gubiti kilograme.

Osim nepreskakanja obroka, ne smijete unositi tzv. prazne kalorije – one koje će napuniti vaš želudac, a neće nahraniti vaše stanice koje onda neće moći obavljati svoje funkcije. Koje su to “prave kalorije“? Tu dolazimo do tzv. svetog trojstva u prehrani kojeg se, kako samo ime kaže, moramo pridržavati – prvo je živa namirnica – sve svježe voće i povrće, druga je neki izvor proteina, bilo životinjskog, bilo biljnog, primjerice riba, meso, jaja, sir i pod treće – zdrava mast čiji izvori mogu biti iz orašida, sjemenki, iz nerafiniranih ulja, avokada... Znači – ne hranite želudac, hranite stanice. Jeste li znali da su opuštanje i zabava izuzetno važni za zdrav život?

Stres sabotira gubitak

Stres, naime, izaziva hormonalnu reakciju i odgovor tijela je da sabotira gubitak kilograma, znači ako želite smršavjeti i općenito biti zdravi – ne smijete biti pod stresom. Pravilo po kojem biste trebali živjeti jest 80/20. Znači osamdeset posto vremena živite zdravo, hranite se pravilno, idete na treninge, a u ovih dvadeset posto priuštite si nešto ljenčarenja, nešto čime ćete zasladiti život i nagraditi se poput čokolade ili odlaska na pivo.

Jedna od najzanimljivijih stvari koju je Sanja pokazala je kako gubiti kilograma dok spavate – uz pomoć bazalnog metabolizma, što je količina kalorija koja se potroši u stanju potpunog mirovanja. No možete ga ubrzati povećanjem unosa proteina, povećavanjem broja obroka i intenziviranjem fizičke aktivnosti tijekom dana barem malim stvarima, primjerice koristite stepenice umjesto lifta, prošećite se nekoliko stanica koje biste inače išli javnim prijevozom.

Usto postoje i posebni treninzi za njegovo ubrzavanje nakon kojih je tijelo još dugo u povećanoj potrošnji. Svaki dan planirajte što ćete jesti idući – i to rasporedite na svaka četiri sata kako biste pojeli barem pet obroka, naravno, po „svetom trojstvu“. Odmor je također jako bitan – dok spavamo, tijelo se regenerira, rekonstruira i sve ono što ste napravili za njega preko dana. Drugim riječima – ako samo vježbate, hranite se zdravo, a nedovoljno se odmarate, procesi će se usporiti, vaš program mršavljenja bit će zaustavljen, tijelo će početi jesti mišiće, a masti će se i dalje zadržavati. Za vodu znamo da je potrebna, no zna se točno koliko je trebate piti: na svakih 25 kilograma vlastite mase trebate popiti jednu litru vode. No znate li da je ne smijete piti uvijek? Za vrijeme jela nikako, kao ni pola sata do sat nakon jela jer tako razrjeđujete želučanu kiselinu i usporavate probavu. Vodu pijte između i na početku obroka.

Pogledajte emisiju trenerice koja je pomogla drugima da skinu i do 100 kilograma. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

AU
andrea.urch.1
01:06 03.12.2018.

Odraditi jedan trening pa si uzmite za pravo negativno komentirati. Ili ajmo ovako kladim se na sebe da vas svo troje negativnih komentatora nakon određenog programa od 6 tjedana "potučem' u sklekovima i trbušnjacima koje mogu napraviti. Plus sigurno sam bliže svojoj idealnoj težini nego vi.

AR
Artukovic
15:01 01.12.2018.

Hvalite me usta moja.....hahaha....smjesni ste.

DU
Deleted user
14:21 01.12.2018.

Koliko godina rade te dva partnera zajedno? 4 jedna? I već ve uspješno. Cijela zemlja očarana uspjesima. E vidite ova statistika ili izjava je najvjerovatnije fake news.