Njemački bend Gregorian koncertom u Berlinu proslavio 10 godina postojanja

Snimali su glazbu za film o Harryju Potteru, a u prosincu dolaze u Zagreb

Foto: Promo
Gregorian2
Foto: Promo
Grupa Gregorian
Foto: Promo
gregorian2
27.11.2009.
u 13:38
Nasljednici Enigme koji pjevaju obrade rock i pop hitova u gregorijanskom koralu imaju brojne obožavatelje diljem svijeta, a u sklopu svjetske turneje 9. prosinca nastupaju u dvorani Vatroslav Lisinski, a poslije koncerta u Berlinu njihovi članovi dali su intervju za Večernji list.
Pogledaj originalni članak

Grupa Gregorian, senzacija čiji je dolazak u Hrvatsku nekoliko puta bio najavljivan, a potom neslavno otkazivan, konačno će i hrvatsku publiku počastiti svojim nastupom 9. prosinca u dvorani Vatroslav Lisinski. Riječ je o njemačkom bendu koji njeguje poseban glazbeni izričaj i klasike popa i rocka obrađuje kroz srednjovjekovni melos gregorijanskih korala. U njihovu repertoaru su hitovi poznatih glazbenih imena kao što su U2, Depeche Mode, Gwen Stefani, Guns'N'Roses, Snow Patrol, Coldplay i mnogi drugi. U Hrvatsku dolaze u sklopu svoje svjetske turneje, a u ponedjeljak su koncertom u Berlinu proslavili 10 godina svojeg djelovanja uoči kojeg su Chris Tickner i Ted Hands, dvojica pjevača koji su u bendu od njegova nastanka, čitatelje Večernjeg lista počastili intervjuom i najavili im što ih u Zagrebu čeka.

– Strašno nas veseli dolazak u Hrvatsku jer čuli smo da je kod vas publika divna. A ono što im pripremamo ne bismo nazvali samo koncertom, to je više spektakl. Spoj odlične glazbe, showa i vizualno fantastičnog kazališta – tvrde pjevači. Zanimljiva činjenica je da iako se Gregorian vodi kao njemački bend, svih osam pjevača, uljepšanih s Amelijom Brightman, sestrom popularne pjevačice Sarah Brightman, i tri glazbenika su Britanci, a Frank Petersen, čovjek koji je cijelu ideju osmislio, je Nijemac.

– Cijeli ovaj uspješan projekt proizašao je iz globalno poznatog projekta Enigme koji je osmislio naš vođa i genijalac Frank Petersen – priča Ted Hands i nastavlja:

– Za jednog posjeta Španjolskoj Frank je šetao slušajući rock glazbu i prošavši pored katedrale kroz zvuk na svojem walkmanu načuo je u pozadini svećenike kako pjevaju gregorijanske korale te je nastala ideja za našu glazbu.

Od osnutka Gregorian je svojim "božanskim rockom" i nastupom u svećeničkim haljama osvojio brojne obožavatelje diljem svijeta. Zanimljivo je da osobito puno poklonika imaju u Aziji gdje ih slušaju sljedbenici svih vjera bez obzira što znaju da je gregorijanski koral produkt katoličke vjere. No Gregorijanci i za to imaju objašnjenje.

– To je forma spiritualne i meditativne muzike koja se ne veže nužno uz katoličanstvo, a ugodom koju kod slušatelja stvara služi im kao duševni odmak od teškog života i realnosti. Osim toga u svijetu koji se u kaosu i brojnosti svega bori da nađe neku srednju orijentaciju, čini se da smo svojim stilom pogodili sretan kompromis i popunili neku rupu koja je ljudima nedostajala – kaže Chris Tickner i u maniri britanskog humora dodaje:

– A osim toga čini se da ljudi doista vole gledati dečke u haljinama!

Njihovu vrijednost prepoznao je i Vatikan, pa su na poziv pape Benedikta XVI. nastupili u Izraelu na sammitu za bolje razumijevanje među vjerama svijeta. A osim tog koncerta kao jedan od najspektakularnijih pamte onaj u Biblosu u Libanonu. Aktualni koncertni tempo im je nastup svaki drugi dan u drugoj državi svijeta, no 23. prosinca završit će svoju turneju i vratiti se u Englesku svojim obiteljima za Božić. No i kada su kod kuće ne miruju već rade punom parom pa su primjerice snimili i glazbu za film o Harryju Potteru u malo je reći kultnom Abbey Road studiju u Londonu, a čeka ih i potpisivanje senzacionalnoga trogodišnjeg ugovora za stalne nastupe u Las Vegasu. U Hrvatskoj većina njih nikada nije bila ni privatno, osim Chrisa Ticknera koji je kod nas doživio jedinstveno iskustvo.

– Vašu zemlju posjetio sam u doba dok je još Tito bio živ. Bio sam mlad i vraćao se iz Grčke, a u prolasku smo stali u Zadru. Uz cestu je stajala mlada djevojka s natpisom "sobe". Nije znala engleski, nismo se razumjeli, ali bila je strašno lijepa i kod nje smo neplanirano ostali tjedan dana. Znači moje hrvatsko iskustvo je lijepo i nadam se da će opet biti takvo - kaže Chris.

A prije Amerike i Božića, presretni što smo prvi koji ih nisu pitali jesu li doista svećenici, veseli dečki obećavaju poseban nastup i dobru zabavu, a sve što od organizatora koncerta traže kako bi bili još bolji je odlična večera prije izlaska na pozornicu!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.

Još iz rubrike Showbiz