25. sff

Slavni redatelj: 'Srce Sarajeva jače je od ideologija i nacionalizma'

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
17.08.2019.
u 12:54
Ove godine za nagrade Srce Sarajeva u natjecateljskim programima ukupno će se natjecati 53 filma. U četiri selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – čak 22 filma će zabilježiti svjetsku premijeru, četiri filma međunarodnu premijeru, 25 regionalnu i dva bosanskohercegovačku premijeru.
Pogledaj originalni članak

Sarajevo je sinoć po 25. put središte filmskog svijeta. Svečanom projekcijom filma "Sin" Ines Tanović otvoren je festival na kojem će biti prikazano ukupno 270 filmova u 18 različitih programa iz 56 zemalja. Ove godine za nagrade Srce Sarajeva u natjecateljskim programima ukupno će se natjecati 53 filma. U četiri selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – čak 22 filma će zabilježiti svjetsku premijeru, četiri filma međunarodnu premijeru, 25 regionalnu i dva bosanskohercegovačku premijeru.

Prije otvaranja brojne zvijezde iz svijeta filma šetale su se novim crvenim tepihom umjesto klasičnog red carpeta. Riječ je o tradicionalnom bosanskom ćilimu na kojem su elementi s ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine. 

- Iznimna nam je čast da je ove godine festival otvorio domaći film "Sin", čime bosanskohercegovačka kinematografija još jednom pokazuje svoju kvalitetu. Iza nas su brojne nagrade na festivalima, a najveća je, naravno Oscar kojeg je dobio Danis Tanović - kazao je Mirsad Purivatra - direktor festivala. 

Jedan od onih koji je ostvario malu, ali zapaženu ulogu u filmu "Sin" je Emir Hadžihafizbegović, koji je na crvenom tepihu najavio i kako će uskoro producirati novi film Pjera Žalice.

- U "Sinu" sam bio više potpora mladim glumcima predvođenih Dinom Bajrovićem. Ies je napravila sjajan film koji tematizira odnose u obitelji, koja je svima posljednja oaza. Drago mi je da je SFF doživio četvrt vijeka, ja sam rastao s ovim festivalomi tu imao petnaestak filmova. Gospodinu Purivatri i njegovoj ekipi želim da se ne umore i da nastave s odličnim radom - kazao je Hadžihafizbegović. 

Prije projekcije filma "Sin" dodijeljene su i dvije specijalne nagrade "Srce Sarajeva" redateljskim velikanima Pawelu Pawlikowskom i dvostrukom Oskarovcu Alejandru Gonzálezu Iñárrituu. Obojica će ove godine imati i svoja predavanja na festivalu, pa ćemo iz prve ruke moći čuti sve o nastanku njihovih filmova. 

- Moja poveznica sa Sarajevom počela je još početkom osamdesetih kad me oduševio Kusturičin film "Sjećaš li se Doll Bell". Prije rata sam godinama dolazio u Sarajevo, i već sam tada znao da je ovo grad jakog srca. To je srce zaista jako, jače od ideologija, nacionalizma, različitih stvari iz povijesti. Ovaj festival je nešto što to oslikava - kazao je Pawlikowski. Za razliku od njega, Iñárritu je prvi put u Sarajevu. 

- Pozivan sam nekoliko puta tokom godina, ali iz profesionalnih i ličnih razloga nisam mogao. Uvijek sam sanjao o tome da dođem u Sarajevo i sada taj san proživljavam. Ovdje sam sa suprugom, kćerkom i prijateljima. Ovu čast dijelim sa svojim dragim prijateljima Pawlikowskim i Danisom Tanovićem - rekao je slavni redatelj. 

Osim projekcija filmova i masterclaasova, u Sarajevu je i bogat popratni program.  A ako vam ni to nije dosta, svaku večer sarajevske ulice prepune su ljudi i brojnih zabava, kao u najvećim svjetskim metropolama...

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

ME
medvedgrad
13:16 17.08.2019.

Sarajevo centar netolerancije i mrznje!

AG
Agricola
14:00 17.08.2019.

Sarajevo je priuje rata bio višenacionalan grad a nakon rata jednonacionalan. Toliko o "nacionalizmu"...

Avatar Mi sami
Mi sami
13:51 17.08.2019.

Zeleno srce centar netolerancije prema kršćanima.