izgubila skrbništvo

Severinu podržali i članovi inicijative #spasime: 'Ovo nije i ne može biti u interesu djeteta'

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Foto: Borna Filić/PIXSELL
29.11.2019.
u 12:56
Oglasile su se nakon što je Općinski građanski sud u Zagrebu donio privremenu mjeru prema kojoj njezin sin mora živjeti s ocem te će se otac Milan Popović samostalno brinuti o zdravlju i obrazovanju djeteta.
Pogledaj originalni članak

Nakon brojnih poznatih Hrvatica, Severini su podršku dali i članovi inicijative Spasi Me koju je pokrenula Jelena Veljača, nakon što je Općinski građanski sud u Zagrebu donio privremenu mjeru prema kojoj njezin sin mora živjeti s ocem te će se otac Milan Popović samostalno brinuti o zdravlju i obrazovanju djeteta.

"Kao žene, majke, građanke i inicijativa #spasime, smatramo da je radikalno odvajanje djeteta od primarnog skrbnika s kojim je proveo većinu života trauma i emocionalno nasilje nad djetetom. Opravdanje za takav postupak može se vjerujemo naći samo u zlostavljanju djeteta od strane tog istog skrbnika. Mi dakako ne znamo što se događalo u šest godina procesa ni što stoji u presudi te s pravne strane ne možemo dati komentar. Ali odvajanje djeteta od majke koje je sedam godina živo zdravo i sretno je krajnja mjera koja je opravdana samo u slučaju zlostavljanja", napisali su te dodali.

"U konkretnom slučaju svjedočimo zdravom, sretnom i prekrasnom dječaku koji je cijeli svoj život proveo živeći s majkom i uz majku, stoga, ne ulazeći u postupak u tijeku, smatramo da odvajanje djeteta od majke s kojom je živjelo cijeli život nije i ne može biti u najboljem interesu djeteta te mora biti zadnja mjera u zaštiti interesa prava djeteta, što se vjerujemo događa kod najtežih slučajeva zanemarivanja i zlostavljanja djece. Ako to nije slučaj, radi se o nečemu o čemu žrtve u grupi #spasime svjedoče svakodnevno, stoga razumijemo da se žrtve institucionalnog nasilja mogu poistovjetiti sa Severinom Kojić kao simbolom. I dalje se borimo za prava svih žrtava nasilja", stoji u priopćenju.

Podsjetimo, Severina Kojić, kako neslužbeno doznajemo, nekoliko minuta poslije 20 sati dovela je svog sina u zagrebački kvart Horvatovac na adresu njegova oca Milana Popovića

Pjevačica je tako ispoštovala privremenu mjeru koja je danas izrečena na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. Naime, sutkinja Tea Golub danas je donijela privremenu mjeru i u presudi je odlučila da Aleksandar živi s ocem te da se otac samostalno brine o zdravlju i obrazovanju djeteta. 

Neslužbeno doznajemo kako se Milan Popović odlučio odreći bilo kakve alimentacije od Severine. Ali Popović će morati poštovati taj dio sudske odluke. Kako doznajemo, u situacijama kao što je slučaj Severine Kojić i Milana Popovića u borbi za skrbništvo donose se tri rješenja. Jedno rješenje odnosi se na to kome pripada skrbništvo, drugo je rješenje koliko često drugi roditelj može viđati dijete i treće rješenje je visina novčane naknade kojom sud želi zaštiti dijete.

Minimalna naknada je 1200 kuna koju sud dodjeljuje djetetu i pritom sud u ovakvim slučajevima nikada ne ulazi u imovinsko stanje djeteta. Taj iznos alimentacije sud je odredio i Severini i ona će je morati isplaćivati Popoviću. 

Pogledajte kronologiju od ljubavi do rata Severine i Milana:

 

 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

EL
Elektra268
13:03 29.11.2019.

Eto, ako je itko i sumnjao u ispravnost i etičnost presude, sada je sve jasno... Ako te Februarka podrži, u krivu si!

DO
dopizdilomi
13:22 29.11.2019.

Da li se udruge tako pokreću i javljaju kada otac ostaje bez djeteta? Ovdje ne vrijedi ravnopravnost spolova.

ZA
!zagreb!
13:02 29.11.2019.

Ovo je odvojeni proces kao i svaki drugi u ovakvim slučajevima. Zašto ne bi otac dobio dijete!? Valjda svi imamo jednaka prava! A u ovakvim slučajevima je 90% presuda majci. Put da bi žene bile jednake u društvu nije da muškarcima smanjiš prava.