U 80. GODINI

Preminula Ljiljana Sedlar, glumica koju pamtimo po ulozi u 'Boljem životu'

Foto: Screenshot
Ljiljana Sedlar
Foto: Screenshot
Ljiljana Sedlar
Foto: Screenshot
Ljiljana Sedlar
23.03.2023.
u 16:11
Sedlar je najpoznatija po ulozi Dude Pavlović, vječno namrgođene punice Saše Popadića u kultnoj seriji "Bolji život". Ljiljana se pojavila u 20 epizoda poznate serije. Poznata je i po ulozi u filmu "Kaži zašto me ostavi". Posljednju ulogu odigrala je 1998. u ostvarenju "Vraćanje" u kojem je tumačila lik majke Nikoline djevojke, nakon čega se povukla
Pogledaj originalni članak

Srpska glumica Ljiljana Sedlar preminula je u 80. godini nakon kraće bolesti, potvrdili su njeni prijatelji srpskim medijima. 

Glumica je najpoznatija po ulozi Dude Pavlović, vječno namrgođene punice Saše Popadića u kultnoj seriji "Bolji život". Ljiljana se pojavila u 20 epizoda poznate serije. Poznata je i po ulozi u filmu "Kaži zašto me ostavi". Posljednju ulogu odigrala je 1998. u ostvarenju "Vraćanje" u kojem je tumačila lik majke Nikoline djevojke, nakon čega se povukla.

Bila je dugogodišnja članica Beogradskog dramskog pozorišta. Bavila se kulturno-umjetničkim radom u društvenim organizacijama.

Jedno vrijeme bila je i ravnateljica Beogradskog dramskog pozorišta.

Prvu ulogu na velikom platnu ostvarila je 1968. godine u filmu 'Pod staklenim zvonom', a kasnije je glumila i u 'Žikinoj dinastiji', 'Otpisanima', 'Špijunima na štiklama', 'Razvodu na određeno vreme'...

Podsjetimo, "Bolji život" bila je jedna od najpopularnijih serija bivše Jugoslavije. U glavnoj ulozi je beogradska obitelj Popadić, koju čine otac, majka, i njihovo troje djece. Kroz 82 epizode prikazane su njihove borbe s raznim problemima u životu. Iako je u biti komedija, serija sadržava i elemente drame. Serija se sastoji od dva ciklusa: u prvom (1987. – 1988.) snimljeno je 47 epizoda, a u drugom (1990. – 1991.) 35 epizoda.

Scenaristi su Siniša Pavić i Ljiljana Pavić, a redatelji Aleksandar Đorđević (22 epizode, 1987.), Mihailo Vukobratović (82 epizode, 1987. – 1991.) i Andrija Đukić (25 epizoda, 1987. – 1988.) .

Glavne uloge u "Boljem životu" igrali su Ceca Bojković, Marko Nikolić, Lidija Vukićević, Dragan Bjelogrlić i Boris Komnenić. Autor serije jednom je prilikom izjavio kako  je uredništvo Javnog servisa svojevremeno odlučilo prestati s emitiranjem kultnog filma "Bolji život" zbog loših kritika.

GLAZBENA SENZACIJA

Samoana objavila je prvi singl na hrvatskom jeziku, poslušajte "Kuću od neba i sunca".

Prvi službeni singl na hrvatskom jeziku za njih je ostvarenje snova i emotivno su vezani uz poruku pjesme budući da uz Samou i Novi Zeland, trećim domom zovu upravo Hrvatsku koja im je toliko pružila. Pjesma je posvećena cijeloj hrvatskoj dijaspori koja je otišla u potrazi za boljim životom, no u srcu zna da je najveća sreća tamo gdje je dom, u toj „skromnoj kući od neba i sunca“

- Nakon što je sedma epizoda prikazana u dnevnim novinama, uslijedio je negativan komentar serije. Najviše primjedbi autor teksta imao je na glavne likove za koje je napisao da "nisu moralne gromade" i dodao da ne razumije u kojem smjeru će se radnja nastaviti - počinje priču Pavić i dodaje da je nakon te kritike RTS hitno sazvao sastanak.

- Uredništvo me zamolilo da skratim scenarij i što prije završim seriju. Iznervirao sam se i rekao im: "Što se mene tiče, možete odmah prestati s emitiranjem. Neću vam dopustiti da mi se miješate u posao!" Bio sam odlučan odustati od tog projekta.

Pavić je kazao da se ubrzo sve promijenilo, kada je "Bolji život" počeo rušiti sve rekorde gledanosti.

- Sjećam se da sam 1987. godine u stan uveo fiksni telefon i da je zvonio bez prestanka. Nazvali su me svi prijatelji i rekli da im se "Bolji život" jako sviđa. Jedan dobar prijatelj mi je rekao da ga u hotelu nema tko poslužiti jer je cijelo osoblje sjedilo u TV sobi i gledalo avanture obitelji Popadić. Zbog dobrih reakcija publike, čelnici RTS-a odlučili su nastaviti snimanje - rekao je scenarist i dodao kako je bio malo plaćen.

-  Dobio sam mali honorar. Kao i uvijek, producenti su imali novaca za sve samo ne za scenarij. Tekst im je bio posljednja rupa na svirali, tako da sam dobio novac po nekoj tarifi koja nije mijenjana deset godina - rekao je Pavić. 

VIDEO: Stavros nam se javio jutros iz bolnice i otkrio kako se osjeća: Idem na zračenje, jako mi je loše

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Duupin
18:14 23.03.2023.

Ne razumem, tko što odakle

CR
CroViper
19:00 23.03.2023.

Opet u službi libtardske politike "sjedinjenja"...

EZ
ezer
00:12 24.03.2023.

gdje su joj se izgubili Branka i Mirko?

Još iz rubrike Showbiz