'birtijaška glazba'

Mejašima otkazan koncert u Puli, stigao i odgovor grada: 'Nismo im ništa zabranili, prevelik je interes'

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Vodice: Koncert Mejaša u sklopu CMC festivala
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Vodice: Koncert Mejaša u sklopu CMC festivala
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zapreši?: Na Rujanfestu nastupila grupa Mejaši
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zapreši?: Na Rujanfestu nastupila grupa Mejaši
Foto: Petar Glebov/Pixsell
30.03.2023.
u 12:21
U odgovoru na naš upit iz Grada Pule poručili su da je interes za održavanje programa u svim prostorima kulturno-povijesnih spomenika u Gradu Puli u 2023. godini znatno je veći od broja raspoloživih termina te je bila nužna selekcija programa koji će se održati.
Pogledaj originalni članak

Grupa Mejaši 1. srpnja je trebala održati koncert ispred Kaštela u Puli, ali prije nekoliko dana od organizatora su doznali kako je njihov koncert otkazan, a Nikola Bosilj iz Mejaša u srijedu nam je ispričao i kako se cijela situacija odvijala i što su organizatoru iz Grada Pule poručili kad su rekli da neće izdati dozvolu za ovaj koncert.

- Trebali smo 1. srpnja održati koncert u Puli i prije desetak dana nam je organizator otkazao nastup jer su u gradskom povjerenstvu naveli da je to birtijaška glazba. Mi smo tražili objašnjenje od Grada Pule što je razlog zbog kojeg je koncert otkazan, ali nismo dobili još nikakav odgovor i sada se nameće pitanje do kada mi ne smijemo nastupati u Puli jer smo i prijašnjih godina svirali u Istri i u Puli. Mi promoviramo hrvatsku glazbu i hrvatski tradicionalni instrument tamburu i sviramo po cijelom svijetu i naša glazba i instrument tambura su svugdje dobrodošli osim izgleda ispred Kaštela u Puli - objasnio nam je jučer Bosilj.

Poslali smo upit i gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću te smo ga pitali je li upoznat s ovom situacijom i kako komentira objašnjenje koje je stiglo iz Grada Pule da je glazba koju sviraju Mejaši birtijaška. Iz grada Pule u četvrtak je stigao i odgovor koji prenosimo u cijelosti: 

"U postupku utvrđivanja programa koji će se održati u prostorima kulturno-povijesnih spomenika u Gradu Pula-Pola u 2023. godini, Povjerenstvo za programe u prostorima kulturno – povijesnih spomenika Grada Pula – Pola, osnovano 27. veljače 2014. godine, utvrdilo je ispunjavanje kriterija programa koje su predložili organizatori te predložilo programe i uskladilo termine održavanja u svim kulturno-povijesnim spomenicima tijekom ljetne glazbeno-scenske sezone. 

Interes za održavanje programa u svim prostorima kulturno-povijesnih spomenika u Gradu Puli u 2023. godini znatno je veći od broja raspoloživih termina. U situaciji kada nije moguće održavanje svih predloženih programa bila je nužna selekcija programa koji će se održati. Obzirom na ograničeni broj termina te na posebnu potrebu usklađenja termina održavanja programa u prostoru Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i prostoru Malog rimskog kazališta koje se uskoro otvara u neposrednoj blizini, što dodatno ograničava broj raspoloživih termina, Povjerenstvo je, u okviru svoje nadležnosti i ovlaštenja, izvršilo selekciju svih zaprimljenih prijava, uskladilo termine održavanja programa te predložilo programe za održavanje u prostoru Povijesnog i pomorskog muzeja Istre za 2023. godinu. Slijedom naznačenog, Povjerenstvo nije zabranilo održavanje niti jednog programa pa tako niti održavanje koncerta Mejaša koji je predložio organizator Incognito Agency", stoji u odgovoru koji je u ime Povjerenstva za programe u prostorima kulturno – povijesnih spomenika potpisala predsjednica Emina Popović Sterpin.

Podsjetimo, prije mjesec dana javnost je doznala kako je otkazan koncert Duška Kuliša i njegovih gostiju, a koji se trebao održati 29. ožujka u pulskom Domu sportova. Gradonačelnik Pule Filip Zoričić zabranio je održavanje tog koncerta zato što nije bio zadovoljan vrstom glazbe koja se tom prilikom trebala izvoditi.

-  Istina je da sam posve nedvosmisleno i jasno rekao da se u javnom prostoru grada Pule i u objektima kojima upravlja grad koncerti ovakve vrste neće održavati. Mislim da ovaj glazbeni izričaj ne pripada našem podneblju, duhu i mentalitetu grada. To je jedini i isključivi razlog zbog kojeg sam donio ovu odluku - rekao nam je Zoričić nakon što je u javnost stigla informacija kako su Duško Kuliš i njegovi gosti dobili odbijenicu za nastup u Puli.

VIDEO Danijela Martinović o vezi s inspektorom: 'Stvarno sam sretna'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

BI
billynik
12:28 30.03.2023.

Nema veze glavno da su ovi žuti mediji to prenijeli kao zabranu i po zna koji put nas posjetili na zabranu cajki od gradonačelnika Pule, ovi "hrvatski" mediji očito to ne mogu zaporaviti niti oprostiti.

DI
dino85
12:56 30.03.2023.

Mejaši su ispali kso kolaterala, cajkama, po sistemu "...pa i mi moramo imati poginulih.".

Avatar salko1951
salko1951
18:41 30.03.2023.

Mladi u Zagrebu slušaju cajke.