Godišnjica smrti

Ivo Robić ima svoje zasluge u proboju Beatlesa na scenu

Foto: Youtube Screenshot
Foto: Youtube Screenshot
Foto: Youtube Screenshot
Foto: Youtube Screenshot
09.03.2018.
u 11:43
Na današnji dan prije 18 godina umro je jedan od najpoznatijih domaćih glazbenika koji je ostvario uspješnu međunarodnu karijeru.
Pogledaj originalni članak

Na današnji dan prije 18 godina umro je jedna od najvećih i najpoznatijih hrvatskih glazbenika - Ivo Robić koji je bio pionir zabavne glazbe i  imao je uspješnu međunarodnu karijeru.

Nakon završene srednje škole u Bjelovaru 1943. Robić se seli u Zagreb gdje upisuje pravo i već u studentskim danim počinje pjevati i to na pozornici zagrebačkog bara Grill Rome. Nakon završetka rata 1945. godine pokušava pronaći svoje mjesto u Opatiji ali nema puno uspjeha jer nakon rata ondje su postali omiljeni talijanski orkestri. Sljedeće godine opet počinje pjevati na Radio Zagrebu te se ženi Martom Goleš s kojom će ostati do kraja života, a ona će mu biti i supruga, prijateljica, menadžerica i njegova desna ruka.

Svoju prvu ploču snimio je 1949. godine i od 1950. godine do gotovo kraja 80-ih nastupat će na terasi hotela Kvarner u Opatiji. 
Zahvaljujući upravo tim nastupima na terasi Kvarnera dobio je ponude za nastupe u Njemačku, a kasnije je dobio i ponudu poznate čehoslovačke diskografske  kuće za koju je i snimio singl ploču Vaš dum šel spat. Kasnije je izdao još 55 singlica u suradnji s Praškim Supraphonom. Njemačka diskografska  kuća Polydor primijetila je njegove uspjehe, a pravi bum je nastao kad je snimio singl "Morgen". Ovaj singl dospio je i na Billboardove liste Top 40 te na britanske top ljestvice, i tako je Robić uspio do američkih i britanskih top ljestvica što tada nije pošlo za rukom ni popularnijim njemačkim glazbenicima. 

Tada je intenzivno surađivao sa skladateljem Bertom Kämpfertom koji je radio na povratničkom albumu Tonyja Sheridana, a Robićeva je zasluga što ga je nagovorio da  1961. kao prateći bend angažira anonimnu grupu  iz Liverpoola. Tako su Robićevom zaslugom na Sheridanovu albumu 'My Bonnie' svirali The Beatles, a upravo je to prva komercijalna snimka grupe koja je kasnije osvojila svijet.

Osvojio je Robić i američko tržište sa singlom "Morgen" i nastupio je u najpopularnijim showovima i to u Ed Sullivan Showu, Dick Clark Showu. U Hrvatskoj je radijske etere osvajao prepjevima popularnih hitova, a zahvaljujući suradnji s tekstopiscem Marijom Kinelom nastali su Robićevi hitovi: Uzalud plačeš, Ko divan san, Čežnja i Jadran u noći (1953.), Samo jednom se ljubi (1956.), Srce laku noć....

Ivo Robić i njegova supruga nisu imali potomstvo i svoju kuću u Ičićima,a bračni par je ostavio Katoličkoj crkvi. Kuća i zemljište pripali su tako Riječkoj nadbiskupiji i kako u Ičićima nema župne crkve ona je izgrađena na zemljištu koje je bilo u vlasništvu Robićevih. 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar rubinet
rubinet
14:15 09.03.2018.

Ivo Robić -veliki pjevač

SK
Skviki
12:28 09.03.2018.

Najstvarnije!

Avatar Dinamo BBB
Dinamo BBB
12:17 09.03.2018.

Ma stvarno ?