Tri godine bez Arsena

Gabi Novak: Bila sam mu podrška do kraja

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Arsen Dedić i Gabi Novak
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Arsen Dedić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
arsen dedić
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Arsen Dedić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
28.09.2010., KD Vatroslava Lisinskog, Zagreb - Na tradicionalnom koncertu Indexi i prijatelji - Da sam ja netko i ove su godine nastupili brojni poznati izvodjaci. Poznate pjevace pratili su vrsni glazbenici, nekadasnji clanovi grupe Indexi. Arsen Dedic.
17.08.2018.
u 08:10
Arsenovu pjesničku profinjenost na glazbenoj sceni nitko nije dosegao i bio je umjetnička duša koja je generacijama bila uzor i putokaz.
Pogledaj originalni članak

Prošlo je tri godine otkako nas je napustio Arsen Dedić, hrvatski skladatelj, književnik, prevoditelj, kantautor, zaljubljenik u slikarstvo, nevjerojatna umjetnička duša koja je generacijama bila uzor i putokaz.  Velikana naše glazbe prisjetila se i Danijela Martinović koja je, osim što je izuzetno cijenila Arsenov rad, s njim prijateljevala godinama.

– Nitko od nas se ne može zamijeniti, a Arsenovo prisustvo beskrajno nedostaje, ne samo kao umjetnika i glazbenika, pisca, slikara već i kao čovjeka koji je imao izniman osjećaj za humor i doživljavao je život na tako jedan dubok način da sam nakon svakog susreta s njim bila bolja osoba. Mislim da je to jedini cilj življenja – rekla nam je Danijela.

Arsen je Gabi Novak, s kojom je proveo 42 godine u braku i s kojom ima sina Matiju, uvijek govorio, ako se njemu nešto dogodi, da nastavi dalje. – Imaš našeg Matiju i nastavi dalje – govorio joj je prije smrti suprug, prenosi T-Portal.

– Bez razumijevanja i tolerancije nema nikakvog odnosa muškarca i žene, pogotovo ako su u braku i imaju djecu. Moje poštovanje prema Arsenu bilo je veliko, kakav god je bio fakin. On je dobro znao da će u meni naći ženu koja će ga podržavati do posljednjeg trena, koja će ga njegovati, čuvati, biti na njegovoj strani i koja nikada neće izgovoriti nešto ružno. Pred kraj, Arsen mi je rekao koliko sam mu bila važna i da ću u skicama pronaći pjesmu koja je posvećena meni – rekla je lani Gabi Novak za Radio Sarajevo, uoči intimnog koncerta u sarajevskom restoranu 4 sobe gospođe Safije.

Taj je nastup bio prvi zajednički koncert Gabi i Matije u Sarajevu nakon smrti Arsena Dedića. Autor klasika “Ne daj se Ines”, “Otkako te ne volim”, “Sve te vodilo k meni”, “Djevojka iz moga kraja”, “Ono sve što znaš o meni” i mnoge druge te čovjek koji iza sebe ima 37 objavljenih diskografskih izdanja i tridesetak knjiga – u svojim pjesmama često je slavio slobodu. U jednom od posljednjih intervjua govorio je o tome:

– Slobodu treba naći u sebi. Sloboda je ponašati se slobodno, bez obzira na to koliko ti slobode, a koliko ropstva nude izvana. Stvar je u tome koliko slobode ja osjećam unutar sebe i koliko je realiziram; koliko pristajem na ropstvo, a koliko na slobodu. Dakle, to je osobna odluka i samo se o tome radi. Osobno, bez obzira na sve muke koje sam prošao i još uvijek ih prolazim, osjećam se kao slobodan čovjek.

Arsen Dedić je jedan od osnivača šansone, prevodio je i obrađivao poznate šansonijere i autore, između ostalih, Gina Paolija, Sergija Endriga, Jacquesa Brela.

U glazbenu antologiju ulazi i glazba koju je napisao za televiziju, film i kazalište, a ocijenjen je kao najkompletniji i najvažniji kantautor u povijesti hrvatske popularne glazbe. Poznat je bio i kao duhovit čovjek, a za sebe je tvrdio da nije ni siromašan, ni častohlepan, ni gramziv. Zbog svega toga zlatnim slovima upisan je u hrvatsku kulturu i umjetnost.

VIDEO Pogledajte veličanstven oproštaj od Olivera Dragojevića

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SK
skladište
12:29 18.08.2018.

Arsen Dedić obilježio je moju mladost i sve godine do moje , sada 64. godine. To se ne može zaboraviti. Ne mogu izdvojiti niti jednu njegovu pjesmu kao posebnu, jer svaka od njih znači puno, u prisjećanju na moje lijepe razne događaje, u šetnjama Zagrebom, u pogledu na ulice vozeći se tramvajem, u susretima s ljudima, u mirisima parkova... Volio je ovaj grad kao i ja, samo ga je puno bolje od mene znao dočarati ljudima, jer on je ipak svevremenski umjetnik.