Golotinja na filmu

Furlan: Seksualno zlostavljanje bilo je kao zrak koji udišemo

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
28.05.2018.
u 16:32
Naši domaći redatelji nisu znali što raditi s glumicama osim da ih skidaju. Tako da to nije bila neka posebna novost, rekla je glumica.
Pogledaj originalni članak

U intervju za Danas glumica Mira Furlan prisjetila se filma "Lepota poroka" koji je krajem 80-ih nagrađen i Zlatnom arenom na filmskom festivalu u Puli.

Taj film prikazuje seksualno oslobađanje žene iz Crne Gore koja napušta supruga i dijete zbog sezonskog posla u nudističkom kampu. Na pitanje koliko je ovaj film napravio revoluciju u kinematografiji bivše Jugoslavije, Furlan je odgovorila:

- Hm… to se govori? Nikad nisam to čula, ni tada ni kasnije. Naši domaći redatelji nisu znali što raditi s glumicama osim da ih skidaju. Tako da to nije bila neka posebna novost. Nisam sigurna koliko je tada netko primijetio razliku između uobičajenog bezrazložnog, voajerskog, prostačkog, eksploatatorskog seksualiziranja žena na našem filmu od Živkovog pokušaja da u ovom filmu progovori iz pozicije žene kao potpunog autsajdera u društvu.

Tema seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja trenutno je aktualna u filmskom svijetu otkako je procurila afera u kojoj više od 70 žena optužuju holivudskog producenta Harveyja Weinsteina za seksualno uznemiravanja i zlostavljanje.

- I ja sam se, kao i svi ženski građani, od djetinjstva naučila ne vidjeti prostačke poglede, ne čuti ponižavajuće komentare, ne obazirati se na  uvrede. Seksualno zlostavljanje je bio zrak koji smo udisali, nešto što si morao shvatiti kao činjenicu s kojom se živi (kao zagađenje zraka, npr.), inače se nije dalo opstati. Uglavnom smo sve radili da bismo zaštitili muškarce od njihovog vlastitog samoponiženja. Svi smo  i žene i muškarci, zapravo podupirali seksistički sistem ugnjetavanja žena. ALI: ja nisam imala nikakve sumnje da ću JA pobijediti sve te glupe prepreke i da ću pokazati svijetu da  sam isto toliko vrijedna kao i bilo koji muškarac, rekla je Furlan.

Kaže da su studenti kojima predaje puno konzervativniji od njene bake koja je, kaže glumica, bila ateist i na užas svojih konzervativnih katoličkih sugrađana jeu vrijeme NDH posvojila židovsko siroče, Mirinu mamu. 

- Šokantan je taj novi konzervativizam. On je, naravno, povezan s odsustvom obrazovanja, pravog humanističkog obrazovanja. Ne samo da nijedna bitka nije dobivena, nego nove bitke za stare (a tako progresivne) ideje nema tko voditi. Tu je problem. Mladi ljudi su na svojim telefonima, na Facebooku i ostalim distrakcijama. Gledam ih kao mama i kao profesor: nemaju nade, depresivni su i nemotivirani. Cinični su prema svijetu. „Uvijek je tako bilo“, kažu. A nije. Jer nikada u prošlosti nije bilo takve količine nuklearnog i drugog naoružanja koje u sekundi može uništiti planetu i čovječanstvo. Da ne govorim o drugoj strahoti: globalnom zagrijavanju - rekla je Furlan.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 43

DO
DonQuijote
16:42 28.05.2018.

Ma daj Mira, pa ti se se sisama probijala i to je bila cijena koju si pristala platiti i koju bi opet pristala platiti. Netalentirana a zgodna, slabašnog morala i vrlo volja popustiti ucjenama. Na tome si karijeru napravila.

SI
Sidro123
16:59 28.05.2018.

Bila je kraljica golotinje u filmovima bivše Juge, nitko se nije mogao mjeriti sa njom, po tome je jedino i pamtim.

Avatar SrećkoRaspudić
SrećkoRaspudić
16:50 28.05.2018.

Aktivizam je jako in. Ostare, pa kenjaju.