VELIKA JABUKA

Deset filmova zbog kojih volimo New York

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
27.07.2018.
u 07:30
Prošetajte se lokacijama Velike jabuke koje su proslavili kultni kadrovi
Pogledaj originalni članak

Snimio sam 35 filmova u New Yorku i još mogu naći dobru, atraktivnu lokaciju. Ovaj me grad nadahnjuje i pokreće – rekao je filmaš Woody Allen, jedan od najpoznatijih rođenih Njujorčana. Jer “grad koji nikada ne spava” svojom energijom, kozmopolitizmom i posebnošću nadahnjuje umjetnike, pogotovo scenariste i redatelje koji su svoje priče odlučili ispripovijedati i snimiti upravo u – New Yorku. A ovo je naš izbor deset najvažnijih filmova o tom gradu, filmova zbog koji se svatko zaljubi u New York.

1. Doručak kod Tiffanyja

Ekranizacija romana Trumana Capotea postala je jedan od najromantičnijih filmova svih vremena s Audrey Hepburn u naslovnoj ulozi ekscentrične, šarmantne i nadasve zabavne Holly Holightly. Bez stalnog posla, u potrazi za bogatim i starijim mužem, poput muškaraca koji je velikodušno časte večerama, izvode u kazalište i kupuju joj skupocjene darove, Holly je društvena leptirica, duša svake zabave njujorškog Upper East Sidea, spretna poput mačke u penjanju po požarnim stubama na kojima zagledana u daljinu pjeva “Moon River”. U nju se zaljubljuje susjed, pisac Paul, kojega glumi George Peppard, a njihova avantura po New Yorku sastoji se od jurnjave Central Parkom, šetnje Park avenijom, partyja u kući na Upper East Sideu te, naravno, maštanja o “djevojčinim najboljim prijateljima”, dijamantima pred izlogom čuvene draguljarnice Tiffany & Co. Najpoznatije lokacije: kuća na broju 169 na 71. Ulici i Lexington aveniji, New York Public Library pokraj Bryant Parka, Central Park i Tiffany&Co. na Petoj aveniji.

2. Princ otkriva Ameriku

Urnebesna komedija u kojoj afrički princ Akeem u obliku Eddieja Murphyja dolazi u potragu za svojom budućom kraljicom (izmišljene) države Zamunda, no želi da se odabranica njegova srca zaljubi u njega, a ne u njegovu titulu. Stoga iznajmljuje stan u Jackson Heightsu, dijelu četvrti Queens (postoji li bolje mjesto za traženje kraljice od kraljevske četvrti?) i u pratnji vjernog asistenta Semmija, kojega glumi Arsenio Hall, pretvara se da je strani student, a obojica se zapošljavaju u fast foodu “Mc`Dowell`s”, čiji je vlasnik otac konobarice Lise, u koju se Akeem zaljubljuje. Najpoznatije lokacije: šetalište Brooklyn Heights Promenade u Brooklynu, hotel Waldorf Astoria (koji je trenutačno zatvoren zbog preuređenja), Wendy`s fast food u Elmhurstu u Queensu.

3. Kad je Harry sreo Sally

Jedna od vječnih nedoumica – postoji li muško-žensko prijateljstvo, okosnica je romantične komedije u kojoj se Meg Ryan i Billy Crystal, odnosno Sally i Harry, godinama susreću, izgube vezu, nalete ponovo jedno na drugo, ostanu u kontaktu i napokon se i zaljube. Scena u kojoj Meg Ryan odglumi orgazam nasred zalogajnice kultna je u cjelokupnoj filmskoj povijesti, a jedna je od najsmješnijih rečenica kada gošća sa susjednog stola od konobarice traži “isto što je i ona naručila”. Sve se to odvija u zalogajnici “Katz” na Ludlow ulici Lower East Sidea, gdje će vam naplatiti pet dolara ako želite snimiti interijer ili to možete učiniti besplatno ako naručite hranu, pri čemu je pastrami sendvič od govedine na glasu kao najbolji u gradu. Najpoznatije lokacije: Metropolitan muzej, zalogajnica “Katz`s Delicatessen”, Washington Square Park, Central Park, kućica s brodovima.

4. Sam u kući 2

Tko nije poželio provesti božićne blagdane u New Yorku čim je odgledao dogodovštine Kevina McCallistera, odnosno Macaulaya Culkina, koji je zabunom uskočio u krivi avion i završio sam u Velikoj Jabuci. No, i ondje su ga dočekali stari znanci, sitni lupeži i prevaranti, a u bijegu od njih mališan stječe nove prijatelje, poput starice s golubovima u Central Parku, i proživljava avanture dostojne vrhunskog akcijskog filma s primjesama trilera. Dašak glamura svemu tome daje apartman u luksuznoj Plazi, gdje Kevin uživa u room servisu kao da je u najmanju ruku sin predsjednika Donalda Trumpa, nekoć vlasnika tog hotela. Najpoznatije lokacije: hotel Plaza, most Gapstow u Central Parku i klizalište u Rockefeller Centru.

5. Zaposlena djevojka

Kada recepcionarki Tess McGill, koju glumi Melanie Griffith, njezina šefica Katharine Parker, odnosno Sigourney Weaver, ukrade ideju i prezentira je kao svoju, ova joj se odluči osvetiti. I svojih pet minuta dočeka kada šefica završi u bolnici sa slomljenom nogom pa, pretvarajući se da je ona, odlazi na sastanak s važnim financijerom kojeg glumi Harrison Ford. Stvari se zakompliciraju kada se šefica došepa iz bolnice, no na kraju Tess osvoji i Wall Street i Harrisona Forda. Najpoznatije lokacije: Kip slobode, trajekt za Staten Island, Wall Street i Cooper Hewitt u Smithsonian Design muzeju.

6. Istjerivači duhova

Skupina znanstvenika u kojoj su Dan Aykroyd, Bill Murray i Harold Ramis ostane bez posla na sveučilištu Columbia, pa se odluče udružiti i osnovati “istjerivače duhova” te se sa svojim vrhunskim tehnološkim spravicama bore protiv natprirodnih sila i to naplaćuju. Slučajno im se omakne da nakon kratkotrajnog izleta u drugu dimenziju prolaz između dva svijeta ostane otvoren, što omogućuje zločestom Zuulu da uđe u Veliku Jabuku i pokuša pokoriti grad, a istjerivačima pruži priliku da pokažu koliko su uspješni u svom novom poduzetničkom pothvatu obrane sugrađana od dominacije zla i kompletnog uništenja. I, naravno, jednom od njih da poput viteza spasi djevu, zanosnu čelisticu koju opsjeda duh. Zabavnu radnju filma prati i zarazna naslovna pjesma “Ghostbusters”, jedan od velikih hitova osamdesetih. Najpoznatije lokacije: New York Public Library, sveučilište Columbia, restoran Tavern on the Green u Central Parku.

7. Ratnici podzemlja

Kultni akcijski triler redatelja Waltera Hilla o bandi “Warriors”, nepravedno optuženoj za ubojstvo Cyrusa, vođe “Gramercy Riffsa” koji je sazvao summit svih newyorških bandi u Van Cortlandt Parku. Film prati put “Warriorsa” od Coney Islanda do Bronxa, gdje bježe ili se sukobljavaju s ostalim bandama koje žele osvetu zbog ubojstva glavnog vođe. Na kraju se dokaže da su nedužni, kada se u zoru vraćaju na Coney Island gdje se Swan, vođa “Warriorsa”, obračunava s pravim zločincem, Lutherom na čelu bande “Rouges”. Slavna je rečenica iz filma Lutherov poklik: “Warriors, Come Out to Play...” Najpoznatije lokacije: Coney Island, Central Park, Union Square, Riverside Park.

8. Annie Hall

Najneurotičniji, ali i najgenijalniji newyorški pisac, redatelj i glumac Woody Allen u svojim filmovima najčešće glumi – samog sebe, bez ustezanja otkrivajući najdublju intimu, ljubavne probleme i kompleksne obiteljske odnose. Tako i u ovoj romantičnoj komediji u ulozi komičara Alvyja Singera preispituje kraj svoje romanse s pjevačicom iz noćnog kluba Annie Hall, koju glumi Diane Keaton. Kroz uspomene na djetinjstvo i odrastanje te roditeljske savjete, glavni protagonist pred publikom pripovijeda o povijesti svoje veze s Annie – kako su se sreli, zaljubili i na kraju rastali. Za Woodyja Allena vrijedi pravilo da umjetnost oponaša život: pravo je prezime Diane Keaton, s kojom je bio u dugogodišnjoj vezi, Hall, a on ju je od milja zvao Annie. Film je imao i velik utjecaj na modu svog vremena jer je Diane Keaton promovirala novi stil nošenja muških odijela. Najpoznatije lokacije: Brooklyn Bridge, Coney Island, zoološki vrt u Central Parku.

9. Seks i grad

Prošlo je 20 godina otkako se emitirala prva epizoda HBO-ova kultnog serijala i 10 godina otkako je snimljen prvi film o avanturama četiri Njujorčanke, novinarke opsjednute cipelama i Facom Carrie Bradshaw (Sarah Jessice Parker), PR agentice i žderačice muškaraca Samanthe Jones (Kim Cattrall), romantične galeristice u lovu na bogatog muža Charlotte York (Kristin Davis) i cinične odvjetnice Mirande Hobbes (Cynthije Nixon). U filmu se Carrie napokon nalazi u stabilnoj vezi s Facom, sve dok je on od straha ne ostavi doslovno pred oltarom, u senzacionalnoj vjenčanici Vivienne Westwood, s “pticom” na glavi. Najpoznatije lokacije: Peta avenija, Park avenija, kuća na broju 66 u Ulici Perry, Bryant Park, New York Public Library, restoran The Modern pored MoMa-e, restoran Mercer Kitchen u hotelu Mercer.

10. Birdman

Riggan Thomson zaboravljeni je akcijski junak Birdman, čiji su dani uspjeha bili prije dva desetljeća, a željan ponovne slave i da ga priznaju kao ozbiljnog glumca, pisca i redatelja, planira veliki “comeback” adaptacijom kratke priče Raymonda Carvera “O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi” na Broadwayu. No, u ovoj crnoj komediji stvari se, naravno, ne odvijaju po planu: kako se bliži premijera, glavni se glumac ozljeđuje, što Riggana natjera da zaposli drugog, a paralelno s nevoljama u kazalištu mora se nositi i sa složenim odnosima s djevojkom, kćeri i bivšom ženom. Najpoznatije lokacije: Times Square, St. James Theatre i The Rum House.

Foto: Instagram
Ashley Graham
Foto: Instagram
ashley graham
Foto: Instagram
Plus size model Ashley Graham
Foto: Instagram
Plus size model Ashley Graham
Foto: Instagram
Ashley Graham
Foto: Instagram
Ashley Graham
Foto: Instagram
Ashley Graham
Foto: Instagram
ashley graham
Foto: Instagram
Ashley Graham
Foto: Instagram
Ashley Graham
Foto: Instagram
Ashley Graham
Foto: Instagram
Ashley Graham

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.