u liverpoolu

Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovačka i Andora ne natječu se na Euroviziji

Foto: Screenshot
Australija
Foto: Screenshot
Poljska
Foto: Screenshot
Srbija
Foto: Youtube screenshot
Foto: Youtube screenshot
03.02.2023.
u 17:10
Neke zemlje suspendirane su zbog neplaćenog duga Europskoj radiodifuzijskoj uniji, a neke se neće natjecati zbog prevelikih financijskih troškova organizacije.
Pogledaj originalni članak

Dobro je poznato kako je prva polovica svibnja rezervirana za Euroviziju, prestižno natjecanje koje se sastoji od dvije polufinalne večeri i finala i na kojem nastupaju brojne zemlje. Uz europske predstavnike mogu se čuti i neke zemlje van Europe, kao što je Australija. No, neke zemlje ove godine neće sudjelovati. 

Ove godine nastupit će samo 37 zemalja, a među onima koje smo znali slušati više nisu: Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovačka i Andora. Neke zemlje suspendirane su zbog neplaćenog duga Europskoj radiodifuzijskoj uniji, jer već nekoliko godina nisu platili članstva pa ne mogu sudjelovati sve dok njihovi računi ne budu čisti. Crna Gora i Sjeverna Makedonija, pak, neće se natjecati zbog prevelikih financijskih troškova organizacije. Još je prošle godine objavljeno da Crna Gora odustaje od ovogodišnjeg Eurosonga zbog previsokih troškova boravka u Liverpoolu

Inače, najveće europsko glazbeno natjecanje ove godine održat će se 9.,11. i 13. svibnja 2023. u Liverpoolu. Nakon što je prošle godine pobjedu odnijela Ukrajina, zbog političke situacije domaćin ovogodišnjeg spektakla bit će Velika Britanija.

Već je otkriveno i koje zemlje će nastupiti u kojem polufinalu. Slučajnim izvlačenjem papirića odlučeno je da će se Hrvatska natjecati u prvom polufinalu, a iste te večeri za prolazak u finale borit će se još i: Srbija, Irska, Latvija, Malta, Norveška, Portugal, Azerbajdžan, Češka, Finska, Izrael, Moldavija, Nizozemska, Švedska i Švicarska.

U drugom polufinalu natječu se: Slovenija, Armenija, Belgija, Cipar, Danska, Estonija, Grčka, Island, Rumunjska, Albanija, Australija, Austrija, Gruzija, Litva, Poljska i San Marino.

Mnoge zemlje još nisu izabrale predstavnike za ovo natjecanje, a među njima je i Hrvatska. Dora, naš izbor za pjesmu koja će nas predstavljati u Liverpoolu na rasporedu je 11. veljače, a natječe se ovih 18 kandidata. Pobjednik Dore iz 2020. godine, Damir Kedžo ponovno se prijavio s pjesmom 'Angels and Demons', mlada pjevačica i glumica Meri Andraković pjeva 'Bye, bye blonde', tu je i Martha May s pjesmom 'Distance', Tajana Belina nastupa s pjesmom 'Dom', Đana s 'Free falin'', Boris Štok pjeva 'Grijeh'. Za nastup u Liverpoolu bore se i Maja Grgić s pjesmom 'I still live',  Patricia Gasparini 'I will wait', Krešo i Kisele kiše pjevaju 'Kme kme', Eni Jurišić 'Kreni dalje', a The Splitters 'Lost and found'. Za pobjedu na Dori bore se i Yogi s pjesmom 'Love at first sight', Let 3 i 'Mama Šč!', Detour i 'Master Blaster', Hana Mašić i 'Nesreća', Harmonija Disonance i 'Nevera', Barbara Munjas i 'Putem snova' te Top oft he pops i Mario 5reković s 'Putovanjem'.

Uz ovih 18 pjesama, tu su još i četiri rezervne: 'Sama' Lane Mandarić Lanchi, 'Odlazi' Mirne Škrgatić, 'On the same train' grupe Voice for you i 'Talking to me' Rosanne Kumerle.

Inače, na Doru se prijavilo 196 pjesama, a finaliste je izabrao žiri u sastavu: Željko Mesar, Zlatko Turkalj, Robert Urlić, Ema Gross, Igor Geržina, Željen Klašterka, Ivan Horvat, Tomislav Krizmanić, Dražen Miočić.

VIDEO Trudna Anđelka Prpić snimljena dok je izmjenjivala nježnosti s novim dečkom Markom Žugićem

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.