ROĐENDAN

Prvi posjetitelj ZOO-a prerezao tortu

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Prvi posjetitelj ZOO-a prerezao tortu
18.06.2010.
u 15:42
Čast rezanja torte na proslavi 85. rođendana Zoološkog vrta pripala je jednom od njegovih prvih posjetitelja Dragutinu Vukaloviću Vuku.
Pogledaj originalni članak

Čast rezanja torte na proslavi 85. rođendana Zoološkog vrta pripala je jednom od njegovih prvih posjetitelja Dragutinu Vukaloviću Vuku. Naime, on se još davne 1925. kao dječak iz Ulice Fakultetskog dobra, zajedno sa slavnim zagrebačkim gradonačelnikom Vjekoslavom Heinzelom, među prvima prošetao tadašnjim Zoološkom vrtićem.

– Jedini stanari skromnog izdanja ZOO-a bile su tri lisice i tri sove. Godine 1927. pridružio im se i prvi majmun, pavijan Štef. Na sebi je nosio malenu torbicu s natpisom - “Udijelite mi koji dinar da si kupim ženu” – sjeća se Vuk.

Naravno, ZOO je postao omiljeno mjesto za igru dječaka iz naselja.

– Lugari, tadašnji čuvari šuma učili su nas da skupljamo divlje životinje, kornjače te ptice koje smo zatim donosili u ZOO te samo na taj način i mi sudjelovali u njegovu naseljavanju – tvrdi Vuk. Za nagradu bi dobili krug vožnje čamcem po jezeru, dodaje.

Nadimak Vuk nije dobio kao skraćenicu od prezimena. Imao je on susret s tom životinjom “oči u oči”.

– Ni slutio nisam da je riječ o vuku kada sam ga primio za rep u svojemu dvorištu. Iako su mi majka i sestra vikale “Pazi, vuk!”, mislio sam da mazim susjedova psa Sokola – priča Vukojević.

Nije on tada znao da je riječ o odbjeglom vuku iz ZOO-a.

– Zasigurno ga ne bih pomazio i povukao za rep da sam znao da imam posla s divljom životinjom no, na sreću, nije mi ništa napravio – dodao je Vuk.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.