Sreća u nesreći

Žene s valunzima imaju manje šanse za srčani i moždani udar

Foto: Photos.com
Žene s valunzima imaju manje šanse za srčani i moždani udar
27.02.2011.
u 18:30
Ovo otkriće neće učiniti valunge ugodnima, no zbog njega bi menopauza ipak mogla postati podnošljivija
Pogledaj originalni članak

Žene koje su izrazito pogođene valunzima i noćnim znojenjem vezanim uz klimakterij, imaju manji rizik za srčani i moždani udar, otkrili su znanstvenici analizirajući zdravstvene podatke oko 60.000 žena. One imaju i do 50 posto manje šanse od infarkta i krvožilnih bolesti, zaključak je desetogodišnje američke studije.

 - Otkrili smo da žene koje osjećaju velike promjene u početku menopauze, znatno rjeđe imaju probleme sa srčanim oboljenjima - izjavila je voditeljica istraživanja, dr.Emily Szmuilowicz.

Valunzi se pojavljuju iznenada, a u prosjeku traju oko četiri minute te uzrokuju neugodan osjećaj velike vrućine i često ometaju san. Simptomi su uzrokovani širenjem krvnih žila ispod površine kože i povezuju se s neravnotežom hormona. Lijekovi za klimakterijske promjene uključuju hormonsku nadomjesnu terapiju i antidepresive, kao i brojne alternativne metode. Ovo otkriće neće učiniti valunge ugodnima, no zbog njega bi menopauza ipak mogla postati podnošljivija, smatra Emily Szmuilowicz.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Muhad-Al-Khalifa
Muhad-Al-Khalifa
19:14 27.02.2011.

Stare žene...Ajoj... U fimu \"Into the blue\" netko pjeva : \"Let the devils die,let the angels fly...\" Pokvarenost i podmuklost mnogih starih žena koje sam susreo naučila me je da ih se klonim kao vraga...