opasna 'ljepota'

Zbog solarija imala je rak kože šest puta do svoje 27. godine

Foto: Thinkstock
Zbog solarija imala je rak kože šest puta do svoje 27. godine
13.05.2015.
u 12:08
"Svi su išli na solarij. I ja i mnoge moje prijateljice kupile su svoj solarij i imale ga u svom domu", ispričala je Tawny
Pogledaj originalni članak

Medicinska sestra Tawny Willoughby odrasla je u Kentuckyu gdje se smatra "normalnim" ići na solarij 4-5 puta tjedno.

"Svi su išli na solarij. I ja i mnoge moje prijateljice kupile su svoj solarij i imale ga u svom domu", ispričala je Tawny za CNN.

No, to ju je "koštalo" mnogo. Ova medicinska sestra oboljela je od raka kože, a svoj prvi pregled kod dermatologa imala je u dobi od 21. godine.

Otada je, danas 27- godišnjakinja, pet puta imala dijagnozu raka bazalnih stanica i jednom raka skvamoznih stanica. Kako bi upozorila druge na opasnost solarija, Tawny je na svom Facebook profilu postavila fotografiju lica nakon tretmana za rak kože.

"Ako nekome treba malo motivacije da se ne izležava na suncu ili u solariju - evo vam je! Ovako izgleda tretman za rak kože. Nosite zaštitne kreme i stavljajte sprej za samotamnjenje, svi imamo jednu kožu i trebamo brinuti o njim. Nemojte da vas sunčanje spriječi u tome da gledate svoju djecu kako rastu. U srednjoj sam školi ležala u solariju od četiri do pet puta na tjedan jer je moja preplanulost brzo blijedila... Idem dermatologu svakih šest do 12 mjeseci i gotovo svaki put mi moraju otklanjati neki dio kože..."

>>Vrijeme je za preplanulu kožu. Izbjegavajte solarij, jedite ovo!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.